29 Απρ 2015

Θήρα: Προστασία κτιρίου ως μέρους ιστορικού διατηρητέου μνημείου

Ο δήμος Θήρας ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη, για κτίριο εντός κηρυγμένου ιστορικού διατηρητέου μνημείου στον οικισμό Καστέλι Ακρωτηρίου, που είχε.... μερικώς καταρρεύσει, εμποδίζοντας την πρόσβαση στις γύρω κατοικίες, και οι αρμόδιες υπηρεσίες απομάκρυναν τα υλικά κατάρρευσης, ενώ συνέταξαν Έκθεση Επικινδύνου, παρότι ο ιδιοκτήτης του ετοιμόρροπου ακινήτου δεν προέβη στις οφειλόμενες ενέργειες. Είχε προηγηθεί αναφορά ιδιοκτητών κατοικίας προς την ανεξάρτητη αρχή, που γειτονεύει με το ετοιμόρροπο κτίριο, καθώς τα υλικά κατάρρευσης εμπόδιζαν την πρόσβαση στις κατοικίες τους. Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θήρας, έχοντας διαπιστώσει -και καταγράψει στην Έκθεση Επικινδύνου που συνέταξαν- σοβαρές ζημιές (αποκολλήσεις δομικών υλικών και κατάρρευση μεγάλων τμημάτων του συγκεκριμένου κτιρίου στις παρακείμενες οδούς και ιδιοκτησίες), είχαν συστήσει στον ιδιοκτήτη να ζητήσει την έκδοση άδειας επισκευής και απομάκρυνσης των υλικών.

Ο ιδιοκτήτης δεν ανταποκρίθηκε. Σύμφωνα με τη νομοθεσία επιβάλλεται η προστασία της ιδιοκτησίας και της δυνατότητας απρόσκοπτης πρόσβασης σε αυτήν. Παράλληλα όμως όταν πρόκειται για ετοιμόρροπο κτίριο που αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, η αρχαιολογική υπηρεσία έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση των εργασιών συντήρησης ή στερέωσης, εάν αυτές καθυστερούν ή είναι ανεπαρκείς, και να καταλογίζει το σύνολο ή μέρος της σχετικής δαπάνης σε βάρος των υπόχρεων. Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε από το δήμο Θήρας να προχωρήσει στην αποκατάσταση παρακείμενης δημοτικής οδού, απομακρύνοντας τα υλικά της κατάρρευσης, και από την 1η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) να ενεργοποιήσει την ως άνω δυνατότητα λήψης των αναγκαίων μέτρων, δεδομένου ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις του.

Ύστερα από τη συνεχή παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής, ο δήμος Θήρας απομάκρυνε τα υλικά κατάρρευσης του διώροφου κτίσματος επί της δημοτικής οδού και κατέθεσε πρόταση για την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, καθώς και για τα αναγκαία μέτρα και τις εργασίες οριοθέτησης ασφαλούς διαδρομής των επισκεπτών. Επίσης αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού πρότεινε τα απαιτούμενα μέτρα άρσης του κινδύνου κατάρρευσης του εν λόγω κτιρίου και την ανάληψη των περαιτέρω ενεργειών εκ μέρους του δήμου Θήρας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες εφορείες βυζαντινών αρχαιοτήτων και τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενόψει της προστασίας επιμέρους τμημάτων του οικισμού και της εκπόνησης συνολικής μελέτης για την στερέωση και αποκατάσταση των ετοιμόρροπων κατασκευών, με τελικό στόχο την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο