11 Μαΐ 2015

Είδαμε την παράσταση "Πόρτες" της Χρύσας Σπηλιώτη και γράφουμε γι' αυτή.



Ο Στέφανος Καρυδάκης γράφει κριτική για την παράσταση «Πόρτες» της Χρύσας Σπηλιώτη, που παρουσιάζεται στο ...
θέατρο «Αγγέλων Βήμα» σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου.



Κάθε φορά που βλέπω παράσταση με έργο της Χρύσας Σπηλιώτη, συμβαίνει πάντα το ίδιο: Το θέμα του δεν είναι ποτέ ξεπερασμένο, η επικαιρότητά του και οι ιδεολογικές του θέσεις είναι ξεκάθαρες, οι λύσεις του αντισυμβατικές, οι χαρακτήρες του, άνθρωποι σαν εμάς. 

Ξεκινώντας από τον εαυτό σου βλέπεις όλους όσους ζουν δίπλα σου. Έτσι λοιπόν, η Χρύσα βρήκε πάλι το στόχο. Η σκηνική του αποτελεσματικότητα ξεπερνάει τα όρια ενός απλού σύγχρονου έργου.

Τεχνίτης θεατρικών ρόλων, χειρίζεται αριστοτεχνικά τις δυνατότητες της πλοκής διανέμοντας έτσι τους ρόλους που είναι πρόκληση για τον κάθε ηθοποιό να ερμηνεύσει.

Η Χρύσα Σπηλιώτη δεν το βάζει ποτέ κάτω, εν μέσω κρίσης - όχι μόνο οικονομικής αλλά και πνευματικής- έγραψε ένα έργο στο οποίο σοφά επεξεργάστηκε την αστική φόρμα και προέβαλε μέσα από τους χαρακτήρες της τα τρέχοντα προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτά που όλοι σκύβουμε να δούμε από την κλειδαρότρυπα και κρατάμε κρυμμένα με επιμέλεια πίσω από ερμητικά κλειστές “Πόρτες”.

Ζούμε σε μια εποχή σύγχυσης και η Χρύσα πολύ σοφά δεν επέλεξε να γράψει μια ανάλαφρη κωμωδία αλλά χρησιμοποίησε τη μαστοριά της για να μεταφέρει στη σκηνή οκτώ χαρακτήρες με κοφτερό ύφος όπου η θεατρικότητα των συγκρούσεων φανερώνει στο κοινό τη θέση του και το κάνει να σκέφτεται ακριβώς αυτή του τη θέση.

Ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος εκτός από τους ρόλους του, είχε και τη σκηνοθετική φροντίδα η οποία είχε ενδιαφέρον. Πρόσεξε το ρυθμό και δίδαξε σωστά το λόγο.

Ο θίασος καταπληκτικός. Ούτε ένας δεν υστέρησε, όλοι ανακαλύπτουν το ύφος αποκαλύπτοντας τον εαυτό τους. Ο Σπύρος Βάρελης, η Ευγενία Αποστόλου και ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος έλαμψαν πάνω στη σκηνή.

Τα σκηνικά του Τόλη Τατόλα, τα κοστούμια της Θάλειας Τσίγκου, οι φωτισμοί της Βαλεντίνας Ταμιωλάκη και το Video παράστασης των Gcldp Γιώργος Συμεωνίδης, Άρτεμις Σταθάκου, βοήθησαν με χρώμα και ηχόχρωμα στην επιτυχία της παράστασης.

Οι “Πόρτες” ως παράσταση, ως προβληματισμός πάνω στις κοινωνικές μορφές και την καθημερινότητά μας, ως σύλληψη και ως ρυθμός είναι από τα σημαντικότερα έργα που είδαμε τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.

________________________________
Διαβάστε ακόμη:

  • Πληροφορίες για την παράσταση κλικ ΕΔΩ
  • Συνέντευξη της Χρύσας Σπηλιώτη στο www.paraskinia.com κλικ ΕΔΩ
____________________________________________

Ακολουθούν φωτογραφίες της παράστασης










Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο