5 Μαΐ 2015

Απόψε θα "βρέξει" πεφταστέρια

Άλλη μια ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων. 

Μετά τις Λυρίδες του Απριλίου, άλλη μια ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων, των Ήτα Υδροχοΐδων, που προέρχονται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ, θα κορυφωθεί το βράδυ της Τρίτης 5 Μαϊου και.... τα χαράματα της Τετάρτης 6 Μαϊου.

Εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, το φαινόμενο θα είναι ορατό και στον ουρανό της Ελλάδας, αν και η καλύτερη παρατήρησή του θα γίνει από το νότιο ημισφαίριο. Επειδή όμως, μόλις θα έχει προηγηθεί πανσέληνος (4 Μαΐου), ο νυχτερινός ουρανός θα είναι πολύ φωτισμένος, πράγμα που θα δυσκολέψει τις παρατηρήσεις.

Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται έως το πολύ 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, ιδίως λίγο πριν την αυγή, ενώ στο νότιο ημισφαίριο ο αριθμός τους θα είναι πολύ μεγαλύτερος, φθάνοντας τα 60 μετέωρα την ώρα, με ταχύτητα 67 χλμ το δευτερόλεπτο. Η ονομασία της «βροχής» οφείλεται στο ότι οι διάττοντες φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.

Δύο φορές κάθε χρόνο στον ουρανό παρατηρούνται τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια», καθώς η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχουν μείνει στο Διάστημα από τη διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ. Την πρώτη φορά η «βροχή» (γνωστή ως Ήτα Υδροχοϊδες) διαρκεί από τις 19 Απριλίου έως τις 26 Μαϊου με αποκορύφωμα την 6η Μαϊου, ενώ τη δεύτερη φορά η «βροχή» (που τότε λέγεται Ωριωνίδες) διαρκεί από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα την 22α Οκτωβρίου.

Εχουν περάσει περίπου 25 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά ο κομήτης «Χάλεϊ», γνωστός από τα πολύ παλιά χρόνια, πλησίασε στον πλανήτη μας. Είχε βρεθεί, στις 9 Φεβρουαρίου 1986, στο κοντινότερο σημείο του από τον Ήλιο, περνώντας ανάμεσα στον Ερμή και στην Αφροδίτη.

Ο κομήτης έχει μια ελλειπτική τροχιά διάρκειας 75 ετών και απομακρύνεται πλέον διαρκώς από τη Γη, παρόλα αυτά έχει αφήσει πίσω του ένα ρεύμα σωματιδίων που είχαν ξεπηδήσει από τον παγωμένο πυρήνα του.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο