24 Ιουν 2015

Πέθανε η ντίβα και μούσα του Φελίνι Μαγκαλί Νοέλ [εικόνες]

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Μαγκαλί Νοέλ πέθανε την Τρίτη 23 Ιουνίου, σε ηλικία 84 ετών, στις γαλλικές άλπεις. Ντίβες σαν αυτήν δεν ....
υπάρχουν πιά.

Η Μαγκαλί Νοέλ, της οποίας το αληθινό όνομα ήταν Μαγκαλί Νοέλ Γκιφρέ, έγινε διάσημη για την ερμηνεία της στο τραγούδι «Fais-moi mal Johnny» (Πόνεσέ με, Τζόνι), που έγραψε ο διάσημος γάλλος ποιητής Μπορίς Βιάν. Είναι ένα τρελό ροκ για την εποχή του, ενώ η ηθοποιός έλεγε σε ένα στίχο του «μου αρέσει ο έρωτας που κάνει μπουμ!».

Το τραγούδι είχε καταγγελθεί την εποχή εκείνη (1956) από το Βατικανό και είχε απαγορευθεί η μετάδοσή του από το ραδιόφωνο επειδή οι στίχοι του είχαν κριθεί σκανδαλώδεις. Ακούστε το στο τέλος.


Η Μαγκαλί Νοέλ γεννήθηκε το 1931 στη Σμύρνη της Τουρκίας. Στη ζωή της συνάντησε δύο μεγάλες φυσιογνωμίες της τέχνης, τον γάλλο συγγραφέα Μπορίς Βιάν και τον ιταλό σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι, για τον οποίο υπήρξε το αισθησιακό σύμβολο των φαντασμάτων του.
Ο μεγάλος κινηματογραφιστής την έβαλε να παίξει σε τρία από τα αριστουργήματά του: «Ντόλτσε Βίτα» (1960), «Σατυρικόν» (1969) και «Amarcord» (1973), όπου υποδυόταν την Γκραντίσκα, μια μοιραία γυναίκα με κόκκινο παλτό.
Την εποχή εκείνη, «υπήρχαν τέσσερις σταρ: η Ζιραρντό, η Μπαρντό, η Μορό και η μαμά», δήλωσε η κόρη της. «Ήταν ένα σύμβολο του σεξ», «συχνά την μπέρδευαν με την Σοφία Λόρεν».


Εδώ Φελίνι και Νοέλ στα γυρίσματα του Amarcord

Ο Βιάν την είχε γνωρίσει στα γυρίσματα της ταινίας του Ζυλ Ντασέν «Ριφιφί» (1955), μιας από τις πρώτες της ταινίες. «'Η φωνή σας με ενδιαφέρει', της είπε", αφηγείται η κόρη της. «Η μητέρα μου ήταν η πρώτη τραγουδίστρια του γαλλικού ροκ. Ο Βιάν μιμούνταν πολύ τους Αμερικανούς. Την πήγαινε στα κλαμπ του Σεν-Ζερμέν-ντε-Πρε. Ήταν λίγο ο μεγάλος αδελφός της, την έβρισκε διασκεδαστική. Η φιλία τους διήρκεσε χρόνια».
Πριν γυρίσει τις ταινίες με τον Φεντερίκο Φελίνι, είχε παίξει σε πολυάριθμες ταινίες γάλλων σκηνοθετών, μεταξύ των οποίων οι Ρενέ Κλερ και Ζαν Ρενουάρ.


«Ήταν λίγο η μούσα, η ηγερία του Φεντερίκο. Οι δυο τους ήταν πολύ κοντά. Ήταν μια ωραία σχέση, πλατωνική ή όχι στην αρχή, δεν ξέρω», εξήγησε η κόρη της. Ήταν εραστές; «Η μαμά δεν μου είπε ποτέ».
Εκτός από την κόρη της, η οποία γεννήθηκε από την ένωσή της με τον ηθοποιό Ζαν-Πιέρ Μπερνάρ, η Μαγκαλί Νοέλ είχε ξαναπαντρευτεί και υιοθετήσει δύο αγόρια.


Άφησε την τελευταία της πνοή στον οίκο ευγηρίας όπου διέμενε στη νότια Γαλλία. Πηγή Le Monde
  

Ακούστε το τραγούδι Πόνεσέ με Τζόνι από την Μαγκαλί Νοέλ:

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο