17 Ιουλ 2015

Ηθοποιός του «Walking Dead» πήγε στη Λέσβο για να βοηθήσει πρόσφυγες

«Πρέπει να ανοίξουμε επιτέλους τα μάτια μας – αυτή είναι η δική μας κρίση»

Ο Βρετανός ηθοποιός David Morrissey...
, που συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά «Walking Dead», βρέθηκε στη Λέσβο αυτήν την εβδομάδα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όπου συνέβαλε στη διάσωση προσφύγων, που φθάνουν κατά εκατοντάδες στο νησί.

Ο ίδιος είπε στην Daily Mail: «Καθώς οδηγούσα κατά μήκος της παραλίας, το μόνο που μπορούσα να δω ήταν σωσίβια γιλέκα που είχαν πεταχτεί και τα ό,τι είχε απομείνει από τις φουσκωτές βάρκες».


Ο Morrissey επιβιβάστηκε σε σκάφος του Λιμενικού και συμμετείχε σε επιχείρηση διάσωσης. Ανέφερε ότι το πρώτο πράγμα που βλέπεις είναι μια μικρή κουκίδα στην οθόνη του ραντάρ. Στη συνέχεια, καθώς το Λιμενικό πλησιάζει, το πορτοκαλί από τα σωσίβια γιλέκα αρχίζει να γίνεται ορατό στο γαλάζιο της θάλασσας. «Τότε, αρχίζεις να βλέπεις τα πρόσωπα», θυμάται.

«Μετά αρχίζεις να τους ακούς που καλούν σε βοήθεια, πάνω από τους ήχους του σκάφους. Οι γυναίκες είναι βαθιά τραυματισμένες ψυχολογικά, κρατώντας τα παιδιά τους [...] Μερικά από τα παιδιά είναι μουδιασμένα και ακόμα παγωμένα από τον φόβο. Δεν ξέρουν πού πηγαίνουν, αλλά ξέρουν πού ήταν», προσθέτει. Η συγκεκριμένη βάρκα είχε περίπου 50 άτομα και, όπως γράφει η Daily Mail, ο David Morrissey αργότερα έμαθε ότι βρίσκονταν στα ανοιχτά για 10 ώρες.


Ο ηθοποιός αναφέρεται και σε έναν 13χρονο, τον Μοχάμεντ, ο οποίος άφησε τους γονείς του πίσω στη Συρία πριν από δύο χρόνια και από τότε ταξιδεύει με τον θείο του. «Αν δεν είχα μιλήσει με τον 13χρονο γιο μου για δύο χρόνια, θα μου ήταν αδιανόητο. Θα ήθελα να ελπίζω πως ο κόσμος θα δείξει γενναιοδωρία και καλοσύνη απέναντί τους [...] Η ευκαιρία για κατάχρηση είναι πραγματικά τρομακτική».


«Η γενναιοδωρία και η υποστήριξη είναι σίγουρα εκεί. Η ακτοφυλακή κάνει το καλύτερο δυνατό σε μια φοβερή κατάσταση. Η γνώμη μου είναι ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Το πρόβλημα είναι τέτοιο, που αυξάνεται σε καθημερινή βάση. Από τη μία πλευρά βλέπεις πρόσφυγες να στέκονται σε ουρές για να καταγραφεί το όνομά τους και από την άλλη βλέπεις Έλληνες να περιμένουν σε ουρές στα ATM για 60 ευρώ τη μέρα. Είναι η τέλεια καταιγίδα», τόνισε ο Morrissey στην Daily Mail.


«Πρέπει να ανοίξουμε επιτέλους τα μάτια μας. Είναι τόσο ακραίο, που πρέπει να σε κινητοποιήσει. Έχουμε ξαναδεί τέτοιες εικόνες στο παρελθόν –λιμούς και παρόμοιες καταστάσεις– όμως αυτή είναι η δική μας κρίση. Συμβαίνει εδώ. Η Ευρώπη έχει πλούσιες και εξελιγμένες χώρες: θα πρέπει να είναι σε θέση να το λύσει», είπε ο ηθοποιός.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο