15 Μαΐ 2015

Ποιός είναι o βραβευμένος με 2 Όσκαρ Αιγιώτης σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν που επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση ενόψει του ερχομού του Ελληνικής καταγωγής από την Αιγιάλεια 54χρονου, βραβευμένου με Όσκαρ σεναριογράφου και...
σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν στο Αίγιο την Παρασκευή 15 Μαίου 2015. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, το Αίγιο με μεγάλη υπερηφάνεια, θα υποδεχθεί τον Αιγιώτη στην καταγωγή και βραβευμένο με Όσκαρ Αλέξανδρο Πέιν, που θα βρεθεί στην πόλη ως επίσημος προσκεκλημένος σε ειδική τιμητική εκδήλωση που διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) στον Δημοτικό Κινηματογράφο “Απόλλωνα”.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20:30 και θα έχει ελεύθερη είσοδο. Θα ακολουθήσει προβολή της ασπρόμαυρης ταινίας του “Νεμπράσκα” παραγωγής 2013 με πρωταγωνιστή τον Μπρους Ντερν που προτάθηκε για 6 Όσκαρ ενώ ο Ντερν πήρε βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Κανών.

Σε αυτό το ταξίδι του στο Αίγιο ο Αλέξανδρος Πέιν (Κωνσταντίνος-Αλέξανδρος Παπαδόπουλος είναι το πραγματικό του όνομα) έρχεται για οικογενειακούς λόγους, με την αγαπημένη του μητέρα Πέγκυ – Παρασκευή, επίσης ελληνικής καταγωγής από τη Σύρο και τη Λειβαδιά, με σκοπό να συναντηθεί με τους αγαπημένους του συγγενείς.

Ο παππούς του –από πατέρα– Νίκος Παπαδόπουλος, ζούσε στον Σελινούντα Αιγίου (Κρόκοβα) και από μικρός έφυγε μετανάστης για την Αμερική. Ξεκινώντας από το μηδέν και δουλεύοντας σκληρά, έκανε προκοπή. Τα τέσσερα αδέλφια του Νίκου αργότερα μετοίκησαν στο Αίγιο.

Έτσι ο Αλέξανδρος από μικρός ερχόταν στο Αίγιο με τον πατέρα του τον Γιώργο Πέιν για να δει τους συγγενείς του. Όταν μεγάλωσε και ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, κερδίζοντας διαρκώς διακρίσεις, άρχισε να έρχεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (είχε έρθει για την προβολή των «Απογόνων») και κάθε φορά φρόντιζε να έρθει σε επαφή με τους συγγενείς του.

Πριν την εκδήλωση στην κινηματογραφική αίθουσα του «Απόλλωνα», ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, η οποία θα φιλοξενηθεί σε αίθουσα του Παναγιωτοπουλέικου αρχοντικού και θα είναι κλειστή για το κοινό.

Πάντως δεν έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής λεπτομέρειες για το πόσο χρονικό διάστημα θα μείνει ο Πέιν στην Ελλάδα και το Αίγιο καθώς και το υπόλοιπο πρόγραμμα του κατά την εδώ διαμονή του.


Οι ταινίες του Πέιν είναι οι εξής,

«Citizen Ruth» (Πολίτης Ρουθ, 1996), «Election» (Η Εκλογή, 1999), «About Schmidt» (Σχετικά με τον Σμιντ, 2002) Χρυσή σφαίρα σεναρίου με πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον, «Sideways» (Πλαγίως, 2004) Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου, «The Descendants» (Οι απόγονοι, 2011) Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου, Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας και Ά ανδρικού ρόλου για τον Τζορτζ Κλούνει, «Nebraska» (2013).

Ο Αλέξανδρος Πέιν έχει προταθεί 3 φορές για το Όσκαρ σκηνοθεσίας, η τελευταία ήταν το 2014 για την «Νεμπράσκα».

Κατά το παρελθόν έχει έρθει όπως είπαμε ως προσκεκλημένος στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Τα έργα του Πέιν, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Όμαχα της Νεμπράσκα, χαρακτηρίζονται για την τρυφερότητα τους όσο και για το μαύρο χιούμορ τους και τις συχνά σατιρικές απεικονίσεις της αμερικάνικης κοινωνίας. Για παράδειγμα στην ασπρόμαυρη «Νεμπράσκα» ο 77χρονος Μπρους Ντερν υποδύθηκε έναν μεγάλο σε ηλικία άνδρα που αφελώς ξεκινά ένα ταξίδι για να πάει να εισπράξει τα χρήματα από μία λοταρία που νομίζει πως κέρδισε.

Πολύ καλοί είναι και οι ηθοποιοί Τζουν Σκουίμπ που στα 84 της προτάθηκε για το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου και Γουίλ Φόρτε που κάνει τον γιο.

Ο πατέρας του George Payne - Γιώργος Πέιν, έχει ασχοληθεί με τον χώρο της εστίασης (εστιατόρια) στην Αμερική.

Ο Αλεξάντερ Πέιν είναι ο μικρότερος από τρία αγόρια και μεγάλωσε όπως αναφέρει η wikipedia, σε μία περιοχή γνωστή ως Dundee-Happy Hollow Historic District, που είναι η ίδια γειτονιά όπου μεγάλωσε ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett.

*Στο μεταξύ όπως έγραψε η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο Alexander Payne σχεδιάζει εδώ και καιρό το νέο του κινηματογραφικό project που θα είναι μία κομεντί επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Downsizing» και πρωταγωνιστές τον Ματ Ντέιμον και την Ριζ Γουίδερσπουν. Ωστόσο η παραγωγή του συγκεκριμένου φιλμ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Ο Πέιν πάντως ήδη έχει στα σκαριά και ένα ακόμη νέο φιλμ σύμφωνα με το σάιτ The Wrap.

Ο ταλαντούχος δημιουργός του «Sideways – Πλαγίως» και της συγκινητικής ασπρόμαυρης «Nebraska» ενδιαφέρεται και είναι σε συζητήσεις να σκηνοθετήσει μία ρομαντική κομεντί με τίτλο «Septillion to One» που θα βασίζεται στην ζωή της Joan Ginther, η οποία κέρδισε 4 φορές σε λοταρία, το συνολικό ποσό των $20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το σενάριο αυτό λέγεται πως θα είναι ένας συνδυασμός του «Silver Linings Playbook –Οδηγός Αισιοδοξίας» και του «Ocean’s Eleven» καθώς όπως προκύπτει από το σενάριο, ένας αξιωματικός του FBI θα αναλάβει να διερευνήσει αν όντως οι επιτυχίες της Ginther ήταν τυχαίες ή κατά κάποιο τρόπο «στημένες»!
Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο