8 Σεπ 2015

Το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για τη νέα σεζόν

Με τη φράση «Ήρωες για μεγάλες αποφάσεις» ως μότο, το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει τη θεατρική περίοδο 2015 - 2016. 

Το ρεπερτόριο που ανακοίνωσε....
η πρώτη κρατική σκηνή περιλαμβάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ, θεατρικές επιτυχίες της φετινής σεζόν, αλλά και 13 νέες παραγωγές που υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Χουβαρδάς, Νίκος Μαστοράκης, Σταμάτης Φασουλής, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Ρούλα Πατεράκη, καθώς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης.

Ειδικότερα, στην κεντρική σκηνή του κτιρίου Τσίλλερ θα ανέβουν τον χειμώνα ο «Ριχάρδος ο Γ'» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά( από 10/12), με έναν μεγάλο θίασο πρωταγωνιστών (Δημήτρης Λιγνάδης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Περικλής Μουστάκης, Θέμις Μπαζάκα, Αγγελος Παπαδημητρίου κ.α.) και ο «Θάνατος του Εμποράκου», του Άρθρουρ Μίλλερ, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με τον Πέτρο Φιλιππίδη να έχει τον βασικό ρόλο (από 28/2).
Στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», ο Σωτήρης Χατζάκης θα σκηνοθετήσει το εμβληματικό δράμα του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, «Έγκλημα και Τιμωρία» (από 25/12), ο Δημήτρης Μυλωνάς θα συστήσει στο κοινό το νέο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη, με τίτλο «Καγκουρό» (από 14/10) και ο εμψυχωτής της «Στοάς», Θανάσης Παπαγεωργίου, θα παρουσιάσει μία δική του προσέγγιση από το «Πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαϊδη, με τον ίδιο και την Λήδα Πρωτοψάλτη στους κεντρικούς ρόλους (από 25/3).

Στο θέατρο Rex (σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη), ο Πέτρος Ζούλιας θα σκηνοθετήσει το κλασικό αριστούργημα του Λ. Τολστόι «Άννα Καρένινα», με την Μαρία Ναυπλιώτου στον ομώνυμο ρόλο (από 27/1), ενώ στο μικρό Rex θα ανέβουν σε πανελλήνια πρώτη το «Δαμάζοντας τα κύματα» του Λαρς Φον Τρίερ, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη (από 20/12) και το καινούριο έργο του Βρετανού συγγραφέα Σίμον Στέφενς, με τίτλο «Κάρμεν Διαταραχή», σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου (τον Μάρτιο του 2016).


Επιπλέον, στο ρεπερτόριο της προσεχούς θεατρικής περιόδου θα ενταχθεί και η παράσταση που θα προκύψει από την «Ανοιχτή Πλατφόρμα», μετά από την απόφαση τριμελούς επιτροπής (Ειρήνη Μουντράκη, Σάββας Κυριακίδης, Αντώνης Κούφαλης).

Δύο από τα σημαντικότερα έργα του Γερμανού δραματουργού, σκηνοθέτη και ποιητή, περιλαμβάνει το αφιέρωμα για τα «60 χρόνια από τον θάνατο του Μπέρτολτ Μπρεχτ», που θα φιλοξενήσει το ισόγειο του Rex. Πρόκειται για τον «Γαλιλαίο», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο (από 4/11) και το «Μάνα Κουράγιο», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, με τη Λυδία Κονιόρδου στο ρόλο της Αννας Φήρλιγκ(από 2/3).

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα και την επόμενη χρονιά θα συνεχίσουν οι κοινωνικές δράσεις της πρώτης κρατικής σκηνής, όπως το «θέατρο κατ'οίκον» (κλιμάκια του Εθνικού ανεβάζουν παραστάσεις σε σπίτια και χώρους διαβίωσης ασθενών και ανήμπορων ανθρώπων) και το «For A Stop» (δράση από ηθοποιούς και συνεργάτες του Εθνικού για τον ολοκληρωτισμό και τον φασισμό, στα σχολεία και στους χώρους περίθαλψης των προσφύγων).
Στις παραστάσεις που πήραν παράταση για την επόμενη σεζόν ανήκουν οι επιτυχίες «Πιάφ», της Πάμ Γκεμς, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη (από 30/9) και «Φιλουμένα», του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με την Ελένη Ράντου και τον Αλκη Κούρκουλο στους βασικούς ρόλους (από 7/10).

Ακόμη, το Εθνικό θέατρο καλεί σε συνεργασία τους φετινούς νικητές των βραβείων Χορν και Μερκούρη , Μιχάλη Σαράντη και Λένα Δροσάκη, με την πρόθεση να υπογράψει μαζί τους συμβόλαια συνεργασίας, για 5 και πλέον μήνες. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η πρώτη κρατική σκηνή, η πρόσκληση αυτή καθιερώνεται σε ετήσιο θεσμό, ώστε «να αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο αγώνα για τους νέους ηθοποιούς στον θεατρικό στίβο».

Τέλος, την άνοιξη του 2016 θα εγκαινιαστεί μία νέα δράση υπό τον τίτλο «Εαρινοί Ψίθυροι», με αναγνώσεις μονόπρακτων και αδημοσίευτων κειμένων των Γιάννη Ρίτσου, Βαγγέλη Χρόνη και Γεράσιμου Θεοδόση.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο