24 Απρ 2015

Το προφίλ του νέου διευθυντή και του Δ.Σ. στο Εθνικό Θέατρο -Τo όνομα κλειδί

Κατερίνα I. Ανέστη 

Στην τελική σύνθεση του Δ.Σ. και βεβαίως στο πρόσωπο του διευθυντή που θα αναλάβει το Εθνικό Θέατρο μετά την καθολική αλλαγή της διοίκησης του, έχει καταλήξει η Μπουμπουλίνας.... Αλλωστε η πολιτική ηγεσία ετοιμαζόταν εδώ και καιρό για αυτή την αλλαγή ανθρωπογεωγραφίας. Εστειλε πάντως στον υπουργό επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς τον φάκελο του Εθνικού Θεάτρου.

Με τον Σωτήρη Χατζάκη να δίνει αύριο συνέντευξη Τύπου και να προσφεύγει σε αστικά δικαστήρια και Συμβούλιο της Επικρατείας, το υπουργείο Πολιτισμού έχει ουσιαστικά καταλήξει στη σύνθεση του νέου ΔΣ και φυσικά στο όνομα του διευθυντή.

Ιδιαίτερη βαρύτατα θα δοθεί στο Δ.Σ. της νέας εποχής με ονόματα που έχουν σημαντική πορεία στο χώρο του θεάτρου, αλλά και με εκπροσώπους νέας γενιάς που εκπροσωπούν σύγχρονες τάσεις του ελληνικού θεάτρου. Δεν θα λείψουν τα πρόσωπα εκτός θεάτρου με την απαραίτητη νομική ή άλλη κατάρτιση που απαιτείται για την πλήρη λειτουργία ενός διοικητικού συμβουλίου.

Βέβαια το μεγάλο ζητούμενο, το κουίζ των ημερών είναι ποιός θα είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής. Μέσα σε ένα παιχνίδι φημών που επαναλαμβάνεται κάθε φορά σε αντίστοιχες περιπτώσεις, τις τελευταίες μέρες ακούστηκε εντόνως και από πολλές διαφορετικές πλευρές το όνομα του Γιώργου Κιμούλη. Ενα από τα ονόματα, πάντως, που σταθερά θεωρούνται υποψήφιοι για τη θέση του διευθυντή της πρώτης σκηνής της χώρας, είναι αυτό του Στάθη Λιβαθινού. Φαίνεται πως τώρα ήρθε η ώρα του να αναλάβει τα ηνία του Εθνικού Θεάτρου.

Είναι αυτή τη στιγμή ο επικρατέστερος για τη θέση, και για ένα θεσμό που γνωρίζει άριστα αφού υπήρξε διευθυντής της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου επί διεύθυνσης Νίκου Κούρκουλου. Οπως κι αν είναι, σε λίγες μέρες -δεν θα μας εξέπληττε ακόμα και εντός της ημέρας- θα ανακοινωθεί η σύνθεση του ΔΣ και το όνομα του νέου διευθυντή. Οπου μαζί με τα «σιδεροκέφαλος» θα έρθουν και οι καυτές ερωτήσεις: Θα υλοποιήσετε το ρεπερτόριο για τη νέα σεζόν που ανακοίνωση Δευτέρα βράδυ, λίγες ώρες πριν αποπομπή του, ο Σωτήρης Χατζάκης; Ή θα κάνετε αλλαγές για να αφήσετε το δικό σας στίγμα, ερχόμενος αντιμέτωπος με τα βαριά ονόματα του ελληνικού θεάτρου που έχουν συμφωνήσει να σκηνοθετήσουν παραστάσεις την επόμενη σεζόν; Ιδού η απορία...

Πάντως σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού απέστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση «Σε απάντηση του πλήθους των ψευδών που, για προφανείς λόγους, διασπείρονται τελευταία, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει:

Η διοικητική διαδικασία αποκατάστασης της νομιμότητας στο Εθνικό Θέατρο έχει πλέον αρχίσει και συνεχίζεται με τον άμεσο διορισμό της νέας Διοίκησης.

Για τα θέματα προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος ο φάκελος έχει ήδη διαβιβαστεί στον αρμόδιο Υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Παναγιώτη Νικολούδη για τις κατά νόμο ενέργειες.»

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο