16 Ιαν 2016

Ζούμπιν Μέτα, ο Ινδός αρχιμουσικός στον οποίο υποκλίθηκε ο Σιμόν Πέρες, για δύο βραδιές στην Αθήνα [εικόνες]


Μία φορά, ποτέ δεν είναι αρκετή. Θα διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραλ, στις 31/01 και 01/02 στο Μέγαρο Μουσικής.

Όσοι δεν πρόλαβαν να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους τον προηγούμενο Οκτώβριο για τις δύο εμφανίσεις..... της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ υπό τον Ζούμπιν Μέτα στο Μέγαρο, έχουν ακόμα μία ευκαιρία. Το δημοφιλές σύνολο έρχεται στην Αθήνα για ακόμη δυο βραδιές με δύο διαφορετικά προγράμματα. Κυριακή 31 Ιανουαρίου και Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. 



Ο Ινδός αστέρας

Ο Ζούμπιν Μέτα υπήρξε ο νεότερος μαέστρος που συνεργάστηκε με τις περίφημες φιλαρμονικές της Βιέννης και του Βερολίνου, ο μικρότερος σε ηλικία μουσικός διευθυντής μιας μεγάλης ορχήστρας των ΗΠΑ και ο πρώτος ο οποίος ηγήθηκε ταυτοχρόνως δύο εκ των σημαντικότερων βορειοαμερικανικών συνόλων.

Ο Ζούμπιν Μέτα είναι ένας αστέρας (έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν του αρέσει η λέξη) αρχιμουσικός με μισό αιώνα καριέρας στις μεγαλύτερες ορχήστρες και όπερες του κόσμου και 2.000 κοντσέρτα πίσω του. Είναι ο μακροβιότερος μουσικός διευθυντής (1978-1991) της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης. Το 1980, ο Μέτα δημιούργησε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Οι Αμερικανοί φίλοι της Φιλαρμονικής του Ισραήλ», με έδρα την Νέα Υόρκη, ως στήριγμα για το οικονομικό μέλλον της Ορχήστρας και ως απάντηση στην περιορισμένη οικονομική υποστήριξη από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Με τα χρήματα που συγκεντρώνει ο οργανισμός αυτός αντιμετωπίζονται λειτουργικά έξοδα της Ορχήστρας και χρηματοδοτούνται τα εκπαιδευτικά της προγράμματα στο Ισραήλ. Ο Ζούμπιν Μέτα, έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις στο εξωτερικό, αλλά και από την ισραηλινή προεδρία, η οποία του έχει απονείμει ειδικό μετάλλιο για τη αποφασιστικής σημασίας συμβολή του στην εξέλιξη της Φιλαρμονικής του Ισραήλ. Μάλιστα, με την ευκαιρία της παρασημοφόρησης του διάσημου αρχιμουσικού, ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες δήλωσε «Έγινες ο μαέστρος της καρδιάς μας. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλο με τέτοια μοναδική προσφορά στη χώρα μας, στο λαό μας. Υπήρξες ηγέτης. Ο ηγέτης είναι προορισμένος να αναπτερώνει το ηθικό και τις ελπίδες του λαού. Αυτό έκανες εσύ».


Καταφύγιο Εβραίων

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ δημιουργήθηκε το 1936 από τον διάσημο και ηρωικό βιολονίστα Μπρονισλάβ Χούμπερμαν, Εβραίο από την Πολωνία, ως Ορχήστρα της Παλαιστίνης και έγινε καταφύγιο πολλών εβραίων μουσικών που απολύονταν από τις ευρωπαϊκές ορχήστρες εκείνη την εποχή. Έδωσε το πρώτο της κοντσέρτο στο Τελ Αβίβ τα Χριστούγεννα του 1936, με μαέστρο τον Αρτούρο Τοσκανίνι, την ίδια χρονιά που στην Βομβάη της Ινδίας γεννιόταν ο Ζούμπιν Μέτα. 

Οι νέες εμφανίσεις της Φιλαρμονικής του Ισραήλ πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Κύκλου «Διεθνείς Ορχήστρες», που έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς σπουδαία σύνολα και φημισμένους μαέστρους.  

Η φιλαρμονική του Ισραήλ υπό τον Ζούμπιν Μέτα

Κυριακή 31 Ιανουαρίου και Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου (ώρα 8:30 μ.μ.)Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Δύο συναυλίες με έργα Ραβέλ και Σαιν-Σανς (31/1) και με αποσπάσματα από γνωστές όπερες αλλά και με την «Παθητική» του Τσαϊκόφσκι (1/2)

Τις άριες θα ερμηνεύσει η σοπράνο κολορατούρα Χριστίνα Πουλίτση, ένα από τα πιο ακτινοβόλα αστέρια του ελληνικού αλλά και του διεθνούς λυρικού στερεώματος.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο