7 Μαρ 2016

Στην Αθήνα το μεσημέρι η κηδεία του Τέτση, στην Ύδρα η ταφή


Η κηδεία του Παναγιώτη Τέτση θα γίνει σήμερα Δευτέρα 7 Μαρτίου, στις 14.30 από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου (οδός Σκουφά, Κολωνάκι). Στη νεκρώσιμη ακολουθία.... θα παραστεί ο Μητροπολίτης Ύδρας - Σπετσών - Αιγίνης - Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ. Η ταφή θα γίνει στην Ύδρα, την Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι. Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων να διατεθούν τα χρήματα για το Κουλούρειο Νοσοκομείο «Παναγία Φανερωμένη» της Ύδρας.

Η συνολική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής θα έχανε ακαριαία τους υψηλότατους τόνους της και κυρίως αυτόν τον μεταδοτικό παλμό, αυτόν τον ακαταμάχητο οίστρο, το ιαματικό αίσθημα ζωτικής ευφορίας και ψυχικής υγείας που αποπνέουν τα έργα του Υδραίου δημιουργού», είχε πεί πριν λίγες ημέρες η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και στενή του φίλη , Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, στην εκδήλωση του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο του απένειμε το εικαστικό βραβείο «Γιάννη Μόραλη», όμως η ήδη επιβαρημένη υγεία του δεν του επέτρεψε να παραστεί.

Ο δάσκαλος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης, «ο ζωγράφος με τα πινέλα και τα χρώματα», έχει κληροδοτήσει 210 έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη και ζητήσε με επιστολή του να διαθέσουν το 20% αυτών προκειμένου να αγοράσουν έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τις συλλογές της. Προς τιμήν του στη νέα Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενείται η μνημειακή «Λαϊκή αγορά» του ,στην κεντρική αίθουσα που φέρει το όνομά του.

Παθιασμένος με τη μεγάλη του αγάπη , τη ζωγραφική, ο Παναγιώτης Τέτσης διερεύνησε στο έργο του τη ζωγραφική του βλέμματος, με εικόνες βιωμένες, γνήσιες και οικείες, συνδεδεμένες με τη ζωή του. Δεινός κολορίστας , μάστορας της ελαιογραφίας και της ακουαρέλας αποθέωσε το ζωγραφικό τοπίο και την φύση . Ύμνησε στους πίνακες του τα βράχια και την θάλασσα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ύδρας, το φως και το χρώμα.


Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας στον γιο του εκλιπόντος Π. Τέτση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τον γιο του εκλιπόντος ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση, και του εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια καθώς και την λύπη του γιατί σήμερα δεν θα μπορέσει να παραστεί στην κηδεία του, λόγω των προγραμματισμένων επισκέψεών του, σε Κω και Ρόδο.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, απένειμε στον Παναγιώτη Τέτση το βραβείο «Γιάννης Μόραλης» σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής. 



Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Παναγιώτη Τέτση

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του ζωγράφου, ακαδημαϊκού δάσκαλου και χαράκτη, Παναγιώτη Τέτση, που έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνει ότι «η ιδιαίτερη σχέση του με τα χρώματα και το φως, η οποία έδωσε πρωτοπόρα πνοή στο έργο του, καθιστούν τον Παναγιώτη Τέτση έναν από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς της ελληνικής ζωγραφικής» και υπογραμμίζει ότι «η απαράμιλλη τέχνη του αποτελεί ανεκτίμητη κληρονομιά για τη χώρα».



Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του Παναγιώτη Τέτση, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το πάθος του Παναγιώτη Τέτση για τη ζωγραφική του βλέμματος, το τοπίο και τη φύση, το φως και το χρώμα της πατρίδας μας, αλλά ιδιαίτερα της αγαπημένης του Ύδρας, συνέτειναν ώστε να καταξιωθεί ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην Ιστορία της Σύγχρονης Νεοελληνικής Ζωγραφικής. Η αφοσίωση του μεγάλου δασκάλου και ακαδημαϊκού στον Ελληνικό Πολιτισμό και τις αξίες του είναι εμφανής σ' όλη του την προσωπική και καλλιτεχνική διαδρομή και κυρίως από το κληροδότημα 210 έργων του στην Εθνική Πινακοθήκη και το επίσημο αίτημά του να διατεθούν 20% αυτών, προκειμένου να αγοραστούν έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τις συλλογές της. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».



Δήλωση του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση

«Ο Παναγιώτης Τέτσης σημάδεψε την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής. Τα σπουδαία έργα του, μέσα από τα οποία ύμνησε το φως και τα χρώματα του ελλαδικού τοπίου, αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά. Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό για τη χώρα αλλά και για τη Βουλή των Ελλήνων, στην οποία η προσφορά του ως Προέδρου της Επιτροπής Τέχνης και Πολιτισμού υπήρξε πολύ σημαντική, καθώς με τις άοκνες ενέργειές του συνέδραμε καθοριστικά στη συγκρότηση της Συλλογής Έργων Τέχνης του ελληνικού κοινοβουλίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης για το θάνατο του Παναγιώτη Τέτση. «Προς τους οικείους του εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια και την ευγνωμοσύνη όλων μας και εμού προσωπικά για την πολιτιστική παρακαταθήκη που αφήνει στον τόπο μας», αναφέρει ο κ. Βούτσης.



Δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά

«Μου είναι δύσκολο να μιλήσω σε παρελθοντικό χρόνο για τον Παναγιώτη Τέτση. Ειδικά, όταν μόλις πριν λίγες μέρες συμμετείχαμε όλοι στην τιμητική βράβευσή του με το Εικαστικό Βραβείο "Γιάννης Μόραλης" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς για την απώλεια του ζωγράφου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

«Ο Παναγιώτης Τέτσης πάντα θα είναι για όλους μας αυτή η μικρή μα τόσο μεγάλη Ελλάδα την οποία "φιλτράριζε μέσα από την καρδιά του" για να την αποτυπώσει στον καμβά του. "'Αρμεγε με τα μάτια του το φως της οικουμένης" και το μετουσίωνε άλλοτε σε μια γοητευτικά απρόβλεπτη Αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα, άλλοτε στα αγαπημένα του Υδραίικα άνυδρα βράχια κάτω από το εκτυφλωτικά γυμνό ελλαδικό φως και άλλοτε στα σχεδόν ψυχογραφικά σινικής μελάνης τοπία του. Τα μεγάλα και σπουδαία έργα τέχνης υπάρχουν πέρα και μετά τους δημιουργούς τους καθιστώντας τη μνήμη τους άσβεστη και εσαεί παρούσα. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου για την απώλεια του Παναγιώτη Τέτση και μεταφέρω στους οικείους του τις ευχαριστίες όλων μας για την προσφορά του στην πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου μας» καταλήγει ο κ. Μπαλτάς.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο