13 Απρ 2015

Τι δήλωσαν Προθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θάνατο του Γκύντερ Γκρας

Την οδύνη του για την απώλεια του νομπελίστα συγγραφέα και ποιητή Γκύντερ Γκρας, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «Η απώλεια του Γκύντερ Γκρας αφορά ...κάθε πολίτη της Ευρώπης. Σήμερα χάσαμε ένα από τα σημεία αναφοράς του ευρωπαϊκού πολιτισμού» τόνισε σε δήλωσή του, θυμίζοντας την φιλελληνική στάση του εκλιπόντος: «Και η Ελλάδα έχασε έναν πολύτιμο φίλο που δε δίστασε να σταθεί δίπλα στον ελληνικό λαό στις δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης, όταν τα στερεότυπά εναντίον της Ελλάδας βρίσκονταν στο απόγειό τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ακόμη ότι ο Γκύντερ Γκρας, «δεν υπήρξε μόνο ο νομπελίστας βιρτουόζος του λόγου, αλλά και ο μαχητικός διανοούμενος της δημοκρατικής και κοινωνικής στράτευσης. Το «τενεκεδένιο ταμπούρλο» του είναι ανεξίτηλο ορόσημο της ευρωπαϊκής πολιτικής και αντιφασιστικής λογοτεχνίας».

Εξέφρασε δε στους δικούς του ανθρώπους, σε όλους και όλες που τον αγάπησαν, την ειλικρινή και βαθιά του θλίψη.


Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Παρακαταθήκη το έργο του

Ως πνευματική παρακαταθήκη χαρακτήρισε το έργο του Γκρας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του. 

«Ο Günter Grass χάραξε στην σύγχρονη παγκόσμια –και ιδίως ευρωπαϊκή- λογοτεχνία ανεξίτηλα σύμβολα Ανθρωπισμού και Δικαιοσύνης. Κι αυτό το βιώσαμε στον Τόπο μας εντελώς πρόσφατα, μεσ’ από απτά δείγματα ανυπόκριτου και ανιδιοτελούς Φιλελληνισμού, σε κρίσιμες για το Λαό μας στιγμές. Για την Ελλάδα και τους Έλληνες το έργο του συνιστά πραγματική πνευματική παρακαταθήκη» σημείωσε ο ύπατος πολιτειακός παράγοντας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο