15 Φεβ 2016

11 πραγματα που δεν γνωρίζατε για τα Grammy

Από το 1959 μέχρι σήμερα


Τα πρώτα βραβεία δόθηκαν στις 4 Μαΐου 1959 στο Beverly Hilton του Λος Άντζελες. Τραγούδι της χρονιάς το «Volare» του Domenico Modugno και άλμπουμ της χρονιάς το ....«Peter Gunn» του Henry Mancini. H τελετή δεν μεταδιδόταν ζωντανά στην τηλεόραση μέχρι το 1979.

Tο αρχικό όνομα που είχε επιλεχθεί για τα χρυσα γραμοφωνάκια που απονέμονται στους νικητές ήταν “Eddie”, ως φόρος τιμής στον Thomas Edison που ανακάλυψε το γραμόφωνο.

Οι εν ζωή καλλιτέχνες με τα περισσότερα Grammy είναι ο Quincy Jones και η Alison Krauss – έχουν από 27 ο καθένας. Ο μαέστρος Sir George Solti από τον χώρο της κλασικής μουσικής που δεν ζει, είχε κερδίσει 31 βραβεία.

20.000 ηχογραφήσεις άκουσε η επιτροπή για να αποφασίσει.

Michael Jackson και Santana έχουν κερδίσει από 8 βραβεία σε μια βραδιά, που είναι τα περισσότερα – ο Michael το 1984 και ο Santana το 2000. O Michael Jackson για εκείνη τη χρονιά κατέχει και το ρεκόρ με τις περισσότερες υποψηφιότητες σε μια βραδιά, έχοντας 12.

Snoop Dogg και Brian McKnight έχουν από 16 υποψηφιότητες χωρίς βραβείο.

Ο γηραιότερος καλλιτέχνης που κέρδισε ποτέ το βραβείο ήταν ο Pinetop Perkins, στην ηλικία των 97 ετών.

Νεότερη η LeeAnn Rimes, στα 14 της.

Νεότερος καλλιτέχνης που κέρδισε ποτέ το μεγάλο βραβείο του άλμπουμ της χρονιάς, η Taylor Swift, σε ηλικία 20 ετών.

Για τα σημερινά Grammy υπάρχουν 899 υποψηφιότητες σε 83 κατηγορίες, με τον Kendrick Lamar να συγκεντρώνει περισσότερες από κάθε άλλο καλλιτέχνη φέτος, αφού είναι υποψήφιος σε 11 κατηγορίες.

Η Sinead O’Connor είναι η μοναδική καλλιτέχνις που αρνήθηκε βραβείο Grammy. Της απονεμήθηκε το βραβείο Best Alternative Musical Performance το 1991 (την πρώτη χρονιά που εμφανίστηκε η συγκεκριμένη κατηγορία), όμως με ένα γράμμα προς την επιτροπή εξήγησε ότι ήθελε να διαμαρτυρηθεί για την εμπορικοποίηση του θεσμού.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο