18 Ιουν 2015

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, : 6ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου

Από Τρίτη 16 έως Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Αφιέρωμα - CITY SYMPHONIES

Με συνοδεία ζωντανής μουσικής

Καλλιτεχνική Διεύθυνση...: Αλέξανδρος Μούζας


Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015, στις 21:00

Συναυλία ERGON ENSEMBLE (60’)

Mε την υποστήριξη του Ernst von Siemens Music Foundation

Διεύθυνση Ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης


Προβολή των ταινιών: Regen (1931, Σκην. Joris Ivens, Mannus Franken)

Anémic Cinéma (1926, Σκην.: Marcel Duchamp), Entr’acte (1924, Σκην.: René Clair) Un Chien Andalou (Ανδαλουσιανός Σκύλος, 1929, Σκην.: Luis Buňuel)


Είσοδος Ελεύθερη

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Για 6η στη σειρά χρονιά το Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου, που διοργανώνει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, γίνεται ο κοινός τόπος για τη συνάντηση της ιστορίας της 7ης Τέχνης με το σήμερα. Στην κινηματογραφική αίθουσα του ΙΜΚ συναντώνται για άλλη μία φορά η αγάπη του Μιχάλη Κακογιάννη για τις απαρχές της τέχνης που υπηρέτησε με πάθος, η καλλιτεχνική αξία αριστουργημάτων του παγκόσμιου βωβού κινηματογράφου, αλλά και οι εκατοντάδες των σινεφίλ θεατών.

Στο 6ο Φεστιβάλ, από τις 16 έως 26 Ιουνίου 2015, πρωταγωνιστές είναι οι Πόλεις και η Μουσική! Με γενικό τίτλο "CITY SYMPHONIES" και την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Αλέξανδρου Μούζα, οι ταινίες οδηγούν τους θεατές στο Βερολίνο του 1927, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο, τη Νίκαια, κ.α., με ξεναγούς και συνοδοιπόρους πρωτότυπες, κατά κύριο λόγο, μουσικές συνθέσεις 12 διαφορετικών δημιουργών.

Φέτος, επιπλέον, τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015, στις 21:00, θα απολαύσουμε και συναυλία του Ergon Ensemble με Μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη.

Συγχρόνως, στο 6ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου συμμετέχουν με μουσικά έργα τους οι: Ekkert (Χρήστος Σακελλαρίδης, Κωνσταντίνος Σκουρλής), Άννα Μουζάκη, Γιώργος Γρηγοράκος, Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου, Λεωνίδας Κανάρης, Δημήτρης Μακρής, Κώστας Κοσμάς, Aνδρέας Ζαφειρόπουλος, Σπύρος Δεληγιαννόπουλος

Ενώ τα μουσικά έργα ερμηνεύουν μουσικά σύνολα Ekkert, Piu Mosso Quartet, Banda del Sol, T.I.M.E (The Improvisation Modal Ensemble), και μεμονωμένοι καλλιτέχνες (συνολικά 52 ερμηνευτές). 

Βωβός Κινηματογράφος, λοιπόν, από τη δεκαετία του 1920, και "CITY SYMPHONIES", με 20 ποιητικές και πειραματικές ταινίες οι οποίες προσπαθούν να αποτυπώσουν την αύρα της κάθε πόλης, σε ένα ξεχωριστό και πρωτότυπο αφιέρωμα!

Σε συνεργασία με το STUDIO - Παράλληλο Κύκλωμα και τον Χρήστο Παπαδημητρίου



Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015, στις 21:00

Το πρόγραμμα




• Regen (1931) (14’)

Σκηνοθεσία: Joris Ivens, Mannus Franken




Η κινηματογραφική ποιητική ταινία του Γιόρις Ίβενς που καταπιάνεται με τη μεταμόρφωση μιας πόλης, του Άμστερνταμ, κατά τη διάρκεια μιας βροχερής μέρας.




Μουσική: Hanns Eisler, Vierzehn Arten den Regen zu beschreiben, op.70 (1941) (Fourteen ways to describe Rain)




• Anémic Cinéma (1926) (8’)

Σκηνοθεσία: Marcel Duchamp 

Υπότιτλοι: Αγγλικοί




Η Ντανταϊστική / Υπερρεαλιστική, πειραματική ταινία του Μαρσέλ Ντυσάμπ, η οποία απεικονίζει σπειροειδείς κινούμενες εικόνες οι οποίες εναλλάσσονται με λογοπαίγνια και ευφάνταστες ρίμες στα γαλλικά.




Μουσική: Γιάννης Κυριακίδης (παραγγελία ERGON- 2013)




• Entr’acte (1924) (19’)

Σκηνοθεσία: René Clair

Σενάριο: Francis Picabia, René Clair 




Το απόλυτο νταντά έργο της Γαλλικής πρωτοπορίας. Κάποιος σκοτώνεται, η νεκροφόρα ακολουθεί μία τρελή διαδρομή και οι γνωστοί του νεκρού την καταδιώκουν στους δρόμους του Παρισιού η οποία κάποια στιγμή σταματά στην εξοχή. Ο νεκρός βγαίνει από το φέρετρο και προκαλεί την εξαφάνιση όσων ακολουθούσαν πριν εξαφανιστεί και ο ίδιος. 




Μουσική: Erik Satie, Cinema: Εntr'acte symphonique du ballet Relâche pour le film de Rene Clair Entr’acte (σε νέα ενορχήστρωση ειδικά για τη συναυλία)




• Un Chien Andalou (Ανδαλουσιανός Σκύλος) (1929) (17’)

Σκηνοθεσία: Luis Buňuel 

Σενάριο: Luis Buňuel, Salvador Dalí

Υπότιτλοι: Αγγλικοί




Η ταινία αποτελεί ίσως το μοναδικό δείγμα τόσο καθαρής υπερρεαλιστικής έκφρασης στο χώρο της έβδομης τέχνης. Βασισμένη σε όνειρα, των Μπουνιουέλ και Νταλί, ο Ανδαλουσιανός σκύλος αποτελεί συρραφή φαινομενικά ασύνδετων, απρόσμενων και αισθητικά προκλητικών σκηνών, οι οποίες έχουν κατά καιρούς ερμηνευτεί ως αλληγορίες, συχνά υπό το πρίσμα των φροϋδικών θεωριών.




Μουσική: Αλέξανδρος Μούζας (παραγγελία ERGON-2013)







Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης




ERGON ENSEMBLE 

Mε την υποστήριξη του Ernst von Siemens Music Foundation




Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Νίκος Νικόπουλος, φλάουτο

Κώστας Τζέκος, κλαρινέτο

Μπάμπης Ταλιαδούρος, κρουστά

Στέφανος Νάσος, πιάνο

Χρήστος Σακελλαρίδης, πιάνο

Κώστας Παναγιωτίδης, βιολί

Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί

Αγγέλα Γιαννάκη, βιόλα

Δημήτρης Τραυλός, τσέλο

Νίκος Τσουκαλάς, Μπάσο

Αλέξανδρος Μούζας, υπεύθυνος συνόλου







Οι ταινίες που παρουσιάζονται στη σημερινή βραδιά, θεωρούνται ταινίες-σταθμοί του βωβού κινηματογράφου και επηρέασαν καλλιτεχνικά όλη τη μετέπειτα πορεία του. Στυλιστικά κινούνται στα ασαφή όρια μεταξύ αφηρημένης τέχνης, ντανταϊσμού και σουρεαλισμού.




Παράλληλα συναντάμε μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες συνεργασίες κορυφαίων καλλιτεχνών, σε ένα διάλογο κινηματογράφου, φωτογραφίας, ποίησης και μουσικής: Στο Regen τον Ivens με το Eisler, στο Entr’acte τους Francis Picabia, René Clair και Eric Satie και στο Un Chien andalou τον Salvador Dalí με τον Luis Buñuel.




Αναλυτικά:




To Regen ανήκει στην κατηγορία των ταινιών City Symphonies, όπως το Manhattan, Berlin: Symphony of a City, Man with a Movie Camera, κλπ. Η ιδιαίτερα όμορφη και ποιητική ταινία του Ivens,που τον καθιερώνει διεθνώς, περιγράφει το Άμστερνταμ, καθώς μεταμορφώνεται και αλλάζει διάθεση μια μέρα με βροχή: από το ηλιόλουστο πρωινό, στις πρώτες σταγόνες στα κανάλια, την βροχή στα παράθυρα, τις ομπρέλες και τους δρόμους μέχρι το σταμάτημα της και τον ήλιο που επανέρχεται. Στην ταινία, εν είδει ντοκυμαντέρ, πρωταγωνιστεί η πόλη ως ολότητα, κάτι που την κατατάσσει κατά κάποιο τρόπο στην αφηρημένη τέχνη.




Το Anémic Cinéma είναι πειραματική ταινία του εικαστικού Marcel Duchamp που πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια του Man Ray. Αποτελείται από πλάνα δίσκων με αφηρημένες σπειροειδείς εικόνες που, καθώς περιστρέφονται, δημιουργούν την ψευδαίσθηση της τρισδιάστατης κίνησης. Συνδυάζονται με εννέα φράσεις-λογοπαίγνεια κολλημένες γράμμα-γράμμα σε μαύρους χαρτονένιους δίσκους που περιστρέφονται με τη βοήθεια δίσκων φωνογράφου. Η ντανταϊστική/ σουρεαλιστική αυτή ταινία προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τα στοιχεία της σε κείμενο και εικόνα. (Το Anemic είναι αναγραμματισμός της λέξης Cinema).




To Entr'acte, μικρού μήκους ταινία σκηνοθετημένη από τον René Clair, προβαλλόταν ανάμεσα στις δύο πράξεις της θρυλικής παράστασης μπαλέτου Relâche σε σκηνοθεσία του Francis Picabia στο θέατρο του Champs-Élysées στο Παρίσι. 




Σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί ο «καθαρός» κινηματογραφικός λόγος, ο σκηνοθέτης επιστρατεύει αντισυμβατικές, για την εποχή, κινηματογραφικές τεχνικές: πολυεπίπεδη εικόνα, αναπάντεχες γωνίες λήψης, παράλληλο μοντάζ, αντιπαραθέσεις ασύνδετων πλάνων, μη γραμμική αφήγηση, slow motion, κλπ. Η ταινία και η παράσταση είναι αποτέλεσμα του ντανταϊστικού κύκλου του Παρισιού, παρόλο που οι ίδιοι οι συντελεστές είχαν απορρίψει το κίνημα. Πολλοί θεωρούν ότι ήταν μια επίθεση στο σουρεαλισμό και στον André Breton προσωπικά, αλλά σίγουρα αποτέλεσε μια αναρχική και σατιρική γροθιά στην καθεστηκυία τάξη και την αισθητική της μπουρζουαζίας.




Ο Ανδαλουσιανός Σκύλος (Un Chien Andalou) είναι βωβή ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη Luis Buňuel σε συνεργασία με το ζωγράφο Salvador Dalí και αποτελεί το χαρακτηριστικότερο δείγμα καθαρής υπερρεαλιστικής έκφρασης στον κινηματογράφο. Βασισμένη σε όνειρα των Buňuel και Dalí, ο Ανδαλουσιανός σκύλος αποτελεί συρραφή φαινομενικά ασύνδετων, απρόσμενων και αισθητικά προκλητικών σκηνών, οι οποίες έχουν κατά καιρούς ερμηνευτεί ως αλληγορίες, συχνά υπό το πρίσμα των φροϋδικών θεωριών.




Το σενάριο της ταινίας ολοκληρώθηκε σε διάστημα περίπου δέκα ημερών, ενώ τα γυρίσματα είχαν διάρκεια περίπου δεκαπέντε ημερών. Η πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας οργανώθηκε στην αίθουσα Ursulines στο Παρίσι, συγκεντρώνοντας διάσημους καλλιτέχνες της εποχής.




Για την ερμηνεία της ταινίας ο ίδιος ο Buňuel αναφέρει ότι ο μοναδικός όρος που υπήρχε στη συνεργασία με τον Dalí στη συγγραφή του σεναρίου ήταν: «καμία ιδέα ή εικόνα που μπορούσε να παραπέμψει σε οποιασδήποτε μορφής λογική ερμηνεία, δεν ήταν αποδεκτή». Τονίζει δε ότι «η ταινία δεν συμβολίζει τίποτα. Η μοναδική ίσως μέθοδος της διερεύνησης συμβόλων θα μπορούσε να είναι η ψυχανάλυση. Ψάχναμε να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στο ορθολογικό και στο μη ορθολογικό, έτσι ώστε να κατανοήσουμε αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια, να ενώσουμε το όνειρο με την πραγματικότητα, την συνείδηση με το ασυνείδητο, πέρα από κάθε συμβολισμό».




Αλέξανδρος Μούζας




Βιογραφικά Στοιχεία



ERGON ENSEMBLE




Το σύνολο ειδικεύεται στη σύγχρονη μουσική και έχει κάνει αίσθηση με τις εμφανίσεις του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών και σε άλλους χώρους, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές, κυρίως για την αρτιότητα των εκτελέσεών του.




Η προσήλωση του στην ακρίβεια των εκτελέσεων είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του συνόλου που το κάνουν να ξεχωρίζει. Σκοπός του είναι η προώθηση των αριστουργημάτων της σύγχρονης μουσικής και του πρόσφατου διεθνούς ελληνικού ρεπερτορίου και η παρουσίασή του στο μεγαλύτερο δυνατό ακροατήριο. 




Παράλληλα, ως ελληνικό μουσικό σύνολο, με συγκριτικό πλεονέκτημα τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στην ελληνική σύγχρονη εργογραφία, αποβλέπει στην προώθηση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας στη διεθνή σκηνή.




Ιδρύθηκε το 2008 και απαρτίζεται από ταλαντούχους μουσικούς που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στην Διεθνή Ακαδημία του Ensemble Modern. Το Ergon Ensemble στηρίζεται σε έναν βασικό πυρήνα μουσικών και υποστηρίζεται, ανάλογα με το project, από μεγάλο αριθμό ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών που ειδικεύονται στη νέα μουσική, δημιουργώντας έτσι ένα ευέλικτο σχήμα. 




Οι προτεραιότητες του συνόλου, πέραν των συναυλιών, περιλαμβάνουν: δισκογραφία, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παραγωγές που συνδυάζουν άλλες μορφές τέχνης, όπως ο Χορός, το Μουσικό Θέατρο και τα Πολυμέσα.




Πρόσφατες σημαντικές παραγωγές του ήταν η συμμετοχή στο Suså Festival στην Δανία, οι παραγωγές «Βωβός κινηματογράφος και Μουσική», «Peter Maxwell Davies: Icones» , «City Lives» και «Dream» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, «Balkan Project» και «Alternativa» στη Στέγη Γραμμάτων, και «Μουσική και Ηλεκτρονικά» στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Παράλληλα, κατά τις καλλιτεχνικές περιόδους 2013, 2014 και 2015 υλοποίησε μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παρουσιάζοντας την σύγχρονη μουσική στο ευρύ κοινό.




Το ERGON ENSEMBLE συνεργάζεται σε καλλιτεχνικό επίπεδο με το Ensemble Modern της Φρανκφούρτης, το οποίο συχνά μετακαλεί μουσικούς του συνόλου για συμμετοχή στις παραγωγές του. 




Το ERGON ENSEMBLE υποστηρίζεται από το Ernst von Siemens Music Foundation. 






Μίλτος Λογιάδης



Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και Χαλανδρίου, αποσπώντας το πρώτο βραβείο και αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, συνέχισε τις σπουδές του με καθηγητές τους Fritz Schieri, Max Frei, Hermann Michael, στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ’ όπου αποφοίτησε με διπλώματα διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας και δίπλωμα Meisterklasse, επιτυγχάνοντας τον υψηλότερο βαθμό που είχε δοθεί ποτέ από την Ακαδημία.




Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διορίστηκε επίκουρος καθηγητής στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, ενώ παράλληλα, ανέλαβε τη διεύθυνση της Χορωδίας των Μαδριγαλιστών, καθώς και τη διεύθυνση της χορωδίας και της ορχήστρας της καθολικής κοινότητας του πανεπιστημίου (KHG). Στη συνέχεια, εργάστηκε ως μόνιμος μαέστρος για δύο χρόνια στην όπερα του Ulm.

Το 1992 επέστρεψε στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του Μάνου Χατζιδάκι, για να συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες και παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 




Έχει πραγματοποιήσει σημαντικές πρώτες πανελλήνιες εκτελέσεις έργων Ελλήνων και ξένων συνθετών, διευθύνοντας πολλές ελληνικές και σημαντικές ξένες ορχήστρες.

Είναι καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στο μάθημα Διεύθυνσης Ορχήστρας.







Πληροφορίες

Τρίτη 16 έως Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015, καθημερινά στις 21:00

6ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου

CITY SYMPHONIES

Με συνοδεία ζωντανής μουσικής

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μούζας




Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Αίθουσα: Κινηματογράφος

Ώρα Έναρξης όλων των Προβολών Καθημερινά: 21:00

Είσοδος Ελεύθερη

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων τηλ. 210 34 18 579 Δευτ. -Παρ. 11:00 -14:00




Πρόγραμμα: http://www.mcf.gr/el/whats_on/?ev=6o_festibal_boboi_kinimatocrafoi_afieroma_city_symphonies




*****

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr 












Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

AEGEAN – Χορηγός Αερομεταφορών

MS ACCOUNTING SERVICES S.A. SINCE 1963 IN GREECE 

KARATZAS & PARTNERS LAW FIRM

Playground Productions




Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart




Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00 – 22:00. Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00 έως 01:00. Από τις 01:01 πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.

Γραφείο Τύπου ΙΜΚ: Χαρά Πετρούνια 6972 710 991,

e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο