2 Μαρ 2016

Ο Νίκος Μαυράκης μας μιλά για την παράσταση «Δαμάζοντας τα κύματα»


«Το κακό παιδί του ευρωπαϊκού κινηματογράφου Λαρς φον Τρίερ συναντάει το κακό παιδί του ευρωπαϊκού θεάτρου τη Ρούλα Πατέρακη» μας λέει ....ο 36χρονος Νίκος Μαυράκης ή αλλιώς ο Τέρρυ της παράστασης «Δαμάζοντας τα κύματα» που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο- ένας ευγενικός και ευχάριστος χαρακτήρας, τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά, εκπλήσσοντας μας ευχάριστα σε μια διαφορετική, εκκεντρική, καταγγελτική παράσταση σε μορφή και περιεχόμενο.

Η Μπες, μια καλοσυνάτη κοπέλα που ζει ακόμα με τη μητέρα της, τον παππού της και τη γυναίκα του αδελφού της, ερωτεύεται τον Γιαν, εργάτη σε πετρελαιοπηγή. Η εκκλησία της κοινότητας στην οποία η Μπες είναι μέλος εκφράζει έντονες αντιρρήσεις για το γάμο αυτόν. Η κοπέλα όμως δεν υποχωρεί και ακολουθεί τη φωνή της καρδιάς της. Λίγο μετά το γάμο, ο Γιαν αναγκάζεται να επιστρέψει στην πετρελαιοπηγή. Η Μπες δεν αντέχει την απουσία του και προσεύχεται στον Θεό να της τον φέρει πίσω. Ο Γιαν επιστρέφει βαριά τραυματισμένος, και καθηλώνεται στο κρεβάτι του νοσοκομείου. 

Ο Νίκος Μαυράκης τονίζει ότι «πρόκειται για μια ιδιόμορφη μη θεατρική παράσταση που μοιάζει περισσότερο με παρακολούθηση θεατρικής πρόβας. Ο Τέρρυ που υποδύομαι, είναι ένας συμπαθής ξέγνοιαστος χαρακτήρας. Η φιλία τους με τον Γιάν(Άκης Σακελλαριου) δίνεται μέσα από την ρουτίνα της καθημερινότητας τους στη δουλειά, με τα μικρά τελετουργικά, το χαρούμενο αντρικό (σχεδόν ομοφυλοφιλικό) πείραγμα, τις μπύρες, το χασίς. Με κάθε ευκαιρία επισημαίνει στον Γιάν τον παραλογισμό που διαπνέει της ιδέες της κοινωνίας που πρόκειται εκείνος να ενταχθεί.. 

Το ενδιαφέρον στο ρόλο του Τέρρυ είναι η ψυχοσύνθεση του και τα στάδια στα οποία μεταβαίνει διαδοχικά κατά τη διάρκεια του έργου. Από τη χαρά στην ενοχή για το χτύπημα του Γιάν, για το οποίο νιώθει πως φέρει μερίδιο ευθύνης, έπειτα στη θλίψη για την αναπάντεχη τροπή των γεγονότων, στην έκπληξη για την τρέλα του Γιάν και την κατάσταση του που όλο επιδεινώνεται και όλα αυτά παράλληλα με ένα μείγμα αμηχανίας και καχυποψίας που του προκαλεί αυτό το μακριά από αυτόν κοινωνικό περιβάλλον».


Στην παράσταση παίζουν: Ρούλα Πατεράκη: Βίγκβιντ, Ιωάννα Τσιριγκούλη: Μπες, Άκης Σακελλαρίου: Γιαν, Παρθενόπη Μπουζούρη: Ντόντο,Γιώργος Παπαπαύλου: Δρ. Ρίτσαρσον, Γιάννης Βογιατζής: Μίνιστερ, Ευανθία Κουρμούλη: Σίμπιλα, Γιώργος Ζιόβας: Γουίλιαμ, Νίκος Μαυράκης: Τέρι, Τασία Σοφιανίδου: Στέλλα, Μελέτης Γεωργιάδης: Πρεσβύτερος, Γιατρός, Μεσόκοπος, Ανδρέας Αντωνιάδης: Πρεσβύτερος, Γιατρός, Άνδρας στο μπαρ, Σπύρος Τσεκούρας: Πρεσβύτερος, Γιατρός, Άσχημος , Κώστας Κοράκης: Πρεσβύτερος, Γιατρός, Ναύτης,Βασιλική Αντώναρου: Γυναίκα, Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης: Άντρας


Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών.


ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΝΕΟ REX, Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210.3305074, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) στο ticketservices.gr και στο www.n-t.gr


Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00, Κυριακή 19.30


Τιμές εισιτηρίων: 15ευρώ, 10ευρώ (φοιτητικό), Πέμπτη ενιαία τιμή 13ευρώ




Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο