21 Μαΐ 2015

Το μεράκι ενός συνταξιούχου που έγινε μουσείο του ΗΣΑΠ

Λίγα μόλις μέτρα πριν την έξοδο από τον τερματικό σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στον Πειραιά, βρίσκεται η είσοδος ενός από τα πιο... αξιόλογα μουσεία του είδους του, το «Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων» του σωματείου συνταξιούχων του ΗΣΑΠ το οποίο απέκτησε εορταστικό κλίμα. Κι αυτό γιατί οι Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι «έκλεισαν» 20 χρόνια ζωής (1995-2015) στην διάθεση του επιβατικού κοινού της Αττικής.

Το «Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων» εκθέτει αντικείμενα της ιστορίας των τρένων των λεωφορείων και του τραμ, στην Αθήνα και τον Πειραιά και πραγματικά προκαλεί εντύπωση με την οργάνωση που διαθέτει και την ποιότητα τόσο των εκθεμάτων όσο και του αρχειακού υλικού που πραγματικά είναι συλλεκτικό.

Το εντυπωσιακότερο ίσως από τα περισσότερα των 1250 εκθεμάτων που μπορεί να δει ο επισκέπτης είναι ένα ολόκληρο ξύλινο βαγόνι που βρέθηκε, αναπαλαιώθηκε και τοποθετήθηκε στο ισόγειο του μουσείου, ενώ δεκάδες άλλα μικρά και μεγάλα αντικείμενα αναμένεται μα τραβήξουν το βλέμμα του κοινού, από σηματοδότες και ηλεκτρικούς πίνακες, μέχρι στολές της εποχής λεπτομερείς μακέτες.

Το γεγονός ότι το μουσείο κατάφερε να δημιουργηθεί αλλά και συνεχίζει να λειτουργεί οφείλεται σε ένα μεγάλο μέρος στα περίπου 2.000 ευρώ που συγκεντρώνουν το μήνα από τη σύνταξή τους, τα μέλη του σωματείου συνταξιούχων του ΗΣΑΠ, μέλος του οποίου είναι και ο κ. Μανώλης Φωτόπουλος, συνταξιούχος υπάλληλος των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων, το όραμα του οποίου για τη δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου άρχισε να μπαίνει σε εφαρμογή το 1990.

Από τότε χιλιάδες αντικείμενα έχουν βρεθεί, καταγραφεί και συντηρηθεί, ενώ χιλιάδες αλλά περιμένουν τη σειρά τους. Ταυτόχρονα κυριολεκτικά αμέτρητες είναι και οι συλλεκτικές φωτογραφίες όπως και το πολύτιμο ιστορικό αρχειακό υλικό που περιμένουν την καταγραφή τους. Το σίγουρο είναι ότι το περισσότερο από αυτό δύσκολα θα φτάσει στα μάτια του κοινού, καθώς ο όγκος είναι πραγματικά τεράστιος.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το πως όλα αυτά τα αντικείμενα βρέθηκαν πεταμένα σε μάντρες ή ξεχασμένα σε γραφεία, αποθήκες και ντουλάπες, για να φτάσουν τελικά να αποτελούν τμήμα ενός εκπληκτικού μουσείου το οποίο παρόλα αυτά δεν θα το βρείτε στους καταλόγους του υπουργείου πολιτισμού.

Το σίγουρο είναι ότι αξίζει να αφιερώσει κανείς το χρόνο να το επισκεφθείτε. Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ η πρόφαση στο σημείο είναι όσο εύκολη θα μπορούσε να γίνει αφού το μόνο που θα χρειαστεί είναι να φτάσει κανείς με το τρένο μέχρι το σταθμό του Πειραιά. Οι Περισσότεροι χώροι είναι προσβάσιμοι σε ΑΜΕΑ, ενώ το ωράριο λειτουργίας του είναι καθημερινές από 09:00 έως 14:00. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του Μουσείου Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων είναι 2144141552 και 2104129503.

Μουσείο Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 2005, έχοντας στη συλλογή του 2000 αντικείμενα (έκθεση και αποθήκη), καθώς και 3000 και πλέον βιβλία, έντυπα και φωτογραφίες, που θα αποτελέσουν τη βάση για την επέκταση του Μουσείου και την δημιουργία βιβλιοθήκης.
Ρεπορτάζ Φώτης Κατσούφης

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο