2 Απρ 2016

Παραιτήθηκε μέσω facebook ο Γιαν Φαμπρ



Έστειλε μήνυμα σε φίλους του εξηγώντας τους λόγους της παραίτησής του - Κανένα σχόλιο από το υπουργείο Πολιτισμού. «Δεν επιθυμώ να δουλέψω σε ...εχθρικό περιβάλλον, δεν θέλω να έρθω....σε σύγκρουση με τους καλλιτέχνες συναδέλφους μου» δήλωσε ο Γιαν Φαρμπ σε φίλους του μέσω των κοινωνικών δικτύων, προαναγγέλοντας την παραίτησή του.

«Ηρθα εδώ να δουλέψω με ανοιχτό πνεύμα και ανοιχτή καρδιά και αποδέχτηκα την πρόσκληση του υπουργού Πολιτισμού με την προϋπόθεση ότι θα ήμουν ελεύθερος να κάνω τις καλλιτεχνικές επιλογές μου», τονίζει επίσης. «Δεν θέλω να έρθω σε σύγκρουση με τους καλλιτέχνες συναδέλφους μου, αποχωρώ, παραιτούμαι». 


Το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει κάνει ακόμη κάποιο σχόλιο.

Από το πρωί του Σαββάτου 2 Απριλίου υπήρχε έντονη φημολογία περί παραίτησης του Γιαν Φαμπρ από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή – ή επιμελητή όπως αυτοπροσδιορίσθηκε ο ίδιος- του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν τόσο στον καλλιτεχνικό όσο και στον πολιτικό κόσμο ύστερα από την ανακοίνωση μέρους του προγράμματος την Τρίτη 29 Μαρτίου και τον περιορισμό των ελληνικών συμμετοχών. Προς το παρόν, η είδηση της παραίτησης δεν επιβεβαιώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού ούτε από το Φεστιβάλ και αναμένονται ανακοινώσεις.

Χαρακτηριστικό για την ένταση των αντιδράσεων είναι το γεγονός ότι στην συγκέντρωση εκατοντάδων καλλιτεχνών στο θέατρο «Σφενδόνη» την Παρασκευή 1 Απριλίου, ζητήθηκε η παραίτηση τόσο του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά όσο και η απομάκρυνση του Φαμπρ ο οποίος χαρακτηρίστηκε persona non grata. 

Στο στόχαστρο βρέθηκαν οι χειρισμοί του Υπουργείου από το σύνολο της αντιπολίτευσης αλλά και από το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η αντίδραση του διάσημου και ταυτόχρονα «αιρετικού» Φλαμανδού καλλιτέχνη, στον βαθμό που ισχύει ασφαλώς, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί λογική και αναμενόμενη ενώ οι ευθύνες του Υπουργείου είναι βαριές καθώς βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού φιάσκου .

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο