24 Φεβ 2016

«Η Όπερα της Πεντάρας» κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Παλλάς (Photos)


Το έργο από μόνο του έχει τόσο ισχυρό τίτλο, που έχει τη δύναμη να στείλει τους θεατρόφιλους στο θέατρο. Γιατί μπορεί το αριστούργημα του Μπέρτολντ Μπρεχτ, «Η Όπερα της πεντάρας», να μην ενοχλεί το ....
ίδιο-γραμμένο το 1928- να μην ξεσηκώνει εναντίον του αντιδράσεις, αλλά σίγουρα ακούγεται δυνατά. Και όσα χρόνια κι αν περάσουν, δυστυχώς παραμένει επίκαιρο.

Αυτή όμως, η μεταφορά του στο θεατρικό σανίδι του «Παλλάς» (από 24 Φεβρουαρίου) έχει μια παραπάνω ευτυχή συγκυρία. Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί ένα εξαιρετικό καστ-πραγματικά αγνώριστο- που καλείται να ζωντανέψει επί σκηνής την σκοτεινιά της φτώχειας και των ζητιάνων, την ζοφερή ατμόσφαιρα του υποκόσμου του Λονδίνου, αλλά και την γοητεία των κακοποιών. Και φυσικά να θέσει το ερώτημα: «Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση της;».


Οι Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Λυδία Φωτοπούλου, Νίκος Καραθάνος, Νάντια Κοντογεώργη και Κίκα Γεωργίου θα αποδώσουν σε μια νέα εκδοχή ένα από τα κορυφαία θεατρικά έργα- προϊόν της συνάντησης κορυφής Μπέρτολντ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ-που ακόμα και σήμερα είναι δύσκολο να «χωρέσει» σε συγκεκριμένη κατηγορία. Ίσως να είναι ένα είδος από μόνο του, που ενσωματώνει όμως, ένα σωρό χαρακτηρισμούς που του έχουν αποδοθεί: από πολιτική σάτιρα, μέχρι κωμωδία και είδος μιούζικαλ.

«Δεν είμαι μεγάλος φαν του Μπρεχτ, αλλά αυτό το έργο αποτελεί εξαίρεση», είπε με απόλυτη ειλικρίνεια ο Γιάννης Χουβαρδάς στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα στο θέατρο Παλλάς. Άλλωστε, η μοναδική του επαφή ως σκηνοθέτης με το μπρεχτικό σύμπαν ήταν στο παρελθόν όταν ανέβασε το «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν». Και συνέχισε: «Είναι ένα έργο που κρύβει παγίδες γιατί τον τίτλο του τον ξέρει κάθε θεατρόφιλος και αυτόματα θέτει δύο νοήματα που αντιφάσκουν: όπερα και πεντάρα». Και επειδή η μισή επιτυχία της «Όπερας της πεντάρας» είναι το μουσικό κομμάτι-αφού το έργο από μόνο του θα ήταν «γυμνό» χωρίς την θρυλική μουσική- ο σκηνοθέτης έσπευσε να προσθέσει ότι «ποτέ στην Ελλάδα δεν έχει ανέβει με ιδανικές μουσικές συνθήκες».

Την ενορχηστρωτική επιμέλεια και την διεύθυνση της ορχήστρας ανέλαβε ο Θοδωρής Οικονόμου, ο οποίος διευκρίνισε ότι αυτή η παράσταση «είναι η «Όπερα της πεντάρας» όπως γράφτηκε και όπως πρέπει να παίζεται» και εξήγησε ότι «έχουμε ακριβώς τον αριθμό των οργάνων που χρειάζονται».

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη αστειεύτηκε ότι ο Χουβαρδάς της έδωσε «προαγωγή», όπως είπε, αφού ερμηνεύει τον ρόλο κυρίας Πήτσαμ. Είναι η τρίτη φορά που πρωταγωνιστεί στο συγκεκριμένο έργο, αφού έχει ήδη παίξει δύο φορές την πόρνη Τζένι, που τώρα ερμηνεύει η Λυδία Φωτοπούλου. Κύριος Πήτσαμ θα είναι ο Άγγελος Παπαδημητρίου. Ενώ στον ρόλο του διαβόητου Μακχήθ θα δούμε τον Χρήστο Λούλη.




ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ-ΔΙΑΝΟΜΗ:

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Ενορχηστρωτική επιμέλεια – Διεύθυνση ορχήστρας: Θοδωρής Οικονόμου

Δημιουργία βίντεο: Δημοσθένης Γρίβας

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Σχεδιασμός ήχου: Κώστας Μπώκος

Φωνητική διδασκαλία: Μιχάλης Παπαπέτρου

Κινησιολογική επιμέλεια: Αμάλια Μπέννετ

Φωτογραφίες παράστασης: Πάτροκλος Σκαφιδάς

Α' Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Τριανταφύλλη 

Β' Βοηθοί σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Βαμβούκος, Ιωάννα Μπιτούνη

Α’ Βοηθός σκηνογράφου: Θάλεια Μέλισσα

Β’ Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Σπάνια

Βοηθός ενδυματολόγου: Βασιλική Σουρρή


ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:

Μακχήθ: Χρήστος Λούλης

Κυρία Πήτσαμ: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Κύριος Πήτσαμ: Άγγελος Παπαδημητρίου

Τζέννυ: Λυδία Φωτοπούλου 

Αφηγητής, Αστυνόμος Μπράουν: Νίκος Καραθάνος 

Πόλλυ: Νάντια Κοντογεώργη

Λούσυ: Κίκα Γεωργίου




ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ :

Αντίνοος Αλμπάνης, Μιχάλης Αφολαγιάν, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Ελίζα Γεροντάκη, Έφη Γούση, Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Βασίλης Κουκαλάνι, Ελένη Μπούκλη, Βασίλης Μυλωνάς, Νέστορας Κοψιδάς, Μαρία Νίκα, Γιώργος Τζαβάρας


ΜΟΥΣΙΚΟΙ :


Πιάνο: Θοδωρής Κοτεπάνος

Κρουστά: Μαρίνος Τρανουδάκης

Κοντραμπάσο: Χάρης Μέρμυγκας

Μπαντονεόν: Κώστας Ράπτης

Σαξόφωνο alto – κλαρινέτο: Σπύρος Νίκας

Φαγκότο: Βασίλης Πριόβολος

Κιθάρες – μπάντζο: Αλέξανδρος Παπαρίζος

Τρομπέτα: Διονύσης Αγαλιανός

Τρομπέτα: Τάσος Βιτσεντζάτος

Τρομπόνι: Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος

Σαξόφωνο σοπράνο: Δημήτρης Χουντής

Σαξόφωνο τενόρο – φλάουτο: Τάσος Φωτίου


Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:

Τετάρτη & Κυριακή 19:30

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 20:30


Διάρκεια Παράστασης: 150’ (με διάλειμμα) 

Θέατρο Παλλάς: Βουκουρεστίου 5, City Link

Εισιτήρια από 10 ευρώ

Κρατήσεις – αγορά εισιτηρίων:

Στο τηλέφωνο 211 1000 365 & www.ticket365.gr


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο