6 Οκτ 2015

Προστασία αυθεντικότητας στα έργα τέχνης και πολιτισμού


Η παραγωγή προϊόντων όπως πορσελάνες, κεραμικά, μέταλλα, υφάσματα, υφαντά, δαντέλες, κεντήματα και άλλα χειροτεχνήματα που συνδέονται πολιτισμικά με τους.... τόπους κατασκευής τους, πολλές φορές γίνεται αντικείμενο απομίμησης ή παραποίησης, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι παραδόσεις και να μην προστατεύονται οι γνήσιοι παραγωγοί τους.

Αυτός είναι ο λόγος για την επέκταση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και σε προϊόντα πέραν του αγροδιατροφικού τομέα. Πρόκειται για τοπικά αγαθά και προϊόντα χειροτεχνίας που βασίζονται στην παραδοσιακή τεχνογνωσία, σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε προς ψήφιση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, η ολομέλεια του Ε.Κ. συζήτησε χθες και αναμένεται να ψηφίσει σήμερα την πρόταση για την επέκταση των γεωγραφικών ενδείξεων που αφορά στην προστασία των μη αγροδιατροφικών προϊόντων. Το σχέδιο ψηφίσματος ζητά να υπάρξει πανευρωπαϊκή προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για προϊόντα, όπως το γυαλί Βοημίας, το σκωτσέζικο ταρτάν (το γνωστό καρό ύφασμα σε πολλές εκδοχές) και το μάρμαρο Carrara. «Η σύνδεση μεταξύ του προϊόντος και του τόπου όπου κατασκευάζεται, είναι απαραίτητη, για να προσδιορίσει την ειδική τεχνογνωσία και να ορίσει την ποιότητα, την αυθεντικότητα και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος», αναφέρει η πρόταση.

Μία τέτοιου είδους προστασία θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της παραποίησης των προϊόντων, της παραχάραξης, και άλλων αθέμιτων πρακτικών. Επί πλέον θα συμβάλει στην τοπική οικονομική ανάπτυξη, στην τόνωση του τουρισμού, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, καθώς και στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παραδοσιακής τεχνογνωσίας των περιοχών που τα παράγουν.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο