7 Μαΐ 2015

Το 17° Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κιλκίς σηκώνει αυλαία τον Μάιο


14-26/5 Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς 

Ανοιξιάτικο θα είναι φέτος για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κιλκίς, αφού πραγματοποιείται τον Μάιο αντί για...
τον Οκτώβριο, που ήταν ο καθιερωμένος μήνας της διοργάνωσης. Η 17η διοργάνωση, από τις 14 ως τις 26 Μαΐου, υλοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, αλλά και στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης και περιλαμβάνει 36 θιάσους από 11 χώρες, 130 καλλιτέχνες, 38 διαφορετικά θεατρικά έργα, περισσότερες από 100 παραστάσεις, 7 σεμινάρια-εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και κουκλοπαίκτες και 20 εργαστήρια στα σχολεία, όλα με την οργάνωση του Δήμου Κιλκίς και την υποστήριξη των τοπικών πολιτιστικών φορέων της πόλης, όπως την «Τέχνη του Κιλκίς» και την «Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών», μεταξύ άλλων. Φέτος καλλιτέχνες και θίασοι από την Ιταλία, την Ισπανία, την Αργεντινή, τη Πορτογαλία, την Κούβα, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, τη Βολιβία, την Ελβετία, τη Βραζιλία και την Ελλάδα θα μεταμορφώσουν το Κιλκίς σ’ ένα πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι που δίνει υπόσταση στον όρο «πολιτιστική αποκέντρωση». Να σημειώσουμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια κρίσιμη καμπή για την πορεία του θεσμού, καθώς μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, το μέλλον του φεστιβάλ είναι αβέβαιο. 


Επιπλέον, από τις 14 ως τις 18 Μαΐου, η 7η Συνάντηση Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών και Ηθοποιών/Καλλιτεχνών Σωματικού Θεάτρου , σε συνεργασία με το Ελληνικό παράρτημα της UNIMA και το Φεστιβάλ “Σώματα και αντικείμενα σε κίνηση”, δίνει το κίνητρο σε νέους δημιουργούς να συναντηθούν στο Κιλκίς και να παράξουν τέχνη. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια και να παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους αναπτύσσοντας ένα δημιουργικό διάλογο με τη διεθνή ομάδα ειδικών του «Θεατή-Κριτή».


Παράλληλα, διοργανώνεται η 8η Συνάντηση για το Κοινωνικό Θέατρο σε συνεργασία με ξένα Ινστιτούτα στη Θεσσαλονίκη και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς. Φέτος, η συνάντηση έχει τίτλο «Συναίσθημα: αποκαθιστώντας τη σχέση με τον εσωτερικό μας κόσμο, με τον εαυτό και τον Άλλο»και περιλαμβάνειτο 7οΕργαστήριο Κοινωνικού Θεάτρου, εργαστήρια στα Γυμνάσια και Λύκεια του Κιλκίςκαι ένα Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα το Κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση. Το συναίσθημα ως κινητήριος δύναμη θα είναι στο επίκεντρο όλων των δράσεων με στόχο την ενθάρρυνση της προσωπικής έκφρασης, την ανταλλαγή εμπειριών και την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων στην αναζήτηση λύσεων και στη λήψη αποφάσεων. 

Σημαντικά ερωτήματα για το Φεστιβάλ και το ρόλο του στην τοπική κοινωνία θέτει η Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς που έχει ετοιμάσει μια έκθεση με κούκλες, σκηνικά, αφίσες, φωτογραφίες και υλικά κουκλοθεατρικών παραστάσεων υπό τον τίτλο «20 χρόνια Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς».

«Δεκαεπτά χρόνια μετά από το ξεκίνημα του φεστιβάλ, κλείνουμε ένα ακόμα κύκλο στην πορεία του. Μπορεί να είναι φέτος η χρονιά της ενηλικίωσης και το άνοιγμά του προς νέους ορίζοντες», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Χουάνχο Κοράλες και συνεχίζει: 

«Επιβεβαιώσαμε ακόμα μια φορά την στήριξη των οργανισμών που προωθούν την κινητικότητα του πολιτισμού και βρήκαν στο φεστιβάλ μας, ένα σημαντικό συνεργάτη για να παρουσιάζουν και να προωθούν ένα κομμάτι της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής τους παραγωγής. Φέτος Ιταλία και Ισπανία έχουν μια πολύ δυνατή παρουσία με ποικίλη συμμετοχή καλλιτεχνών. Ευχαριστούμε θερμά, από την Ιταλία, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα. Από την Ισπανία, το Θερβάντες, την πρεσβεία, τα υπουργεία, το Etxepare των Βάσκων, το Ramon LLull των Καταλανών, την Xunta των Γαλιέγων.


Και όχι μόνο... Φέτος η UNESCO μέσα από το διεθνές παράρτημα της UNIMA (διεθνής ένωση των κουκλοπαικτών), μας επέλεξε για να συμμετάσχουμε στην υλοποίηση και να παρουσιάσουμε στην διάρκεια του φετινού φεστιβάλ, τα αποτελέσματα της UNIMA WOMEN'S COMMISSION PROJECT με την Darja de Caluwe και τις Ελληνίδες Πετρίνα Βάσσου και Αλεξάνδρα Ιορδανίδου. Αυτό, αγαπητοί φίλοι, μας δείχνει ότι το φεστιβάλ μας κατάφερε το στόχο της διεθνούς αναγνώρισης του θεσμού και της πόλης που το φιλοξενεί. Είναι ένα άλλο δείγμα της σοβαρότητας με την οποία στάθηκε στο χρόνο η δεκαεπτάχρονη προσπάθεια όλων των ανθρώπων που στηρίξαμε το φεστιβάλ του Κιλκίς.

Η αλλαγή των ημερομηνιών, μας αναστάτωσε λίγο, άλλα μας έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το φεστιβάλ σε μια νέα εποχή: στην καρδιά της άνοιξης. Φέτος, θα έχουμε μια μεγαλύτερη παρουσία σε δρόμους και πλατείες με σκοπό να ζωντανεύει η πόλη με Κουκλοθέατρο, θέατρο δρόμου και σύγχρονο τσίρκο.


Το φεστιβάλ και όλη η ομάδα καλλιτεχνικής οργάνωσης, είναι ευγνώμων σε όσους βοήθησαν και ειδικά, τα τελευταία χρόνια, στο ΕΣΠΑ, που μας κράτησε ζωντανούς με την οικονομική τους υποστήριξη.

και...Εύγε στο λαό του Κιλκίς, που μας έκανε συντροφιά όλα αυτά τα χρόνια με την συμμετοχή του. Ο διάλογος και η φιλία μαζί τους, ήταν σημαντικοί συντελεστές για την συνέχεια και την ανάπτυξη της δουλειάς μας. Αυτό το πολιτιστικό γεγονός, το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου, είναι πλέον περιουσία και κομμάτι της κληρονομιάς του Κιλκίς, για σας και για αυτούς που πίσω από εσάς έρχονται.


Καλώς ήλθατε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας του Κιλκίς. Το 17ο!... Αέρα στα πανιά και εύχομαι καλή συνέχεια!» καταλήγει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Χουάνχο Κοράλες. 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης του Κιλκίς δίνει την ελπίδα για το αύριο του φεστιβάλ επισημαίνοντας: «Η αποστολή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας ως κιβωτός κοινωνικοποίησης του παιδιού μέσα από τις συμπράξεις του Πολιτισμού και της Παιδείας στην έδρα του Δήμου Κιλκίς έχει και παρόν και μέλλον. Τη φετινή χρονιά ολοκληρώνεται ο κύκλος χρηματοδότησης του επιτυχημένου θεσμού από το Ε.Σ.Π.Α. Σταθερή επιδίωξη και έργο δικό μας είναι να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο και να συνεχίσουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας πάνω σε βάσεις προοπτικής και δημιουργίας ώστε να χαιρόμαστε και να απολαμβάνουμε και μέσα στα επόμενα χρόνια όμορφες και διδακτικές παραστάσεις». 


Είσοδος στο φεστιβάλ 2 ευρώ για τα παιδιά, 3 ευρώ για τους ενήλικες. Ομαδικό εισιτήριο 1 ευρώ έκαστος. 

Πληροφορίες τηλ. 23413 52205-9 (8.30 π.μ.-2.30 μ.μ.) Για επισκέψεις σχολείων και συμμετοχή στα εργαστήρια τηλ. 23413 52205 (κ. Σοφία Κεσίδου) ή 23413 52209 (κ. Δάφνη Παπαδοπούλου). 


Όλες τις πληροφορίες για το φετινό φεστιβάλ του Κιλκίς στην ιστοσελίδα, www.kilkis-festival.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6932/243516 (Δέσποινα Σαββοπούλου υπεύθυνη επικοινωνίας) &6977 63 56 06: Juanjo Corrales. Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο