13 Μαΐ 2015

Φεύγουν οι σκαλωσιές από τους Ναούς του Σελινούντος

Οι «εγκλωβισμένοι» ναοί από τις σκαλωσιές «παλεύουν» ενάντια στη φθορά του χρόνου στα 2.700 στρέμματα του αρχαιολογικού πάρκου του Σελινούντος κοντά στο ...Trapani της Ιταλίας. Τα σπήλαια της Cusa εκτείνονται σε άλλα 400 στρέμματα.

Οι εργασίες αποκατάστασης που ξεκίνησαν το Μάιο του περασμένου έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο-Ιούλιο. Οι παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Po Fesr 2007/2013. Για την αποκατάσταση των ναών, η συνολική χρηματοδότηση έφθασε το ποσό των 2.271.735 €.

«Τα έργα του προγράμματος «Δωρικός ρυθμός στην ελληνική Δύση: πιλοτικές παρεμβάσεις αποκατάστασης στους ναούς C και Ε», δηλώνει ο Giovanni Leto Barone διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου στο ANSA, «προσκάλεσε ειδικούς για παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης με καινοτόμα υλικά για την βελτίωση και εξασφάλιση ορισμένων δομικών μερών. Περίπου το 90% του έργου, έχει ολοκληρωθεί».

«Για το έργο «Οίκοι ανδρών, Οίκοι Θεών» έχουν διατεθεί συνολικά 2.376.000 €», προσθέτει ο Leto Barone. «Τα έργα, τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση της χρήσης του χώρου από τους επισκέπτες, πραγματοποιούνται για την αποκατάσταση ορισμένων τμημάτων των εσωτερικών διαδρόμων μεταξύ της Ακρόπολης και του Ιερού της Μαλοφόρου και την αναθεώρηση της σήμανσης. Περίπου το 80% του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί».

«Το έργο «Ένα θέατρο για τον Σελινούντα» χωρητικότητας 600 θέσεων θα κατασκευαστεί στο χώρο μεταξύ του ναού και του Baglio Florio, όπου βρίσκεται σήμερα ο χώρος στάθμευσης του μουσείου, με χρηματοδότηση 415.000 €. Περίπου το 90% έχει ολοκληρωθεί, ενώ 2.849.950 € θα διατεθούν για την ολοκλήρωση του μουσείου Baglio Florio του Σελινούντος. Οι εργασίες επικεντρώνονται στον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρικών συστημάτων, των συστημάτων πυροπροστασίας και κλιματισμού αλλά και της συνολικής οργάνωσης του μουσείου. Περίπου το 80% έχει ολοκληρωθεί», πρόσθεσε.

 Ναός της Ήρας 


Το αρχαιολογικό πάρκο του Σελινούντος βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού, όπου φυτρώνει άγριο σέλινο, από το οποίο προήλθε και το όνομα της περιοχής. Η πόλη ιδρύθηκε από τους κατοίκους των Μεγάρων Υβλαίων στη Σικελία τον 7ο αιώνα π.Χ., κοντά σε δύο κανάλια, που σήμερα έχουν επιχωματωθεί. Η πόλη άκμασε χάρη στην έντονη εμπορική δραστηριότητά της.

«Η εκμετάλλευση της γεωγραφικής θέσης του Σελινούντος», σύμφωνα με τους ιστορικούς, «επέτρεψε στους κατοίκους του, σε διάστημα μόλις δύο αιώνων περίπου, να επιτύχουν μια οικονομική ευημερία μοναδική στον ελληνικό κόσμο και σε αυτό της Μεγάλης Ελλάδας».

Μια μεγαλόπρεπη πόλη χτίστηκε με πολλά σημεία λατρείας και δημόσια έργα υψηλής ποιότητας. Λόγω των συγκρούσεων μεταξύ των Ελλήνων και των Καρχηδονίων στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., η πόλη έχασε την αστική αίγλη της, και εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό καρχηδονιακό εμπορικό κέντρο. Εδώ οι Έλληνες έχτισαν τέσσερεις παράλληλους ναούς, πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, στη νότια ζώνη για λατρευτικούς σκοπούς και άλλες δημόσιες δραστηριότητες.

«Η θέση της ακρόπολης ήταν εξαιρετικά προνομιακή λόγω της επέκτασης της», αναφέρουν οι αρχαιολόγοι, «προς τη θάλασσα, μεταξύ των δυτικών και ανατολικών όρμων. Η ανύψωση της πάνω από τη θάλασσα ήταν ισορροπημένη και επέτρεψε την εύκολη παρακολούθηση των δύο λιμανιών, που συνδέονταν με σύντομη και εύκολη πρόσβαση». Τα υλικά κατασκευής των ναών προέρχονται από τα σπήλαια Cusa.

Τα σπήλαια χρησιμοποιούταν από τον 6ο αιώνα π.Χ., μέχρι την ήττα των Ελλήνων από τους Καρχηδόνιους το 409 π.Χ..
Πηγή: Ανασκαφή

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο