16 Σεπ 2015

O «Ερωτόκριτος» χορεύει και τραγουδά


Με μια διαφορετική παρουσίαση του κλασικού έργου του Κορνάρου, άνοιξε η αυλαία του 27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ, που συνεχίζεται έως...
τις 19 Σεπτεμβρίου

Ολη η πόλη Φεστιβάλ! Αναγεννησιακό. Mε τον «Ερωτόκριτο» να ανοίγει την αυλαία στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα... Ας μη φανταστεί όμως κανείς μια συμβατική, «στημένη» παρουσίαση. Το κλασικό έργο του Βιντσέντσου Κορνάρου - ένα από τα σημαντικότερα της Κρητικής Αναγέννησης - απλώθηκε σε ολόκληρο το Ρέθυμνο «εμπλέκοντας» δημιουργικά την τοπική κοινωνία σε μια γοητευτική ερμηνευτική «σκυταλοδρομία» με απαγγελία, τραγούδι και χορό. Από το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου ως το βράδυ της ίδιας ημέρας. Σε χαρακτηριστικά σημεία της πόλης: από τη δροσερή γωνιά της κρήνης Ριμόντι και τα ρομαντικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης ως το επιβλητικό φρούριο Φορτέτζα. Ολοι. Παιδιά και ενήλικοι. Ηλικιωμένοι με μεράκι και όρεξη για ζωή, δημιουργία και συμμετοχή. 


Επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Οργανωμένες ομάδες και μεμονωμένα πρόσωπα. Συγκινητικό και ταυτόχρονα αισιόδοξο μήνυμα συλλογικότητας, εθελοντισμού, συνεργασίας. Δίκαια λοιπόν η αρχική αγωνία των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής - η αντιδήμαρχος Πέπη Μπιρλιράκη, η μουσικολόγος Ελευθερία Μιχάλα, ο μηχανολόγος - επιχειρηματίας Ντίνος Φραγκάκος, η εκπαιδευτικός Ελένη Χαμογιωργάκη και εθελοντικά ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης - για την έκβαση του εγχειρήματος έδωσε τη θέση της στην ικανοποίηση στο τέλος της ημέρας.



Αφιερωμένο στον Νίκο Μαμαγκάκη

Το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου 2015 είναι αφιερωμένο στον ρεθύμνιο συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη και θα συνεχιστεί ως τις 19 Σεπτεμβρίου δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να απολαύσει πέρα από ένα πολιτιστικό πρόγραμμα δομημένο με άποψη και αγάπη και τη φημισμένη κρητική φιλοξενία. Η υψηλή στόχευση, «η Ανα-γέννηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα του δημάρχου Γιώργη Μαρινάκη και της Οργανωτικής Επιτροπής, στάθηκε αναγνωρίσιμη από νωρίς: στο νέο έργο του ντόπιου συνθέτη Γιώργου Κυριακάκη με τίτλο «Αντηχήσεις Ι: Κρήνη Rimondi», που γράφτηκε κατόπιν αναθέσεως από το Φεστιβάλ και παρουσιάστηκε από το γνωστό συγκρότημα παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra και τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο στο θέατρο «Ερωφίλη», στη Φορτέτζα, στις 11 Σεπτεμβρίου.


Με το εν λόγω έργο - το οποίο αφιερώνει στη μνήμη του δασκάλου του Λυκούργου Αγγελόπουλου - ο συνθέτης επιχειρεί μια ενδιαφέρουσα ηχητική περιγραφή μιας φανταστικής συνάντησης του ρεθύμνιου μπουλγαρίστα Στέλιου Φουσταλιέρη με τον βενετσιάνο συνθέτη Αντόνιο Βιβάλντι. «Μια εκτός χρόνου συνάντηση, στο στενό πίσω από τα βρυσάκια» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος. «Ηχητικές οπτασίες του παρελθόντος και ελπίζω του μέλλοντος» συνεχίζει «αντηχούν στα σοκάκια, σ' ένα παράδοξο τελετουργικό, έναν εναγκαλισμό-ξόρκι στα πάσης φύσεως τεχνητά όρια και διακρίσεις...».



Θεία και ανθρώπινα Πάθη

Το έργο ταίριαξε αρμονικά στην υπόλοιπη βραδιά με τίτλο «...αφού σε λίγο θα πλαγιάζω μες στο χώμα». Γαλλικά Αναγνώσματα του Σκότους (βασίζονται στους Θρήνους του Προφήτη Ιερεμία και στην Παλαιά Διαθήκη και γνώρισαν μεγάλη άνθηση την εποχή του Λουδοβίκου ΙΔ' ενώ παίζονταν συνήθως τις τρεις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, στην ολονυχτία, σύμφωνα με ένα αυστηρό τελετουργικό) συνδυάστηκαν με τρόπο γοητευτικό με ρεμπέτικα και αμανέδες σε μια αναπάντεχη μουσική αφήγηση για τα Θεία και τα ανθρώπινα Πάθη...


Το Φεστιβάλ συνεχίζεται με «Εύθυμα τραγούδια της Αναγέννησης» από το φωνητικό - οργανικό σύνολο «Φραγκίσκος Λεονταρίτης» (15/9), τη συναυλία «Erotocritos in Blues» από τον Δημήτρη Μαραμή (17/9), ενώ τον επίλογο θα γράψει η «Ερωτική Μυθιστορία» από το σύνολο Vamos σε συνεργασία με το Πειραματικό Λύκειο (19/9). Και όλα αυτά ενώ το Ρέθυμνο μετρά ήδη αντίστροφα για τις εκδηλώσεις μνήμης εν όψει των 150 χρόνων από τα γεγονότα του Αρκαδίου που συμπληρώνονται το 2016.


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο