6 Νοε 2015

Σηκώνει αυλαία σήμερα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Σε ρυθμούς φεστιβαλικούς θα κινείται από σήμερα, Παρασκευή, η Θεσσαλονίκη. Η γερμανική ταινία «Victoria» του Σεμπάστιαν Σίπερ, ένα μονοπλάνο 144 λεπτών, θα.... σηκώσει την αυλαία, που θα πέσει στις 15 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε μεσολαβούν 200 ταινίες από 53 χώρες.

Το 56ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικοί δημιουργοί που έχουν διακριθεί στο ανεξάρτητο ευρωπαϊκό σινεμά: ο οραματιστής Γάλλος σκηνοθέτης Αρνό Ντεπλεσέν και ο Ρουμάνος κινηματογραφιστής Μίρτσεα Ντανελιούκ, το έργο του οποίου επηρέασε σημαντικά το νέο κύμα του ρουμανικού κινηματογράφου.

Θα προβληθούν οι τρεις υποψήφιες ταινίες για βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Tο «Mediterranea» που έχει θέμα το επικίνδυνο ταξίδι των προσφύγων προς την Ιταλία. Οι «Ατίθασες» όπου πέντε αδελφές σκανδαλίζουν ένα χωριό στην Τουρκία με τα παιχνίδια τους με τα αγόρια. Το ελληνοβουλγαρικής παραγωγής «Μάθημα» διηγείται την ιστορία μίας δασκάλας στη Βουλγαρία η οποία καλείται να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα προσπαθεί να βρει ποιος μαθητής κλέβει από τους συμμαθητές του στο σχολείο.

Ως προς τα δικά μας, δηλαδή το ελληνικό σινεμά, θα προβληθεί το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (και του Σεράγεβο) «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει -μεταξύ άλλων- την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη («Interruption»), Δημήτρη Αθανίτη («Invisible»), Γιώργου Γκικαπέππα («Silent»). Παράλληλα, το Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στα 70 χρόνια ελληνικού animation.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο