3 Οκτ 2015

«Νύχτες Πρεμιέρας»: Α' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο «Simon Says»


Το «Simon Says» του Νίκου Τσεμπερόπουλου απέσπασε το μεγάλο βραβείο του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους ....
του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Μία ταινία με θέμα τη μοναξιά και την αποξένωση στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Κεντρικός ήρωας της , ο Σάιμον , ο οποίος ζει μοναχικά στο Λονδίνο, αποξενωμένος από το περιβάλλον του. Κάποιες νύχτες του μήνα επισκέπτεται τους φίλους του από το facebook.

Η κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τους Ελένη Κοσσυφίδου (παραγωγός - πρόεδρος), Μαρία Καλλιμάνη (ηθοποιός), 'Ακη Καπράνο (κριτικός κινηματογράφου), και Κωνσταντίνο Κουκουλιό (διευθυντής φωτογραφίας) απένειμε το Α' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο «Simon Says» για « το ευφάνταστο σκηνοθετικά και ολοκληρωμένο σεναριακά πορτραίτο της αστικής μοναξιάς, αλλά και την παρουσίαση ενός πολυσύνθετου χαρακτήρα που προκαλεί στον θεατή όλες τις δυνατές αντιδράσεις». «Συνεπικουρούμενος από την εξαίσια κεντρική ερμηνεία του Στίβεν Μόρτιμερ, ο σκηνοθέτης δημιούργησε μία ρομαντική και ταυτόχρονα αφοπλιστική ταινία» σημειώνει η επιτροπή.

Η ταινία «Dream Toy» του Χρήστου Χουλιάρα πήρε το Β' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για «το σκηνοθετικό επίτευγμα της μεταμόρφωσης ενός άψυχου αντικειμένου σε ολοκληρωμένο χαρακτήρα που καταλήγει να σε συγκινεί, το άρτιο ντεκουπάζ και την ενότητα ρυθμού και ύφους», ενώ το Γ' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η ταινία «Εκδυσις» της Φαίδρας Τσολίνα «για το ιδανικό κάστινγκ (που οδήγησε σε δυο εξαίσιες ερμηνείες), τον εσωτερικό της ρυθμό, το αποτελεσματικό, δραματουργικά, ρεπεράζ και την αφαιρετική αφήγηση μιας ιστορίας "ενηλικίωσης"».

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην ταινία «Ίκαρος» του Γιώργου Φουρτούνη για «την ιδιαίτερη και καθαρά προσωπική σκηνοθετική γραφή που υποστηρίζει το θέμα της μέχρι τέλους, την αποτελεσματική πλανοθεσία και την ανάλογη δουλειά στον ήχο, που συντελεί στη δημιουργία ενός αδιαπέραστου φιλμικού σύμπαντος» και το Βραβείο Σεναρίου στο «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα (σενάριο Γαβριήλ Τζάφκας και Λόρα Μάντσεν) «για τον ρυθμό του αλλά και την λεπτοδουλεμένη, βραδυφλεγή του σάτιρα που ποτέ δεν αγγίζει κραυγαλέα επίπεδα, αλλά λειτουργεί υπογείως, μέχρι το τελευταίο λεπτό».

Η Επιτροπή απένειμε επιπλέον και τρία ειδικά βραβεία: Βραβείο Animation στην Ειρήνη Βιανέλλη για την ταινία «Το Φύλλο της Λεύκας» και «για την «χειροποίητη» αισθητικά τεχνική της, καθώς αγγίζει έναν λυρισμό που απουσιάζει από την πληθώρα των ψηφιακών μικρομηκάδικων animation».

Ειδική Μνεία δόθηκε στην Ρομάνα Λόμπατς που με την ερμηνεία της στο φιλμ «4 Μαρτίου» του Δημήτρη Νάκου στήριξε επαρκέστατα το δραματουργικό κέντρο βάρους της.

Τέλος, Ειδικό Βραβείο απέσπασε η ταινία «Αρχιπέλαγα, Γυμνοί Γρανίτες» της Δάφνης Χαιρετάκη «για την πολυσυλλεκτική του φύση, που συγκεντρώνει αφηγηματικά στοιχεία από όλο το φάσμα της φιξιόν αλλά και των ταινιών τεκμηρίωσης, για να αναπτύξει το θέμα της, μέσω ενός καθαρά προσωπικού κινηματογραφικού συντακτικού».

Η απονομή των Βραβείων στους νικητές θα γίνει σήμερα το απόγευμα στον κινηματογράφο Δαναό στις 19:30, ενώ θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο