13 Σεπ 2015

Προβολές με ελεύθερη είσοδο στην πανέμορφη αυλή του Πολυχώρου «Χυτήριο»

• ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΣΕΠΤΕΜΡΙΟΥ 2015

Προβολή στις 20:30. 

Είσοδος ελεύθερη. 

ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΑΡΤΟΥΡΑΝΟ- ΓΑΜΟΣ ΑΛΑ ΙΤΑΛΙΚΑ

Στην Νάπολη, ένα ταξί φέρνει ...αναίσθητη την Φιλουμένα, στο σπίτι του πλούσιου επιχειρηματία Ντομένικο, που ήταν εραστής της για πολλά χρόνια. Ο μεσόκοπος, Ντον Ντούμι, όπως τον φωνάζουν, παρακολουθεί την νέα φιλενάδα του Ντιάνα να προβάρει το νυφικό που θα φορέσει στον προσεχή γάμο τους. 

Απρόθυμα, πηγαίνει δίπλα στο κρεβάτι της Φιλουμένα, όπου έχει κληθεί παπάς για την τελευταία μετάληψη. Η γυναίκα, πλησιάζει τον θάνατο. Ταραγμένος ο Ντομένικο, θυμάται πως την πρωτοσυνάντησε το 1943 σ’ ένα πορνείο, κατά την διάρκεια ενός αεροπορικού βομβαρδισμού. Καθησυχάζει το τρομοκρατημένο κορίτσι και εκείνη του δίνεται με την ψυχή της. Μετά το τέλος του πολέμου κι ενώ εκείνος προοδεύει στις επιχειρήσεις του, την ξανασυναντάει , ταξιδεύοντας για την Νάπολη και κάνουν έρωτα σ’ ένα εγκαταλειμμένο αγροτόσπιτο. Θέλοντας να είναι ο μόνος άντρας της ζωής της, την εγκαθιστά σ’ ένα σπίτι μαζί με μια υπηρέτρια και την απασχολεί στο μαγαζί του. Ενώ εκείνος κάνει τον πλέιμπόι , με πλήθος γυναίκες εκείνη διαχειρίζεται την επιχείρηση του. Κάποτε τον πιέζει να την παντρευτεί και τότε ο Ντομένικο την παίρνει σπίτι του, όπου όμως η γριά μητέρα του της φέρεται σαν να είναι υπηρέτρια…. 

Ο Ντε Σίκα, μετέφερε στην οθόνη ένα φημισμένο λαϊκό ναπολιτάνικο δράμα του Ντε Φιλίπο, διασκευάζοντας το με αρκετή ελευθεριότητα (Η «ΦιλουμέναΜορτουράνο» είναι πολύ γνωστή στην Ελλάδα, κυρίως από το ανέβασμα της Έλλης Λαμπέτη). Το κεντρικό ζευγάρι, δεν είναι πια ηλικιωμένο στο παρόν, αλλά εκείνος πενηντάρης και εκείνη σαραντάρα. Έτσι, τα παιδιά δεν είναι άντρες αλλά ακόμη μικρά, που μπορούν να λένε μπαμπά και να συγκινούν. Η σκηνική Φιλουμένα, ήταν μητέρα μαχητής , που είχε ήδη χάσει όλες τις μάχες. Γι αυτό και η τελική της νίκη, το δικαίωμα να δώσει ένα όνομα στα παιδιά της , ήταν φορτισμένη με τραγική γεύση. Αντίθετα η ακόμα νέα και ωραία κινηματογραφική Φιλουμένα, σε δυο σκηνές, σε όμορφη ατμόσφαιρα υπαίθρου, επιτρέπει την αισθηματική, αισθησιακή και αισιόδοξη κατάληξη. 

Ο χειρισμός του Ντε Σίκα, είναι δροσερός, ζωντανός, χιουμοριστικός, συναισθηματικός και ακριβής. Με καλοσύνη, ανθρωπιά και κέφι, ορίζει όλους τους ζωηρόχρωμους χαρακτήρες και τύπους με «μαύρη κακία» την μορφή της δεσποτικής μητέρας. Η Σοφία Λόρεν είναι χυμώδης αλλά και καρατερίστικηΝαπολιτάνα και ο Μαστρογιάννι, ο ιδανικός σύντροφός της. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Φιλουμένα Μαρτουράνο - Γάμος Αλά Ιταλικά (Matrimonioall'italiana), σε σκηνοθεσία Βιττόριο ντε Σίκα, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό του Εντουάρντο ντε Φιλίππο, με τη Σοφία Λόρεν και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι. 

Διάρκεια: 102 λεπτά 

Δραματική κομεντί, παραγωγής Ιταλίας, 1964. 



• ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΣΕΠΤΕΜΡΙΟΥ 2015

Προβολή στις 22:45

Είσοδος ελεύθερη.


YTuMamaTambien

ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΜΑ ΣΟΥ - 2001

Οι δεκαεπτάχρονοι Julio και Tenoch είναι φίλοι κολλητοί πάνω στον ενθουσιασμό της εφηβείας. Στις αρχές του καλοκαιριού αποχαιρετούν τις φιλενάδες τους που φεύγουν ταξίδι και προετοιμάζονται για τις διακοπές της ζωής τους. Και οι δύο βάζουν στο μάτι την πανέμορφη εικοσιοκτάχρονη Ισπανίδα Luisa. Η σαγηνευτική κοπέλα είναι σύζυγος του ξαδέρφου του Tenoch και κατά τη διάρκεια ενός πάρτι αποφασίζει να ακολουθήσει τους δυο φίλους. Εκείνοι για να την εντυπωσιάσουν αναφέρουν ότι θα πάνε σε μια ερημική παραλία που ονομάζεται BocadelCielo (Στόμα του Ουρανού). Μόνο που η παραλία αυτή δεν υπάρχει. Τα δυο αγόρια διαπιστώνουν ότι πέρα από την κοινή τους φιλία, μοιράζονται και το ίδιο ερωτικό ενδιαφέρον. Όμως στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν το πανέμορφο θηλυκό, μυστικά αποκαλύπτονται και τελικά χάνουν τόσο ο ένας τον άλλο, όσο και την ίδια τη Louisa.

Μετά το MadeinHollywood "GreatExpectations", ο AlfonsoCuaron επιστρέφει στο Μεξικό για ένα προκλητικά ερωτικό δράμα. Αντικείμενό του αυτή τη φορά οι σχέσεις των δύο φύλων, τη φιλία αλλά και σε ένα δεύτερο επίπεδο η κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας του. Οι έξυπνοι διάλογοι και οι ατάκες που σπάνε κοκάλα, αντλούν υλικό από τη σύγχρονη γενιά των κατοίκων του Μεξικό, δημιουργώντας μια ρεαλιστική ιστορία ιστορία και κερδίζοντας κριτικούς στο φεστιβάλ Βενετίας όπου και βραβεύτηκε η ταινία για το πρωτότυπο σενάριο. Ίσως τα ναρκωτικά και το σεξ να είναι σε υπερβολή μέσα στην ταινία αλλά και αυτό ίσως είναι δείγμα της ρεαλιστικής ματιάς του σκηνοθέτη. Τελικά η ταινία έχει σίγουρα, και πέρα από την υπόθεση, τη γοητευτική αισθητική ενός roadmovie προς το άγνωστο, σε επαρχιακά τοπία του Μεξικού που είναι πέρα για πέρα μοναδικά.

Σκηνοθέτης: Alfonso Cuaron

Πρωταγωνιστούν: Maribel Verdu, Gael Garcia Bernal, DiegoLuna, Diana Bracho, Daniel Gimenez Cacho

Διάρκεια: 105 λεπτά


• ΤΡΙΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Προβολή στις 21:00.

Είσοδος ελεύθερη. 

ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ (YOUCAN'TTAKEITWITHYOU)

Η διασκεδαστική και πανέξυπνη ρομαντική κομεντί από τον μαέστρο σκηνοθέτη του είδους, Φρανκ Κάπρα, που σκηνοθετεί υποδειγματικά ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών με επικεφαλής τον Τζέιμς Στούαρτ!

Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας και άλλες πέντε υποψηφιότητες: Β` Γυναικείου ρόλου, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Ήχου και Σεναρίου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Παραγωγή: 1938

Σκηνοθεσία: Frank Capra

Ηθοποιοί: Jean Arthur, Lionel Barrymore, James Stewart, Edward Arnold, Mischa Auer, Ann Miller, Spring Byington, Samuel S. Hinds, Ronald Colman, Jane Wyatt, H.B. Warner, Thomas Mitchell, Edward Everett Horton, Sam Jaffe, Isabel Jewell



• ΤΡΙΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Προβολή στις 23:00. 

Είσοδος ελεύθερη. 

ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΕΡΥΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Μια δημιουργία του Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς - «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι». 

Η ταινία είναι παραγωγής του 1959 και αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου του ΤένεσιΓουίλιαμς, το οποίο διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη ο ΓκορΒιντάλ.

Μετά τον θάνατο του νεαρού Σεμπάστιαν, η μητέρα του, ΒάιολετΒέναμπλ (ΚάθρινΧέπμπορν) ζει ανάμεσα στα παράξενα φυτά του γιου της, αρνούμενη να δεχτεί την πραγματικότητα γύρω απ’ τις συνθήκες θανάτου του. Η κυρία Βέναμπλ λάτρευε παθολογικά τον γιο της και συντηρούσε, όλα τα χρόνια που έζησαν μαζί, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα τους.

Κάθε καλοκαίρι οι δυο τους ταξίδευαν μαζί για να γνωρίσουν τον κόσμο και για να μπορέσει ο Σεμπάστιαν να γράψει το "Θερινό" του ποίημα. Το περσινό όμως καλοκαίρι, για πρώτη φορά η κυρία Βέναμπλ δεν τον συνόδεψε εκείνη στις διακοπές του, αλλά η νεαρή ξαδέρφη του Κάθριν (Ελίζαμπεθ Τέιλορ) που επωμίστηκε ακούσια στην αρχή κι εκούσια στη συνέχεια ως μην έχουσα κι άλλη επιλογή, τον ρόλο που κατείχε μονοπωλιακά ως τότε η κυρία Βέναμπλ.

Εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι ο Σεμπάστιαν πέθανε σε κάποια παραθαλάσσια τοποθεσία της Ισπανίας κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Όταν η σοκαρισμένη Κάθριν αφηγείται την πραγματικότητα πάνω στο θάνατο του Σεμπάστιαν, η κυρία Βέναμπλ αρνείται να την πιστέψει κι η Κάθριν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί φρενοβλαβής και να κλειστεί στο δημόσιο ψυχιατρείο, όπου ο διακεκριμένος νευροχειρούργος Τζον Κιούκροβιτς (Μοντγκόμερι Κλιφτ) προτίθεται να της κάνει λοβοτομή προκειμένου να την βγάλει από το παραλήρημά της. Τι συνέβη όμως στην πραγματικότητα το περασμένο καλοκαίρι;

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς, έχοντας κερδίσει τέσσερα βραβεία Όσκαρ και παρουσιάζοντας μας θρυλικές ταινίες, όπως το "AllAboutEve" του 1950, το "GuysandDolls" του 1955, αλλά και την "Cleopatra" του 1963, μεταφέρει το 1959 στη μεγάλη οθόνη το θεατρικό έργο του ΤένεσιΓουίλιαμς. Ο Μάνκιεβιτς, έχει εδώ στη διάθεση του τρεις κορυφαίους ηθοποιούς. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Μοντγκόμερι Κλιφτ και η ΚάθρινΧέμπορν, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία εντυπωσιακή, δραματική ιστορία μυστηρίου.

Τόσο η Χέμπορν, όσο και η Τέιλορ κέρδισαν με την ερμηνεία τους μια υποψηφιότητα για Όσκαρ στην Κατηγορία Α' Γυναικείου Ρόλου - αλλά η νικήτρια εκείνη την χρονιά ήταν η Σιμόν Σινιορέ για την ερμηνεία της στο φιλμ "Ανεμοστρόβιλος του Πάθους" (RoomAtTheTop, 1959) - ενώ η ταινία απέσπασε άλλη μια υποψηφιότητα στην κατηγορία BestArtDirection-SetDecoration, Black-and-White, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει κάποιο αγαλματίδιο.


ΧΥΤΗΡΙΟ

ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

THEATRE / ARTCAFE

www.chytirio.gr

Ιερά Οδός 44, Γκάζι

Στάση Μετρό "Κεραμεικός"

Πληροφορίες: 210 3412313 - 6951787821 

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο