5 Φεβ 2016

Το ελληνικό σινεμά έγινε... τρισδιάστατο


Ήρθε ώρα να μπει και στο ελληνικό σινεμά η νέα τεχνολογία, δηλαδή το 3D. Από αύριο βγαίνει στις αίθουσες «Ο μαγικός καθρέφτης» του Χρήστου Δήμα, μια ....
ευχάριστη κωμωδία με ήρωα έναν συμπαθή και ταλαιπωρημένο αρχαιολόγο, ο οποίος συναντά ένα… τζίνι που πραγματοποιεί όλες του τις επιθυμίες.

Μια ακόμα ελληνική ταινία βγαίνει αύριο στις κινηματογραφικές αίθουσες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να στείλει «Ο μαγικός καθρέφτης» το ελληνικό κοινό στο σινεμά. Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχει την υπογραφή του Χρήστου Δήμα, έμπειρου σκηνοθέτη κωμωδιών όπως «Η Νήσος», «Poker face», «Amore mio», αλλά και «μικρότερων» ταινιών όπως «Οι ακροβάτες του κήπου», μεγάλων, όμως, σε καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Αυτή τη φορά μιλάμε για την πρώτη ελληνική ταινία που θα προβληθεί και 3D.

Είναι φυσικά και η πρώτη ερώτησή μας στον σκηνοθέτη. Και η απάντησή του, ξεκάθαρη: «Γιατί όχι; Σε κάποιους δύσκολους καιρούς ή τα παρατάς ή ανεβάζεις τον πήχη ψηλότερα. Ήταν μια ιδέα του παραγωγού Χρήστου Ιακωβίδη και του διευθυντή φωτογραφίας Γιώργου Αργυροηλιόπουλου να μπούμε σε αυτή την τρελή περιπέτεια της τρισδιάστατης τεχνολογίας. Έχει μια μαγεία και μια τρέλα από μόνη της η ταινία, από γεννησιμιού της…». Αυτή η τρέλα, μάλιστα, έκανε την ομάδα της παραγωγής να φέρει κοστούμια από το εξωτερικό για τις σκηνές που γυρίστηκαν με φόντο την αρχαία Ελλάδα. Έτσι, έφτασαν εδώ κοστούμια από το βεστιάριο του Μπεν Χουρ, αλλά και από την ταινία «300» του Ζακ Σνάιντερ.

Οι δυσκολίες προέκυψαν από την ίδια τη νέα τεχνολογία. «Στην πραγματικότητα έπρεπε να εφεύρουμε τεχνολογία πατώντας στα στάνταρ του εξωτερικού και να τα φέρουμε στα ελληνικά δεδομένα, ώστε οι διπλές κάμερες να δημιουργήσουν την αίσθηση του εφέ. Σκέψου ότι όταν θέλεις να αλλάξεις φακό σε μια ‘‘κανονική’’ ταινία χρειάζεσαι τέσσερα λεπτά. Σε αυτή την ταινία χρειάζεσαι 17», εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Ο ήρωας είναι ο 35χρονος Κλεάνθης (Μάκης Παπαδημητρίου), ο οποίος την ημέρα εργάζεται ως έφορος αρχαιοτήτων και το απόγευμα ως υπάλληλος σε βενζινάδικο. Η ζωή του κυλάει βαρετά και δέχεται πιέσεις από παντού, μέχρι που ανακαλύπτει έναν «μαγικό καθρέφτη», ο οποίος του δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στον χώρο και τον χρόνο. Οι επιθυμίες του εκπληρώνονται, αλλά πάλι μένει ανικανοποίητος, γιατί οι αλλαγές πάντα συνοδεύονται από απρόβλεπτους παράγοντες. Με λίγα λόγια δεν φτάνει ένα τζίνι για να φέρει την ευτυχία…Το καστ συμπληρώνουν οι Ζέτα Δούκα, Κώστας Κόκλας, Αθηνά Οικονομάκου, Ελένη Κοκκίδου, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Ήμελλος, Τάκης Παπαματθαίου κ.ά.

Ο «Μαγικός καθρέφτης» μεταφέρει τον ήρωα, και επομένως και τους θεατές, μέχρι την αρχαία Ελλάδα και το παλάτι της Ωραίας Ελένης. Έγιναν αρκετά γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους. Και όχι, παραδόξως η ταινία δεν «σκόνταψε» σε γραφειοκρατικές άδειες από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Και σε αυτό έβαλε το «χεράκι» της η πρώτη ταινία του Χρήστου Δήμα, «Οι Ακροβάτες του κήπου». Για την ακρίβεια, η έφορος αρχαιοτήτων που τον είχε βοηθήσει και τότε – καθώς είχε γυρίσματα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας – Πόπη Παπαγγελή.

Το team του «Μαγικού καθρέφτη» είναι η ομάδα της κωμωδίας «Νήσος», από παραγωγό μέχρι σεναριογράφους (τους Έλενα Σολωμού και Κωστή Παπαδόπουλο). 

Ο Χρήστος Δήμας δουλεύει non stop. Σχεδόν με το που τελειώνει η μία ταινία ξεκινάει την επόμενη, σκηνοθέτησε την τηλεοπτική σειρά «Δαχτυλίδι της φωτιάς» που προβάλλεται φέτος, «μπλέκει» με το θέατρο, όπως πέρυσι με τη «Μεγάλη Χίμαιρα» του Δημήτρη Τάρλοου, ή κάνει τα βίντεο για την παράσταση της Μαριάννας Τόλη «Παπλωματού», ενώ έχει χρόνια θητεία στη «10η εντολή» του Πάνου Κοκκινόπουλου. Έχει, όμως, ακόμα μέσα του ένα μαράζι, που δεν είναι άλλο από την ταινία «Longsdale», ένα πρότζεκτ που έχει ονειρευτεί εδώ και πολλά χρόνια να πραγματοποιήσει στην Αυστραλία. Η προσωπική του… «Αμοργός».

Όσο για το τι θα ζητούσε αυτός εάν έπεφτε στα χέρια του ένας «μαγικός καθρέφτης»; «Να μπορούσαμε να βγούμε από το τέλμα της ελληνικής μικρομιζέριας και να νιώσουμε γενναιόδωροι ο ένας με τον άλλο. Να βγαίναμε από τον μικρόκοσμό μας και να νιώθαμε ότι υπάρχει ελπίδα».
via

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο