28 Φεβ 2016

ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ στο ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ - Ο συγκλονιστικός μονόλογος του Ρομπέρτο Ατάιντε σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με την Εφη Μουρίκη


«To έργο σταθμός του Ρομπέρτο Ατάιντε, με την Εφη Μουρίκη να φτάνει στα άκρα, ερμηνεύοντας ...

μοναδικά αυτό το σπουδαίο ρόλο και ακινητοποιώντας μας για μιάμιση ώρα στις θέσεις μας. 




Οι θεατές γίνονται μαθητές και τα υποσυνείδητα ξυπνούν» (mixgrill).

«Ο συγγραφέας βγάζει στη φόρα τα άπλυτα ενός εκφυλισμένου εκπαιδευτικού συστήματος. Εξαιρετική, γεμάτη εκφραστικότητα, ερμηνεύτρια η Εφη Μουρίκη» (Αθηνόραμα).

«Η Μουρίκη εξετέθη στην πιο επικίνδυνη ακροβασία στην οποία μπορεί να εκτεθεί μία ηθοποιός και πέρασε με αβίαστη χάρη όλα τα εμπόδια μιας παραληρηματικής μυθοπλασίας» (Επένδυση).

Ήταν το 1975, που η Έλλη Λαμπέτη σύστησε στο ελληνικό κοινό το θεατρικό έργο “Δέσποινίς Μαργαρίτα” του Ρομπέρτο Ατάιντε. To έργο, δυνατός μονόλογος όσο λίγοι, έχει γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία κι αποτελεί και την πλέον μεγάλη του Βραζιλιάνου συγγραφέα, παρά το γεγονός ότι ό ίδιος έγραψε 23 ακόμη έργα.

Η «Δεσποινίς Μαργαρίτα» είναι μία δασκάλα του Δημοτικού που στην αίθουσα διδασκαλίας ξετυλίγει τη διττή της ταυτότητα. Της δασκάλας, μα και της γυναίκας που εξουσιάζει.

Όταν ο Ατάιντε έγραψε αυτό τον τόσο ξεχωριστό μονόλογο, στην πατρίδα του τη Βραζιλία υπήρχε δικτατορία. Ισως γι αυτό και το έργο έχει εμφανώς πολιτική διάσταση.

Θάλεγε κανείς ότι πρόκειται για μία αλληγορία πάνω στη δύναμη της εξουσίας, όπως τη συναντάμε στην κοινωνία, στην οικογένεια, στο σχολειό, στην εκκλησία, στο κράτος…

Πολλοί σπουδαίοι ηθοποιοί έχουν ερμηνεύσει τη Δεσποινίδα Μαργαρίτα . Η Ανί Ζιραντό, η Εστέλ Πάρσονς…ενώ στην Ελλάδα εκτός από την Ελλη Λαμπέτη, η Θέμις Μπαζάκα, η Λήδα Πρωτοψάλτη, ο Γιώργος Μαρίνος, η Ολια Λαζαρίδου κ.α.

Στην παράσταση του Θεάτρου Χώρα, από τις 14 Δεκεμβρίου, με το ρόλο αναμετριέται με έξοχο αποτέλεσμα η Εφη Μουρίκη, υπό τη σκηνοθετική οδηγία του Πέτρου Ζούλια .



Να τι ο ίδιος σημειώνει:

«Μάθημα ζωής με σύνθετα αλλά και πολλά απλά νοήματα-μηνύματα, ο μονόλογος του Ατάιντε συγκλονίζει ακόμα και αποδεικνύεται και πάλι προφητικός και επίκαιρος. Η κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος με ότι ηθικό και πνευματικό συμπαρέσυρε βρίσκεται εδώ σ ΄αυτό το μονόλογο.

Προσπαθήσαμε να σβήσουμε από το κείμενο ό,τι μας φάνηκε ξεπερασμένο. Σταθήκαμε στη διπλή του ταυτότητα. Αυτή , που πίσω από τον ένα άνθρωπο κρύβει ένα πλήθος ολόκληρο, ένα σύστημα. Πίσω από τη γνώση και τη λογική κρύβεται το ανθρώπινο ένστικτο και η παντοτινή ανάγκη του ανθρώπου να αγαπηθεί και να αγαπήσει.

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα προσπαθεί λυσσαλέα να αναπαράξει ό,τι ξέρει αλλά ταυτόχρονα ανακαλύπτει ό,τι καινούριο η ζωή της αποκαλύπτει. Θέλει να προλάβει να «ζήσει» η Μαργαρίτα, γιατί κανένα σχολείο και καμία γνώση δεν έχει αξία και νόημα». 



ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ : Aμοργού 20 Κυψέλη τηλ. 210.8611200

Kάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.00μμ τιμές: 15, 10 ευρώ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο