5 Απρ 2015

Ποιος είναι ο Έλληνας που έζησε τη σφαγή στα Καλάβρυτα και την κάνει ταινία στο Χόλιγουντ

Μία ιστορία που συγκινεί θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες. 


Μία επική ταινία με φόντο την εκτέλεση 500 Καλαβρυτινών και το επίκαιρο θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων....

Ποιος είναι όμως ο Έλληνας που έζησε τη σφαγή στα Καλάβρυτα και την ιστορία την κάνει ταινία στο Χόλιγουντ

Το όνομά του είναι Σωτήρης Σουλελές και γεννήθηκε το 1930 σε ένα μικρό χωριό των Καλαβρύτων, τον Άγιο Νικόλα. Όταν έγινε το ολοκαύτωμα στις 13 του Δεκέμβρη το 1943 στα Καλάβρυτα από δυνάμεις της Βέρμαχτ οι οποίες σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους του πληθυσμού του χωριού- σε ακραία θηριώδη αντίποινα για την εκτέλεση αιχαμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ, η οικογένειά του και τα έξι αδέλφια του, πρόλαβε να διαφύγει και να κρυφτεί στα βουνά. Ο Σωτήρης ήταν μόλις 13 ετών όταν με ριπές πολυβόλων τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν περίπου 500 συμπατριώτες του. Μετά τον Εμφύλιο όλη η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα. Από το 1949 μέχρι το 1953 κατατάχθηκε στην Αεροπορία και εν συνεχεία από το 1943 μέχρι το 1955 υπηρέτησε ως αστυνομικός στην Αθήνα. Η μεγάλη του αδελφή μετακόμισε στο Σικάγο και αποφάσισε να την ακολουθήσει και ο ίδιος. Μαζί με την αδελφή του δούλεψαν στο ιδιόκτητο μανάβικό της όπου ο Σαμ έγινε μέτοχος.

Ο Σαμ αν και μανάβης στο επάγγελμα, φρόντισε τα παιδιά του να λάβουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση..

Σήμερα είναι 85 ετών, χαίρει άκρας υγείας και ευελπιστεί να δει στη μεγάλη οθόνη την ελληνική αλήθεια για τη σφαγή των Καλαβρύτων.

Το όνειρο του γιού του, Τομ Σουλελές ο οποίος είναι ο εμπνευστής και βασικός επενδυτής της ταινίας είναι να ολοκληρωθεί η ταινία πριν φύγει από τη ζωή ο πατέρας του και να αισθανθεί υπερήφανος που ο γιος του έφερε στη μεγάλη οθόνη τη μαρτυρική ιστορία των προγόνων του, για να δει όλος ο κόσμος την ελληνική αλήθεια.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο