17 Μαΐ 2015

Εντυπωσίασε στις Κάννες ο «Αστακός» του Λάνθιμου


Το «The Lobster», η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του...
68ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Η χθεσινή προβολή της σχολιάστηκε δεόντως.

Μια «παράξενη ιστορία, μια σάτιρα προς όλες τις κατευθύνσεις», τιτλοφορεί η Libération την κριτική της για τον «Αστακό» (The Lobster) του Γιώργου Λάνθιμου. Η γαλλική εφημερίδα θυμίζει παράλληλα ότι και ο διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών Τιερί Φρεμό, που είχε και την ευθύνη για την επιλογή των ταινιών, αφού έδωσε την έγκρισή του, ομολόγησε ότι «είναι ένα από αυτά τα φιλμ όπου δεν καταλαβαίνουμε τα πάντα».

Σε κάθε περίπτωση «ο Αστακός αλά γκρεκ του Γιώργου Λάνθιμου προκάλεσε αναβρασμό χθες στις Κάννες», υποστηρίζει ο κριτικός της Le Figaro, σχολιάζοντας για την ταινία ότι «τίποτα δεν είναι φυσιολογικό κι όμως όλα δίνουν αυτήν την εντύπωση. Μέσα από την παράλογη και ψυχρή αισθητική της, την υπερρεαλιστική συνέπειά της, η ταινία αγγίζει την τελειότητα», σημειώνει και προσθέτει:

«Η ταινία, που γυρίστηκε στην Ιρλανδία, παρουσιάζει έναν κόσμο αλά Όργουελ, όπου όλα είναι ελεγχόμενα, συχνά μέχρι παραλογισμού, με σκηνές που να πεθαίνει κανείς στα γέλια».


Ποικίλες οι αντιδράσεις των θεατών

Η φράση «πέθανα στα γέλια» ακούστηκε επανειλημμένα χθες μετά την προβολή, κυρίως από νεαρά άτομα. Ορισμένοι θεατές τη βρήκαν δύσκολη ή βαριά και άλλοι φιλοσόφησαν γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις.

«Αυτός ο Αστακός σκότωσε μια μερίδα των κριτικών και χαροποίησε τους υπόλοιπους», εκτιμά η Le Parisien. Την ίδια ώρα το The Lobster φαίνεται να έχει βάλει φωτιά και στα social media. Και «εάν λάβουμε υπόψη την τάση των αδελφών Κοέν (σ.σ. επικεφαλής της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ) προς οτιδήποτε εκκεντρικό, είναι σίγουρο ότι έχουν ‘τσιμπηθεί” από τον Αστακό του Λάνθιμου», υποστηρίζει και το περιοδικό Le Point.

πηγή: Ολυμπία Τσίπηρα/ Deutsche Welle

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο