19 Απρ 2015

Ποια Ελληνίδα Ολυμπιονίκης γίνεται πρωταγωνίστρια στο θέατρο

Η πολυπράγμων ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης το 1992 υποδύεται στη μαύρη κωμωδία «Ο τελευταίος να κλείσει την κάσα» την Ελληνίδα ψηλομύτα νύφη, η οποία δεν είναι ...αποδεκτή από την Πόντια πεθερά της.

Στο θεατρικό σανίδι ανέβηκε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου για χάρη του ποντιακού ελληνισμού.

Σκοπός της παράστασης, που είναι γραμμένη στην ποντιακή διάλεκτο, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την ανάγκη επιβίωσης της πανάρχαιας ελληνικής διαλέκτου.


«Στην παράσταση κάνω ένα κόντρα ρόλο σε σχέση με τον χαρακτήρα μου και ίσως είναι αυτός ένας ακόμη λόγος που με ιντρίγκαρε στο όλο εγχείρημα. Η ηρωίδα που υποδύομαι είναι μία καθ’ όλα συμπαθής γυναίκα που δεν ήθελε ως νύφη η κλασσική Ελληνίδα πεθερά, όμως δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς γιατί είμαι η επιλογή του μικρότερου γιου της. Η αλήθεια είναι πως μετά την πολιτική και τον αθλητισμό, δεν αποβλέπω στο ξεκίνημα μιας νέας καριέρας, αλλά σκοπός μου είναι να βοηθήσω την ομάδα του ποντιακού- ιστορικού λαογραφικού περιοδικού «Αμαστρις» στην οικονομική της επιβίωση. Όταν πριν από λίγα χρόνια η κρίση χτύπησε την εκδοτική ομάδα του περιοδικού υποσχέθηκα ότι θα βοηθήσω όπου και όπως μπορώ για την οικονομική τους ενίσχυση. Μετά από λίγο καιρό ήρθε η πρόταση από τον εκδότη του «Αμαστρις» και συγγραφέα του έργου, Δημήτρη Πιπερίδη, για τον ρόλο μου στην παράσταση. Στην αρχή αιφνιδιάστηκα, αλλά εφόσον είχα δω΄σει τον λόγο μου δεν μπορούσα να αρνηθώ την πρότασή του.

Τελικά κατάλαβα ότι το έργο «Ο τελευταίος να κλείσει την κάσα» είναι από τα πιο πολιτικά πράγματα που έχω κάνει μέχρι σήμερα, γιατί θεωρώ ότι ο αγώνας για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου είναι πρωτίστως πολιτική υπόθεση. Προσωπικά στην παράσταση μιλάω ελληνικά γιατί το επιβάλλει ο ρόλος μου, όμως θα ήθελα να μάθω καλύτερα τη γλώσσα του πατέρα μου, επομένως σε μελλοντική θεατρική δουλειά θα ήθελα να συμμετέχω πιο ενεργά.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο