20 Μαΐ 2015

Είδαμε την παράσταση "Η ΜΥΓΑ" σε σκηνοθεσία Διονύση Λικιαρδόπουλου και γράφουμε γι' αυτή.


Ο Στέφανος Καρυδάκης γράφει κριτική για την παράσταση "Η ΜΥΓΑ" του Ζώρζ Λάγκελαν, που παρουσιάζεται στο θέατρο ...
«Αλκμήνη» σε σκηνοθεσία Διονύση Λικιαρδόπουλου.




Το εγχείρημα του Διονύση Λικιαρδόπουλου, σκηνοθέτη της παράστασης "Η ΜΥΓΑ" του Ζώρζ Λάγκελαν ο οποίος υπογράφει και τη θεατρική μεταφορά απο την μεγάλη οθόνη στο θέατρο, φαίνεται ότι πέτυχε, μιας και βρήκε απήχηση στο κοινό. 

Το θέατρο είναι σε όλες τις παραστάσεις γεμάτο και τα χειροκροτήματα στο τέλος δεν λένε να σταματήσουν.

Ο Κος Διονύσης Λικιαρδόπουλος (εικόνα) πάλεψε σε ένα νέο γι' αυτόν χώρο, μιας και προέρχεται απο το σινεμά. 
Το θέατρο, και συγκεκριμένα το να ανεβάσει τη Μύγα ήταν για εκείνον ένα όνειρο που μου το είχε εκμυστηρευτεί προ δεκαετίας στο Εργαστήριο Θεατρικών Σπουδών "Δημήτρης Ροντήρης" όπου και δίδασκε το μάθημα τις υποκριτικής μπροστά στη κάμερα.

Η Μύγα δεν είναι εύκολο έργο. Πόσο μάλλον να το μεταφέρεις στο θέατρο.
Η ιδέα όμως απο τη στιγμή που "φύτρωσε" στο μυαλό του Κου Λικιαρδόπουλου δεν είχε δρόμο επιστροφής. Ωρίμασε, πήρε γραπτή μορφή και τέλος ζωντάνεψε στον όμορφο χώρο του θεάτρου Αλκμήνη.

Η μεταφορά και η θεατρική διασκευή που έκανε, υπηρετεί, αναδεικνύει και περιγράφει σε βάθος τους χαρακτήρες επιμένοντας στις σχέσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Κος Λικιαρδόπουλος μεταφέρει στη σκηνή τα πρόσωπα του έργου πιστοποιεί ότι τίποτα δεν έγινε τυχαία. Η σκηνοθεσία του έχει μια αίσθηση σκηνικής οικονομίας έμπειρη και παρ΄ότι πρώτη του δουλειά στο θέατρο έδειξε να έχει μια άνεση του θεατρικού ρυθμού.

Πρέπει να τονίσω ιδιαίτερα την ικανότητα του σκηνοθέτη να ξεπεράσει τις δυσχέρειες που έθετε το εγχείρημα μεταφοράς ενός κινηματογραφικού έργου σε μια θεατρική σκηνή. Τα διαμάντια της παράστασης ήταν οι εμβόλιμες κινηματογραφικές σκηνές που γύρισε ο ίδιος και έδωσαν λύσεις στην εξέλιξη του σεναρίου.

Αν εξαιρέσουμε κάποια λάθη - τεχνικής κυρίως φύσης- τα οποία οφείλονται στην απειρία του σκηνοθέτη που όμως δεν κρέμασαν την παράσταση, το πιο σημαντικό είναι πως η παράσταση κατέβηκε στο κοινό, επικοινώνησε, γοήτευσε και δικαιώθηκε μια αξιόλογη προσπάθεια.

Η φρεσκάδα του Λυκιαρδόπουλου μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε σε ένα άλλο νέο μοντέρνο θέατρο. Καλό σημάδι.

__________________

Διαβάστε ακόμη τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κος Λυκιαρδόπουλος για τους αναγνώστες του paraskinia.com ΕΔΩ

Πληροφορίες για το έργο, καθώς και ημέρες και ώρες παραστάσεων ΕΔΩ

__________________

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο