28 Μαΐ 2015

Αλλαγή εποχής για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Γίνεται Μόνιμη Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής

Αλλάζει σελίδα, βάζει τέλος σε επίμονες φημολογίες περί συγχωνεύσεων ή άλλων επώδυνων λύσεων και αποκτά μόνιμη στέγη, χώρο, συνθήκες για να δικαιώσει τον... τίτλο της και τις προσδοκίες η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Οπως ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αποκτά μόνιμη έδρα ως Μόνιμη Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής, με κοινή συμφωνία, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Μπορεί πέρυσι τέτοια εποχή να φούντωναν τα σενάρια περί συγχώνευσης της ΚΟΑ με την Καμεράτα, όμως τώρα η Κρατική Ορχήστρα προχωρά σε ένα νέο μέλλον. Μέλλον ουσιαστικά προδιαγεγραμμένο, αφού μέσα στο πλαίσιο της νέας σχέσης της Πολιτείας με το Μέγαρο Μουσικής (αφού η ελληνική πολιτεία ανέλαβε το χρέος του Μεγάρου) ήταν όχι μόνο να περάσει η ακίνητη περιουσία του Μεγάρου στο κράτος, αλλά και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία και δράση της ΚΟΑ μέσα στο Μέγαρο.

Η συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΟΜΜΑ και ΚΟΑ προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη στέγαση της ορχήστρας στο Μέγαρο, την πραγματοποίηση σειράς συμπαραγωγών, τόσο σε αίθουσες του Μεγάρου, όσο και στον Κήπο, καθώς και τη συμμετοχή της ορχήστρας σε παραγωγές τού Μεγάρου που προγραμματίζονται για τις επόμενες καλλιτεχνικές περιόδους. Επίσης, ρυθμίζονται χρονίζοντα λειτουργικά ζητήματα ανάμεσα στους δυο φορείς, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη να σημειώνει: «Με τον τρόπο αυτό εγκαινιάζεται μιά περίοδος πιο δημιουργικής και παραγωγικής συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής με την πρώτη ορχήστρα της χώρα. Επιπλέον ενισχύεται ο δημόσιος χαρακτήρας του Μεγάρου ως οργανισμού στην υπηρεσία της κοινωνίας και του πολιτισμού».

Η εξέλιξη προφανώς είναι η πλέον χαρμόσυνη για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε μια εποχή που δοκιμάζεται οξύτατα από την κρίση. Αυτή η ανακούφιση και ελπίδα αντανακλάται και στα λόγια του διευθυντή της, κυρίου Στέφανου Τσιαλή που δηλώνει «Δε θα μπορούσα παρά να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι ΚΟΑ και ΟΜΜΑ θα συνεργαστούν υπό όρους αμοιβαίας ωφέλειας. Αισθάνομαι με δυο λόγια ότι η ΚΟΑ, ένας θεσμός με ιστορία 140 χρόνων, επιστρέφει με καλές συνθήκες σε ό,τι ανέκαθεν θεωρούσε φυσικό της χώρο, δηλαδή στο Μέγαρο Μουσικής».

Προφανώς έτσι λύνεται και το πρόβλημα με την καθυστέρηση από την καταβολή εσόδων από συναυλίες που έδινε η ΚΟΑ στο Μέγαρο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος δήλωσε πως πρόκειται «για αλλαγή σελίδας στις σχέσεις του Μεγάρου με την ΚΟΑ».

Υπενθυμίζουμε πως με πρόσφατη τροπολογία που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, δόθηκε παράταση στη θητεία του παρόντος ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής ως τις 30 Αυγούστου. Συγκεκριμένα η τροπολογία – που κατατέθηκε εκπρόθεσμη το απόγευμα της ψηφοφορίας- αναφέρει πως:

Παρατείνεται εκ νέου μέχρι 31.8.2015 (έληξε 30.4.2015) η απαλλαγή του ΟΜΜΑ από την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας με όλες τις αναφερόμενες συνέπειες (αναστολή συμψηφισμών και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, μη υπολογισμός τόκων και προστίμων για χρέη από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου κλπ).

Αυξάνονται σε ενενήντα (90) από σαράντα οκτώ (48) που ισχύει σήμερα ο αριθμός των ισόποσων μηνιαίων δόσεων για τις οφειλές του ΟΜΜΑ προς το ΙΚΑ που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και τον Απρίλιο 2014 και έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση. Επιπλέον παρέχεται έκπτωση 50% στις προσαυξήσεις και τα πρόσθετα τέλη των ανωτέρω οφειλών.

Παρατείνεται έως 30.8.2015 η θητεία του ΔΣ του ΟΜΜΑ.

Περιμένοντας λοιπόν συνολικές εξελίξεις για το Μέγαρο Μουσικής με χρονικό ορίζοντα τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο