5 Απρ 2015

Η Σφαγή των Καλαβρύτων σε ταινία του Χόλιγουντ

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ίσως είναι ένα από τα πιο επίκαιρα. 

Για κάποιους άλλους, ωστόσο..., κατοίκους μαρτυρικών χωριών όπως το Δίστομο ή τα Καλάβρυτα που βίωσαν τα αποτρόπαια εγκλήματα των ναζί, το ζήτημα δεν είναι μία έκλαμψη στον σωρό των πρόσφατων σημαντικών γεγονότων. Είναι συνυφασμένο με τη ζωντανή ιστορική τους μνήμη, καθώς ο θρήνος, η οδύνη, οι απώλειες και το πένθος παραμένουν ακόμα ανοιχτές πληγές μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ελληνοαμερικανός Αθανάσιος Σουλελές από το Σικάγο, ο οποίος μεγάλωσε ακούγοντας τις αφηγήσεις του πατέρα του Σωτήρη.

Γεννημένος στον Άγιο Νικόλα έξω από τα Καλάβρυτα, ο Σωτήρης Σουλελές έζησε από κοντά τον εφιάλτη της σφαγής και του ολοκαυτώματος. Επηρεασμένος βαθιά από τα όσα είχε βιώσει ο πατέρας του, ο Τομ, πολύ πριν οι ελληνικές αξιώσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας προσελκύσουν το μιντιακό ενδιαφέρον, προσέγγισε τον Στίβεν Πριόβολο και τον Δημήτρη Κατσαντώνη δύο Έλληνες παραγωγούς ταινιών και ιδιοκτήτες της TerraMagma Pictures με έδρα το Χόλιγουντ.

«Αρχικά μας ζήτησε να φτιάξουμε ένα ντοκιμαντέρ γύρω από τη σφαγή των Καλαβρύτων», εξηγεί ο Στίβεν στο «ΘΕΜΑ» και συνεχίζει: «Μετά από την έρευνα που κάναμε γύρω από το ολοκαύτωμα, και επειδή ο Δημήτρης είναι και σεναριογράφο, αντιπροτείναμε στον Τομ, να το κάνουμε ταινία. Του άρεσε η ιδέα κι έτσι ο Δημήτρης κάθισε και έγραψε ένα σενάριο, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Τον Ιούνιο είχαμε έτοιμο το πρώτο ολοκληρωμένο σενάριό μας. Στην αρχή του έτους μάλιστα η οικογένεια Σουλελέ αποφάσισε να μας δώσει το 50% του μπάτζετ για να ξεκινήσουμε την προετοιμασία, γεγονός σημαντικό αφού το κόστος της ταινίας ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ», καταλήγει.

Η συγκεκριμένη ταινία φέρει τον τίτλο «Echoes of the Past».

Τα γυρίσματα υπολογίζεται να ξεκινήσουν στην Ελλάδα- και συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα- τον Δεκέμβριο του 2015 και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Φεβρουάριο του 2016 στη Γερμανία. Για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι επικρατέστεροι μέχρι στιγμής είναι οι Τζέρεμοι Αιρονς, Νταιάν Κρούγκερ και Σεμπάστιαν Κοχ, ενώ μέρος των εσόδων θα δοθεί στα Καλάβρυτα. Είναι η πρώτη φορά που θα δούμε στη μεγάλη οθόνη το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων με ελληνική υπογραφή σε μία, κατά τα άλλα, καθαρά χολιγουντιανή περιγραφή.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο