30 Μαρ 2016

Με τρεις παραστάσεις τον Απρίλιο ολοκληρώνεται ο κύκλος της «Μιράντα»

βασισμένο στην Τρικυμία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ


Διασκευή - Σκηνοθεσία: Oskaras Korsunovas

Κατά τη φετινή θεατρική περίοδο (2015-2016) ο Δημήτρης Τάρλοου... προσκάλεσε στο Θέατρο Πορεία το σπουδαίο Λιθουανό σκηνοθέτη Όσκαρας Κουρσουνόβας.

Ο Κουρσουνόβας εμπνευσμένος από το τελευταίο (ίσως) έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, την Τρικυμία (1610), έφτιαξε ένα παραμύθι για ενήλικες, επηρεασμένος από την ανάγνωση του έργου κατά τον Γιαν Κοτ.

Στη σκηνική αυτή σύνθεση, ο θεατής παρακολουθεί τα μυθωδώς διαδραματιζόμενα πάνω στο νησί του Πρόσπερου ως έναν αγώνα για την εξουσία και ως μια «επανάληψη της ιστορίας του κόσμου» - και μάλιστα από τη φαρσική της πλευρά. Πιο συγκεκριμένα εμπνέεται από την ερμηνεία του Γιαν Κοτ, αντλεί από την προσωπική του εμπειρία ως «υπηκόου» της Σοβιετικής Ένωσης και «χρησιμοποιεί» την Τρικυμία του Σαίξπηρ για να μιλήσει για την εξουσία και τις ατέρμονες, παράλογες μάχες για την κατάκτησή της. Σε μια εποχή απολυταρχίας ένα διαμέρισμα γίνεται η όαση, όπου συντηρείται η πνευματική αντίσταση κατά του καθεστώτος, κατά της εξουσίας. «Στο έργο αυτό ως επί το πλείστον με ενδιαφέρει η Μιράντα», σημειώνει ο σκηνοθέτης. «Έχει θεωρηθεί κυρίως ως μια αφελής πριγκίπισσα, όμως είναι δημιούργημα του Πρόσπερου, είναι η ψυχή του Πρόπερου. Τελικά, οι δημιουργοί χρησιμοποιούσαν την εξορία στα ερημονήσια προκειμένου να «αναθρέψουν» τις δικές τους Μιράντες».



Λίγα λόγια για την υπόθεση της Τρικυμίας

Ο Δούκας του Μιλάνου Πρόσπερο, λάτρης των βιβλίων και της μαγείας, χάνει τον θρόνο του όταν ο αδερφός του Αντόνιο, με τη βοήθεια του Αλόνσο, σφετερίζεται την εξουσία του, εγκαταλείπει τον Πρόσπερο και τη μικρή κόρη του Μιράντα στ' ανοιχτά της θάλασσας για να πνιγούν. Οι δυο τους σώζονται και καταλήγουν σε ένα ερημονήσι, όπου ζει ο τερατόμορφος Κάλιμπαν. Δώδεκα χρόνια αργότερα οι συνωμότες Αντόνιο και Αλόνσο ναυαγούν στο ίδιο νησί εξαιτίας μιας τρικυμίας που προκαλεί ο Πρόσπερο χάρη στις μαγικές του δυνάμεις. Εκεί λαμβάνει χώρα ένας αγώνας για την εξουσία του νησιού μέχρι την άρση της παλαιάς αδικίας απέναντι στον Πρόσπερο και τη Μιράντα.



Συντελεστές:

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος

Διασκευή - Σκηνοθεσία: Oskaras Korsunovas

Σκηνικά - Κοστούμια: Dainius Liskevicius

Μουσική: Antanas Jasenka

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Δραματολόγος παράστασης: Έρι Κύργια

Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Μιχαηλίδου

Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου


Παίζουν: Λαέρτης Μαλκότσης, Ιωάννα Παππά 


Τελευταίες παραστάσεις : Τρίτη 5, 12 και 19 Απριλίου στις 21.00

Είσοδος 12 ευρώ

Διάρκεια: 100 λεπτά, χωρίς διάλειμμα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο