22 Φεβ 2016

Χρυσή Άρκτος καλύτερης ταινίας στο ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες «Fuocoammare»


Για πρώτη φορά στα 60 και πλέον χρόνια της Mπερλινάλε η Χρυσή Άρκτος, το κορυφαίο βραβείο της διοργάνωσης, απονεμήθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ. .....Η «Φωτιά στη Θάλλασα», «Fuocoammare» στα ιταλικά ή «Fire at Sea» με τον διεθνή τίτλο, σε σκηνοθεσία Τζιαφράνκο Ρόσι κέρδισε τόσο την κριτική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας φέτος ήταν η Μέριλ Στριλ, όσο και το κοινό. Θέμα του ντοκιμαντέρ είναι η προσφυγική κρίση με φόντο το ιταλικό νησάκι της Λαμπεντούζα -επίκαιρο όσο ποτέ, την ώρα που η Ευρώπη πάλλεται κάτω από τις αυξανόμενες πιέσεις των προσφυγικών ροών.

«Οι σκέψεις μου αυτή τη στιγμή πηγαίνουν σε όλους εκείνους που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν αυτό το ταξίδι της ελπίδας», ανέφερε συγκινημένος ο Ρόσι παραλαμβάνοντας την Χρυσή Άρκτο. Ο ιταλός σκηνοθέτης αφιέρωσε το βραβείο στους κατοίκους της Λαμπεντούζα, που όλο αυτό το διάστημα επέδειξαν ανθρωπιά απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν καταφθάσει αθρόα στο νησί. Από την πλευρά της η Μέριλ Στριπ δήλωσε ότι «η ταινία του Ρόσι ενσαρκώνει την ουσία της Μπερλινάλε», η οποία ανέκαθεν ξεχώριζε από τα υπόλοιπα κινηματογραφικά φεστιβάλ για τον πολιτικό και κοινωνικό προσανατολισμό των ταινιών της.


Η φετινή διοργάνωση επιβεβαίωσε στο μέγιστο βαθμό αυτήν την τάση, ενώ το προσφυγικό ήταν το επαναλαμβανόμενο μοτίβο σε πλήθος ταινιών και παράλληλων εκδηλώσεων στη γερμανική πρωτεύουσα όλες αυτές τις μέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ντοκιμαντέρ του Ρόσι απέσπασε επίσης το Οικουμενικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής καθώς και το Κινηματογραφικό Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας.


Από τα Βαλκάνια στην Πολωνία...

Το δεύτερο κατά σειρά βραβείο, το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, κέρδισε η ταινία «Θάνατος στο Σεράγεβο» (Death in Sarajevo) του διεθνούς φήμης βόσνιου σκηνοθέτη Ντάνις Τάνοβιτς. Μια ταινία για τη σύγχρονη Βοσνία – Eρζεγοβίνη και την προσπάθειά της να βρει τις ισορροπίες της στον σύγχρονο κόσμο κι ενώ παντού κυριαρχεί η μαφία. Αργυρή Άρκτο καλύτερης σκηνοθεσίας έλαβε η Μία Χάνσεν Λοβ για την πέμπτη ταινία της με τίτλο «L´ avenir», με θέμα το σοκ μιας μεσήλικης γυναίκας μετά το διαζύγιό της.

Το Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας απέσπασε η δανέζα ηθοποιός Τίρνε Ντίρχολμ για την ερμηνεία της στην ταινία «Κοllektivet», ενώ το αντίστοιχο ανδρικό βραβείο απονεμήθηκε στον τυνήσιο Ματζ Μαστούρα για τον ρόλο του στην ταινία «Hedi» του Μοχάμεντ Μπεν Ατιά. Η ταινία αυτή ξεχώρισε για την ρομαντική κινηματογραφική μεταφορά της Αραβικής Άνοιξης του 2011. Τέλος η Αργυρή Άρκτος Καλύτερου Σεναρίου απονεμήθηκε στον Πολωνό Τόμας Βασιλέφσκι για την ταινία «United States of Love», μια ιστορία τεσσάρων γυναικών που έρχονται αντιμέτωπες με σημαντικά γεγονότα στις ζωές τους, την ώρα που πλησιάζει το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων της ανατολικής Ευρώπης.
Πηγή: Deutsche Welle

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο