21 Ιουλ 2015

Επίκληση στον Ήλιο από Ιαπωνικό θέατρο στην Επίδαυρο

Σε μία επίκληση προς τον Ήλιο προκειμένου να ανατείλει, μπορούν να συμμετάσχουν όσοι επισκεφτούν την Επίδαυρο την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουλίου, για να παρακολουθήσουν την παράσταση «Νέκυια» από το θέατρο Νο της Ιαπωνίας σε συνεργασία με τον... Μιχαήλ Μαρμαρινό.

Το ξημέρωμα του Σαββάτου, στις 6 ώρα το πρωί, οι θεατές μπορούν να επισκεφτούν το Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου για δουν από κοντά ένα τελετουργικό κάλεσμα στον ήλιο που θα πραγματοποιήσει ο μεγάλος Γιαπωνέζος δάσκαλος Γκένσο Ουμεγουάκα, ακολουθώντας μια παλαιά τελετουργία του Νο. Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός, η τελετή αυτή χαρακτηρίζεται από ιερότητα, αυστηρό τυπικό και αρχαίους κώδικες, μοναστικούς.

Τον επικό ποιητικό λόγο του Ομήρου, έτσι όπως αποτυπώνεται στη ραψωδία λ της Οδύσσειας, την «Νέκυια» που περιγράφει την κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη, μεταστοιχειώνει, με τον τρόπο του ιαπωνικού θεάτρου Νο, ο Γκένσο Ουμεγουάκα,, δίνοντας τη δυνατότητα στον Μιχαήλ Μαρμαρινό να αντλήσει από τη μεταφυσική ποίηση και την υψηλή αφαίρεση της ιαπωνικής θεατρικής γλώσσας, προκειμένου να σκηνοθετήσει μια από κοινού κατάβαση στον κόσμο των νεκρών, εξερευνώντας παράλληλα άλλους δρόμους για την προσέγγιση της αρχαίας τραγωδίας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η τέχνη του ιαπωνικού θεάτρου μοιάζει να είναι θεμελιακά αναγκαία και ικανή να μορφοποιήσει τη βαθύτερη ουσία των νοημάτων που περικλείει η Νέκυια», υποστηρίζει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός. «Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες και συναρπαστικότερες στην παγκόσμια λογοτεχνία επισκέψεις του ανθρώπου στον κόσμο των νεκρών. Φαίνεται πως η μεγάλη Τέχνη έχει, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, πάντοτε να κάνει με την «άλλη» πλευρά του Χρόνου. Το θέατρο Νο είναι ένα από τα υψηλότερα επιτεύγματα του πολιτισμού στο πεδίο της μεταφυσικής ποίησης. Η βαθιά παράδοση και εκπαίδευση των ηθοποιών τούς δίνει το δικαίωμα να προσεγγίζουν την καρδιά των πραγμάτων. Με ένα τέτοιο λεξιλόγιο σωματικής φιλοσοφίας, το Νο συναντιέται για πρώτη φορά στην ιστορία του με τη δική μας Νέκυια», αναφέρει.

Πρόκειται για τη μόνη ξένη παραγωγή του φετινού φεστιβάλ στην Επίδαυρο και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δύο παλαιοί πολιτισμοί συναντιούνται για πρώτη φορά μέσα στο αρχαίο θέατρο: 2.500 χρόνια από τη δημιουργία της Ομηρικής Οδύσσειας, 800 χρόνια από την ίδρυση του ΝΟ.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα ιαπωνικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Τιμές εισιτηρίων – VIP: 40 ευρώ, 32 ευρώ (ομαδικό), Ζώνη Α: 30 ευρώ, 24 ευρώ (ομαδικό), Ζώνη Β: 20 ευρώ, 16 ευρώ (ομαδικό), “Ανω Διάζωμα: 15 ευρώ, 12 ευρώ (ομαδικό), Φοιτητικό: 15 ευρώ, 10 ευρώ, “Ανεργοι, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.

Η κράτηση θέσεων για την τελετή γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του φεστιβάλ www.greekfestival.gr, ή στα ταμεία του φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, τηλ 210 3272000). Όσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν θα μπουν στο θέατρο με δελτία εισόδου, χωρίς χρέωση.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο