3 Μαΐ 2015

Πέθανε η θρυλική μπαλαρίνα που χόρευε για πάνω από μισό αιώνα στο Μπολσόι!

H διάσημη χορεύτρια του κλασικού μπαλέτου Μάγια Πλισέτσκαγια απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής του θεάτρου Μπολσόι Βλαντίμιρ Ουρίν. 

«Απεβίωσε αφού...
υπέστη καρδιακή ανακοπή. Οι γιατροί προσπάθησαν τα πάντα (προκειμένου να την επαναφέρουν), όμως δεν τα κατάφεραν» ανακοίνωσε ο Ουρίν όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Πλισέτσκαγια απεβίωσε στη Γερμανία, διευκρίνισε ο ίδιος, ενώ προσέθεσε ότι ενημερώθηκε από τον σύζυγο της μπαλαρίνας, τον Ρώσο συνθέτη Ρόντιον Στσεντρίν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε συλλυπητήρια μηνύματα στους συγγενείς της χορεύτριας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο τύπου του. Γεννηθείσα την 20η Νοεμβρίου του 1925 στη Μόσχα, η Μάγια Πλισέτσκαγια ήταν η μία από τις μονάχα δύο μπαλαρίνες της Σοβιετικής Ένωσης που είχε τιμηθεί με τον τίτλο «Η Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα».

Ο πατέρας της, μηχανικός στο επάγγελμα, εκτελέστηκε από απόσπασμα το 1938 υπό το Στάλιν και η μητέρα της, ηθοποιός του κινηματογράφου, είχε μεταφερθεί σε ένα στρατόπεδο στο Καζακστάν επειδή ήταν «ΜΕΛΟΣ της οικογένειας ενός προδότη της πατρίδας». Τη φροντίδα της μικρής Μάγιας ανέλαβαν ο θείος και η θεία της. Η Μάγια έγινε δεκτή στο Μπαλσόι το 1943, όπου αναδείχθηκε σχεδόν αμέσως σε μία από τις καλύτερες χορεύτριες της γενιάς της. Έξοχη και ευφυέστατη στον τρόπο που ερμήνευε τα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου του Μπαλσόι, διακρίθηκε επιπλέον επειδή αψηφούσε το σοβιετικό καθεστώς, που χαρακτήριζε «σκανδαλώδη» τον τρόπο που ερμήνευε ορισμένες χορογραφίες. Η Μάγια Πλισέτσκαγια χόρευε για τουλάχιστον 50 χρόνια στο Μπολσόι, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ηλικιακά όρια στα οποία συνήθως αποσύρονται οι Ρωσίδες μπαλαρίνες. Το 2005, σε ηλικία 80 ετών, χόρεψε στο Κρεμλίνο το «Ave Maia» που της είχε αφιερώσει ο Μορίς Μπεζάρ. Απολαύστε την:...

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο