4 Μαΐ 2015

Το είδαμε και αυτό! Έκαναν πικ-νικ στον Αρχαιολογικό χώρο...[photos]

Σοκαριστικές για το επίπεδο του πολιτισμού μας και με ποινικές ευθύνες που δυστυχώς συνήθως... δεν αποδίδονται, είναι η καταγγελία και το φωτογραφικό υλικό που ...φέρνει σήμερα στο «φως της δημοσιότητας» το Flashnews.gr. 

Βρισκόμαστε, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, στο Φράγμα του Αποσελέμη επί του αρχαιολογικού χώρου, εκεί που οι αρχαιολογικές εργασίες συνεχίζονται. 

Στο σημείο αυτό λοιπόν, δύο οικογένειες μαζί με τα παιδιά τους, θεώρησαν πως θα ήταν το ιδανικό μέρος για να περάσουν ευχάριστα το χρόνο τους κάνοντας πικ-νικ πάνω στα αρχαία ευρήματα! 

Και οι συγκεκριμένοι, όχι μόνο πάρκαραν το βαν που βλέπετε στη φωτογραφία, όχι μόνο έστησαν ολόκληρη τέντα για να… προστατευτούν από τον ήλιο, όχι μόνο έβγαλαν τις πλαστικές τους καρέκλες για να έχουν και την άνεσή τους, όχι μόνο είχαν εξοπλιστεί και με ψησταριά αλλά τελικά, ως αποκορύφωμα, έφτασαν στο σημείο να μετακινήσουν ακόμα και μέρη από το αρχαίο τοίχο για να στερεώσουν την τέντα τους! 


Σύμφωνα λοιπόν με την καταγγελία από αναγνώστη του Flashnews.gr, ο οποίος επισκέφθηκε το φράγμα του Αποσελέμη την Πρωτομαγιά, δύο οικογένειες είχαν στήσει εγκαταστάσεις γλεντιού που περιελάμβαναν μια τρίμετρη ομπρέλα, που για την στήριξή της χρησιμοποίησαν (μάλλον κατάστρεψαν) μέρος από τον αρχαίο τοίχο, ψησταριά στημένη μέσα στον χώρο καθώς και μίνι βαν που είχε όλα τα απαραίτητα…Τα δε παιδιά των οικογενειών παίζανε μέσα σε πολύ ευαίσθητους χώρους. Όταν ο αναγνώστης μας έκανε μία ευγενική παράκληση για να σεβαστούν τον χώρο και να προσπαθήσουν να μην τον επηρεάσουν περαιτέρω, τα μέλη των οικογενειών όχι μόνο δεν έδειξαν να αντιλαμβάνονται το λάθος τους αλλά απεναντίας εξαπέλυσαν αήθη επίθεση λέγοντάς του μάλιστα «να σηκωθεί να φύγει!». 


«Είναι χαρακτηριστική η συμπεριφόρα τους» συνεχίζει ο αναγνώστης μας στην καταγγελία του σημειώνοντας πως «ακόμα και η αστυνομία να ήταν παρούσα στον χώρο είναι θλιβερό να απαιτούνται κατασταλτικά μέτρα για να μην προβαίνουμε σε καταστροφές αρχαιολογικών χώρων που έχουν επιζήσει 3.500 χρόνια και τώρα ανασκάπτονται με μεγάλη προσοχή…»

Αξίζει να σημειωθεί πως για το περιστατικό ειδοποιήθηκε και η Ελληνική Αστυνομία (Α.Τ. Χερσονήσου) η οποία ωστόσο δεν πρόφτασε να παρέμβει καθώς οι συγκεκριμένες οικογένειες είχαν αποχωρήσει, αφήνοντας πίσω τους τον καταπατημένο χώρο. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο χώρο υπάρχει (κακοπληρωμένος) αρχαιοφύλακας. H τεράστια ωστόσο έκταση που είναι υποχρεωμένος να εποπτεύει καθιστά το έργο του αδύνατο. 

Βέβαια, ευθύνες υπάρχουν και στη πλευρά της πολιτείας η οποία έχει αφήσει έναν χώρο με αρχαιολογικά ευρύματα χωρίς επαρκή φύλαξη αλλά και δίχως την ειδική σήμανση που θα ενημέρωνε ντόπιους και τουρίστες για την πολιτιστική σημασία της περιοχής.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο