5 Νοε 2015

Σαρανταοκτάωρος μαραθώνιος για το βιβλίο του μέλλοντος


Σταθερή αξία για τους αναγνώστες παραμένει, στην εποχή του ίντερνετ, το παραδοσιακό βιβλίο, παρά τις προβλέψεις για το μέλλον του. 

Το βιβλίο παραμένει ζωντανό, παρά τις ψηφιακές εκδοχές του....
Τι γίνεται, όμως, όταν προσθέσουμε στις ιδιότητές του προεκτάσεις που προσφέρει η ψηφιακή συνδεσιμότητα; Εάν περάσουμε από το φυσικό βιβλίο σε ένα αντικείμενο με επαυξημένες δυνατότητες; Ένας μαραθώνιος επαναπροσδιορισμού του βιβλίου ετοιμάζεται στη Στέγη Γραμμάτων Και Τεχνών, με το πρώτο Book Hackathon, το HackTheBook, που διοργανώνεται στην Ελλάδα, από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου.

Θέτοντας τα ερωτήματα «τι σημαίνει για εσάς βιβλίο; Μπορείτε να σκεφτείτε ένα βιβλίο που να επεξεργάζεται το περιεχόμενό του; Ένα βιβλίο που να σας στέλνει μηνύματα; Ένα βιβλίο που να αισθάνεται;» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, οραματίζονται και επανασχεδιάζουν το βιβλίο, «πέρα από το βιβλίο, μαζί με καλλιτέχνες, designers, εκδότες, συγγραφείς, ποιητές, προγραμματιστές, καινοτόμους επιχειρηματίες, hackers, το δίκτυο Europeana Space και την υποστήριξη της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού-Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ-ΛΑΚ)».

Μέσα από την ανοιχτή πρόσκληση, 24 συμμετέχοντες με εμπειρία στο design, τη γραφιστική, την επιμέλεια περιεχομένου, την book art, τον δημιουργικό προγραμματισμό και το business modeling, θα κληθούν να δουλέψουν σε ομάδες πάνω σε ένα επιχειρηματικά βιώσιμο υβριδικό βιβλίο.

Ο σαρανταοκτάωρος μαραθώνιος του HackTheBook θα προκαλέσει τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν ανοιχτό, ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο από το Εuropeana Space, να πειραματιστούν πάνω σε αυτό και, εν τέλει, να σχεδιάσουν ένα υβριδικό βιβλίο. Παράλληλα με τις τεχνικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εξετάσουν τους νομικούς περιορισμούς που προκύπτουν, αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα της πρότασής τους.

Κατά τη διάρκεια του HackTheBook, διακεκριμένοι designers και θεωρητικοί του open access και του δημιουργικού προγραμματισμού θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, θα εισαγάγουν τους συμμετέχοντες στη χρήση «εργαλείων» και θα τους καθοδηγήσουν στον σχεδιασμό πρωτότυπων υβριδικών βιβλίων.

Για να συμμετάσχει κάποιος στο Hachathon θα πρέπει αρχικά να δηλώσει συμμετοχή έως τις 16 Δεκεμβρίου στο http://www.eventbrite.com/e/hackthebook-registration-19100258387. Όσοι δηλώσουν συμμετοχή θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, εάν το επιθυμούν, στο προπαρασκευαστικό HackersWorkshop, στις 9 Ιανουαρίου 2016, για να δουλέψουν πάνω στο concept της πρότασής τους. Μετά τη λήξη του HackersWorkshop, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν 24 ώρες στη διάθεσή τους (έως 11/1/2016, στις 12:00) για να επικαιροποιήσουν τις προτάσεις τους. Οι ομάδες που θα επιλεγούν, θα συνεχίσουν στο HackTheBook (22, 23 και 24/1/2016). Η συμμετοχή σε όλα τα στάδια είναι δωρεάν. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο mailto:hackthebook@sgt.gr.

Το πρώτο ανοιχτό κάλεσμα-παρουσιάση του HackTheBook θα γίνει το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, στις 17:30, στο συνέδριο FOSSCOΜΜ (Free and Open Source Software Communities), στο ΤΕΙ Αθηνών. Η συμμετοχή είναι προαιρετική και δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση http://fosscomm.teiath.gr/index.php.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο