26 Οκτ 2015

Το θέατρο Μπολσόι ανακοίνωσε νέο διευθυντή μπαλέτου


Τον νέο διευθυντή του περίφημου μπαλέτου Μπολσόι, παρουσίασε σήμερα το θέατρο Μπολσόι, μια θέση που δημιουργήθηκε μετά την επίθεση με.... οξύ που δέχτηκε ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του, ο οποίος σχεδόν τυφλώθηκε.

Ο Βλαντίμιρ Ούριν, ο γενικός διευθυντής του θεάτρου, ανακοίνωσε ότι ο Μακάρ Βαζίεφ, ο νυν διευθυντής των μπαλέτων της Σκάλας του Μιλάνου, θα είναι ο επόμενος διευθυντής μπαλέτου των Μπαλσόι στο πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης που προσδοκάται ότι θα αποκαταστήσει την αμαυρωμένη από τα σκάνδαλα φήμη του θεάτρου.

Το 2013 ο Σεργκέι Φίλιν, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπαλσόι, δέχτηκε επίθεση με οξύ στο πρόσωπο ενώ επέστρεφε στο σπίτι του, ένα γεγονός που έριξε φως στις δηλητηριώδεις αντιπαλότητες για τη διανομή των ρόλων, τα χρήματα και την εξουσία σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ρωσίας.


«Ο Μακάρ Βαζίεφ δεν χρειάζεται συστάσεις» ανέφερε ο Ούριν σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του θεάτρου μετά τη συνέντευξη Τύπου. «Ο θεατρικός κόσμος ξέρει το όνομά του όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Ο 54χρονος Βαζίεφ ήταν χορευτής και στη συνέχεια υπεύθυνος για το μπαλέτο του Θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, επί 13 χρόνια. Την τελευταία 7ετία είχε αναλάβει διευθυντής του μπαλέτου της όπερας του Μιλάνου. Θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά του τον Μάρτιο, όταν θα αποχωρήσει ο Φίλιν.

Πέρσι τον Δεκέμβριο δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση πεντέμισι ετών τον σολίστα των Μπαλσόι Πάβελ Ντιμιτριτσένκο με την κατηγορία ότι οργάνωσε την επίθεση εναντίον του Φίλιν. Ο Γιούρι Ζαρούτσκι, που ομολόγησε ότι ήταν ο φυσικός αυτουργός της επίθεσης, εκτίει ποινή κάθειρξης 9 ετών.

Ο Ντιμιτρισένκο, ο οποίος συνήθως έπαιζε ρόλους «κακών», όπως τον τσάρο στο μπαλέτο Ιβάν ο Τρομερός, παραδέχτηκε ότι ήθελε να πλήξει τον Φίλιν αλλά δεν περίμενε ότι ο δράστης θα χρησιμοποιούσε οξύ. Ο πρώην χορευτής Νικολάι Τσισκαρίτζε κατέθεσε τότε στο δικαστήριο ότι ο Φίλιν είχε αρνηθεί να δώσει ρόλους τόσο στον Ντιμιτριτσένκο όσο και στη σύντροφό του, μια μπαλαρίνα.

Ο Φίλιν επέστρεψε τελικά στη δουλειά του, έπειτα από πολύμηνη θεραπεία στη Γερμανία, ωστόσο η όρασή του δεν επανήλθε πλήρως. Το συμβόλαιό του λήγει τον Μάρτιο, οπότε θα καταργηθεί και η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο