1 Οκτ 2015

Στον Ηφαιστίωνα ανήκει ο τάφος της Αμφίπολης: Βρέθηκε το μονόγραμμά του (Εικόνες)


Στον Ηφαιστίωνα ανήκει ο τάφος του λόφου Καστά στην Αμφίπολη, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη, σε ειδική εκδήλωση στην ...αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε η πορεία των ανασκαφών.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης 2012-2014» η κυρία Περιστέρη αποκάλυψε ότι οι αρχαιολόγοι βρήκαν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα.


«Υπάρχουν τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου. Οι επιγραφές γράφουν: "Παρέλαβον" και έχουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα» τόνισε, παρουσιάζοντας μία από τις επιγραφές.

«Αυτό δηλώνει ότι πρόκειται για συμβόλαιο κατασκευής έργου και πλούσια εργολαβία» τόνισε η Κατερίνα Περιστέρη. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Μιχάλη Λεφαντζή, ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος έδωσε την παραγγελία για την κατασκευή του μνημείου στον Δεινοκράτη. 


Στην ομιλία η κ. Περιστέρη παρουσίασε αναλυτικά τα μέχρι σήμερα ευρήματα (στη διάρκεια της διετίας της ανασκαφής) και επέμεινε κατηγορηματικά στην αρχική της άποψη ότι πρόκειται για μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ αιώνα. 

Προς επίρρωση της άποψης της παρουσίασε σειρά ανάλογων ευρημάτων (ψηφιδωτά, αγάλματα, σφίγγες κ.α) από άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας αλλά και της νότιας Ελλάδας – της ίδιας περιόδου (του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ αιώνα, τα οποία παρουσιάζουν κοινά στοιχεία τεχνικής και αισθητικής με τα ευρήματα της Αμφίπολης. 

Ενδιαφέρον έχει δε η ανάγνωση (και επανασχεδιασμός της από τον κ. Λεφαντζή) της γραπτής ζωφόρου που εντοπίστηκε στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου και στην οποία απεικονίζεται μεταξύ άλλων μορφή ανδρός ο οποίος εμφανίζεται έφιππος με τον οπλισμό του και σε άλλα σημεία ξαπλωμένος σε ανάκλιντρο σε σύναξη νεκρών συνοδευόμενος από τον Ύπνο και τον Θάνατο.

Σε αποστροφές του λόγου της κατά τη διάρκεια της 55λεπτης διάρκειας ομιλία της, η κ. Περιστέρη έκανε λόγο για «διακοπή των εργασιών τους τελευταίους μήνες» και στην «ελπίδα» της για συνέχιση της χρηματοδότησης και ολιγωρία των υπευθύνων στο τομέα της συντήρησης των ευρημάτων. 

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο