19 Απρ 2015

Πως και γιατί φτάσαμε στη δημοπρασία της επιτύμβιας στήλης: Οι επιστολές του υπουργείου,η στάση του Christie's και το επόμενο βήμα

Κατερίνα I. Ανέστη 

Το υπουργείο δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, δήλωσε η πολιτική ηγεσία σήμερα, απαντώντας σε έντονες επικρίσεις πως ...δεν έκανε τις απαιτούμενες κινήσεις προκειμένου να μην πουληθεί στη χθεσινή δημοπρασία των Christie's η επιτύμβια στήλη με την επιγραφή «Δωριάς Ποσειδωνίου».

Η γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη δήλωσε πως η αντίδραση του υπουργείου ήταν άμεση. Εστάλει μια επιστολή προς τους Christie's να αποσυρθεί η αρχαιότητα ως αμφισβητούμενης προέλευσης. Ο οίκος απάντησε αρνητικά αλλά με μεγάλη καθυστέρηση και έτσι ακολούθησε και δεύτερη επιστολή του υπουργείου, που όμως δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Τώρα το υπουργείο θα στραφεί στο νέο κάτοχο -που απέκτησε την αριστουργηματική αρχαιότητα έναντι 128.020 ευρώ- και θα τη διεκδικήσει δικαστικά. Η κα Βλαζάκη τόνισε πως κάτι τέτοιο έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν με επιτυχία. Ερωτηθείσα γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε εξώδικο προ της δημοπρασίας για να αποτρέψει την πώληση, απάντησε πως έγκριτοι νομικοί απεφάνθησαν πως κάτι τέτοιο δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα ενώ ταυτόχρονα τα έξοδα για μια τέτοια νομική διαδικασία θα ήταν υψηλά.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου συνεχίζουν να ερευνούν την υπόθεση και να συγκεντρώνουν στοιχεία, το βασικό πρόβλημα όμως είναι ότι ουδείς γνωρίζει πως έφυγε από τη χώρα η στήλη, μετά την τελευταία αναφορά σε αυτήν που είχε γίνει από τον Ραγκαβή τον 19ο αιώνα. Ο οίκος Christie's ισχυρίζεται ότι από το 1950 βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή στη Γαλλία. «Δεν ξέρουμε όμως ακόμα πως έγινε η παράνομη πράξη» εξήγησε η Μαρία Βλαζάκη που ευελπιστεί ότι θα βρεθούν τα στοιχεία αυτά και θα διεκδικήσουμε την επιτύμβια στήλη. Πρόσθεσε πως η γραμμή που έχει το υπουργείο σε περιπτώσεις αμφισβητούμενων αρχαιοτήτων είναι σταθερή και επίμονη: Διεκδικούμε.

Πρόσθεσε πως δεν τιμά τον οίκο Christie's να δημοπρατεί αμφισβητούμενες αρχαιότητες και να μην τις αποσύρει για να διερευνήσει τις καταγγελίες και τα στοιχεία.
Πηγη:http://www.iefimerida.gr/

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο