2 Μαΐ 2015

Εκδηλώσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Εκδηλώσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τη 18η Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου..., στα πλαίσια συμμετοχής του στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων στις 18 Απριλίου οργανώνει για τους επισκέπτες του ενημερωτικές δράσεις για το Απολιθωμένο Δάσος και τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου. Στόχος, η ευαισθητοποίηση όλων για την ανάγκη προστασίας του.

Όπως είναι γνωστό, η 18η Απριλίου έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων ICOMOS και την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία των μνημείων της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Η Λέσβος διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα Μνημεία της Φύσης σε παγκόσμιο επίπεδο, το Απολιθωμένο Δάσος. Ένα μοναδικό μνημείο, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό στάδιο της εξέλιξης των φυτών στη Γη και μια περίοδο μεγάλων γεωλογικών ανακατατάξεων στον χώρο το Αιγαίου.

Η μοναδικότητά του και η μεγάλη επιστημονική του αξία, βρίσκεται στο γεγονός ότι αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα δάσους που απολιθώθηκε επί τόπου και διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση, ως τις μέρες μας. Η σύνθεση της παλαιοχλωρίδας αποτελεί σημαντικό δείκτη των κλιματικών συνθηκών και του περιβάλλοντος την περίοδο εκείνη, το οποίο καταγράφει όλη τη γεωλογική ιστορία και την εξέλιξη της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Παράλληλα, το Απολιθωμένο Δάσος δίνει πληροφορίες για τις οικολογικές συνθήκες, το κλίμα και τις μεταβολές του καθώς τις μεγάλες τεκτονικές κινήσεις που διαμόρφωσαν την σημερινή δομή της περιοχής .

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια στη περιοχή της νησίδας Νησιώπη και κατά μήκος των έργων χάραξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου έχουν αποκαλυφθεί μοναδικής επιστημονικής αξίας ευρήματα, τα οποία μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τη χλωρίδα, την περίοδο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ενώ παράλληλα συμπληρώνουν την εικόνα του δάσους που υπήρχε στην περιοχή της δυτικής Λέσβου την εποχή εκείνη.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να επισκεφθούν το μουσείο μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22530 54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr. (Ωράριο λειτουργίας Μουσείου: Δευτέρα – Σάββατο 9:00-17:00, Κυριακή 10:00-17:00)

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο