13 Μαΐ 2015

Χαρακτηρίσθηκε μνημείο η καπναποθήκη Τόμπρου της Καβάλας

Στην εποχή της οικονομικής ακμής της Καβάλας, στις αρχές του 20ου αιώνα, την πόλη κοσμούσαν 160 καπναποθήκες, στις οποίες απασχολούνταν... περίπου 14.000 καπνεργάτες.

Σήμερα έχουν απομείνει μόλις 50 τέτοια κτίρια- τεκμήρια της πρώιμης βιομηχανικής ιστορίας της πόλης. Ένα από αυτά, η καπναποθήκη Τόμπρου χαρακτηρίστηκε μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Η καπναποθήκη βρίσκεται στην πλατεία Μακέδου (ή Ελευθερίας), μια περιοχή που περικλείεται από καπναποθήκες της ίδιας περιόδου, χαρακτηρισμένες ως μνημεία. Χτίστηκε το 1905 και είναι διώροφο κτίριο με ορθογώνια κάτοψη. Μαζί με τις καπναποθήκες της οδού Ελευθερίας 3 και 5 αποτελεί τμήμα του συγκροτήματος καπναποθηκών της εταιρείας εμπορίας καπνού Schinasi Bros, που δραστηριοποιήθηκε στην Kαβάλα από τα μέσα του 19ου ως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Από το 1980 χρησιμοποιήθηκε ως συνεργείο αυτοκινήτων αλλά δέχτηκε σχετικά λίγες επεμβάσεις. Σήμερα, παρά την εγκατάλειψή του, το κτίριο διατηρείται σε καλή κατάσταση. Το θέμα του χαρακτηρισμού της συγκεκριμένης καπναποθήκης είχε εισαχθεί για πρώτη φορά το 1987 στο ΚΣΝΜ κι αναβλήθηκε για να εξεταστεί στο επόμενο συμβούλιο. Δεν εξετάστηκε όμως ποτέ. Σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καβάλας του 1980, όλη η περιοχή γύρω από την πλατεία είχε χαρακτηριστεί χώρος σχολείου.

Στη συνέχεια και έπειτα από δικαστική απόφαση έγινε άρση της απαλλοτρίωσης. Το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στη διαδικασία τροποποίησης του ρυθμιστικού σχεδίου της πόλης στην περιοχή και πρότεινε τη ρυμοτόμηση τμήματος του κτιρίου και τη χρήση του κοινόχρηστου χώρου της πλατείας για το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου. Στο νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Καβάλας το κτίριο αντιμετωπίζεται ως χώρος πρασίνου. Ωστόσο, με την πρόσφατη κήρυξη του κελύφους του κτιρίου ως μνημείου από το ΚΣΝΜ, αναστέλλεται κάθε σχέδιο κατεδάφισης της καπναποθήκης.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο