27 Απρ 2016

Νέα εκδοχή της «Κάρμεν» βασισμένη στους πρόσφυγες


Τα δεινά των χιλιάδων μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στις χώρες των Βαλκανίων μετά το... κλείσιμο των συνόρων θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τη Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα Ιρίνα Κολεσνίκοβα, η οποία προετοιμάζει μία νέα εκδοχή της «Κάρμεν».

Για το λόγο αυτό η Κολεσνίκοβα, επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες το Ταμπανόβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία, όπου εκεί βρίσκεται ένας χώρος φιλοξενίας προσφύγων. Η πρίμα μπαλαρίνα του μπαλέτου της Αγίας Πετρούπολης, συνεργάζεται με την φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, η οποία δραστηριοποιείται στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, από τις εμπόλεμες περιοχές.

Οι εμπειρίες που αποκόμισε από την επίσκεψή της στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων θα επηρεάσει τη νέα χορευτική ερμηνεία της στην όπερα Κάρμεν του Μπιζέ, μια τραγική ιστορία ζήλιας και αγάπης μεταξύ ενός στρατιωτικού και μίας τσιγγάνας.

Το έργο «Το όνομά της ήταν Κάρμεν», σε χορογραφία του Ρώσου Αντρέι Κουζνέτσοφ Βιατσεσλάφ, διαδραματίζεται σε ένα στρατόπεδο που βρίσκεται στην Ευρώπη. Η πρεμιέρα του έργου από την Κολεσνίκοβα και το μπαλέτο της Αγίας Πετρούπολης, θα γίνει τον Αύγουστο στο London Coliseum, πριν ξεκινήσει μια παγκόσμια περιοδεία.

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των εισιτηρίων στο Λονδίνο θα πάει για να βοηθήσει το έργο της Oxfam.

«Είχα την ιδέα να κάνω μία παράσταση, την « Κάρμεν», και ο Αντρέι είχε την ιδέα ότι η πλοκή θα πρέπει να εκτυλίσσεται σε ένα στρατόπεδο προσφύγων... Αποφασίσαμε να επισκεφθούμε ένα πραγματικό στρατόπεδο προσφύγων και να δούμε με τα μάτια μας πώς λειτουργούν και να μιλήσουμε με τους ανθρώπους και να ακούσουμε τις ιστορίες τους», δήλωσε η Κολεσνίκοβα σε δημοσιογράφους στο Βελιγράδι, όπου παρακολουθούσε χορευτές που έκαναν πρόβες στο Εθνικό Θέατρο της Σερβίας μία μέρα μετά την επίσκεψή της στο στρατόπεδο.

«Η ψυχή των παιδιών αυτών έχει ήδη τραυματιστεί και χρειάζονται βοήθεια. Τα μάτια τους έχουν δει πράγματα που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Οι φρικαλεότητες που πέρασαν κι έχουν δει… Με αγκάλιασαν, μία ξένη γυναίκα… ίσως είδαν σε μένα μία εικόνα ασφαλείας», δήλωσε η μπαλαρίνα, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο