Featured Posts

Μας Αρεσουν

παρασκηνια

Δελτία τύπου, ανακοινώσεις, ενημέρωση για την δουλειά σου;
Στείλε μας εδώ: info@paraskinia.com η prothselida@gmail.com (όχι και στα δύο)

Γράψτε το Email σας και ενημερωθείτε πρώτοι!

21 Απρ 2015

θεατρικό αναλόγιο: «Πόντιοι, σε πρώτο πρόσωπο» - Εκδήλωση Μνήμης από τον «Φάρο Ποντίων» και το «Πλήρωμα 94»

Ο «Φάρος Ποντίων Πατρών», με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων δράσης του στην Πάτρα, διοργανώνει σε συνεργασία με την Α.Μ.Κ.Ε. «Πλήρωμα 94» ένα θεατρικό αναλόγιο με ....
τίτλο «Πόντιοι, σε πρώτο πρόσωπο», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που αφορούν τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Θα παρουσιαστεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, την Κυριακή 26 Απριλίου, ώρα 20.00, με ελεύθερη είσοδο. Εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου Πατρών «Πολιτιστικά 2015» και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για μια εκδήλωση μνήμης που στόχο έχει να προβάλλει τον διεθνή χαρακτήρα του ποντιακού ελληνισμού και την δυναμική παρουσία του στα πέρατα του κόσμου. Θα προβληθούν γνωστές προσωπικότητες ποντιακής καταγωγής, που έχουν γίνει πρώτα πρόσωπα, έχουν δηλαδή κατακτήσει την πρώτη θέση στον τομέα τους, στη χώρα τους ή παγκοσμίως.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από όλες τις τέχνες, με μουσική, χορό, video, κινηματογραφική και κυρίως θεατρική δράση, οι ήρωες αυτοί θα αυτοσυστηθούν -σε πρώτο πρόσωπο- στο κοινό και θα παρουσιάσουν το μυστικό της επιτυχίας τους.

Έτσι με αφετηρία το τραγικό ολοκαύτωμα του Πόντου και με αφορμή τις πορείες των επτά προσωπικοτήτων που έχουν επιλεγεί, θα εξηγηθεί πώς το αδάμαστο πνεύμα των Ποντίων, μετέτρεψε τον πόνο σε δημιουργία και έκανε να ανθίσουν, σε όλους τους τόπους του κόσμου, λουλούδια μέσα από τις στάχτες.

Οι «Πόντιοι, σε πρώτο πρόσωπο» είναι οι: Μιλτιάδης Αναστασιάδης (συνιδρυτής του πρώτου ανεξάρτητου κράτους του Πόντου, της «Ελληνικής Συμπολιτείας» και αντάρτης στο Τοπ Τσαμ), Σόνια-Σοφία Στεφανίδου (η πρώτη Ελληνίδα καταδρομέας και αλεξιπτωτίστρια), Ιωάννης Αβραμίδης (ο κορυφαίος γλύπτης της Αυστρίας), Επαμεινώνδας Παπαδόπουλος ή Nonda (ο πρώτος ζωγράφος της Γαλλίας που έκανε ολιγοήμερη έκθεση έργων μεγάλης κλίμακας στο ύπαιθρο), Στέλιος Λογγινίδης (παγκόσμιος πρωταθλητής πολεμικών τεχνών, πρώτος δυτικός πρωταθλητής στο muai tai και κάτοχος ρεκόρ Guiness συντομότερου νοκ-άουτ σε τελικό παγκοσμίου τίτλου πολεμικών τεχνών), Μιχάλης Λαζαρίδης (ο κατασκευαστής του πρώτου smartphone - Blackberry) και Θεόδωρος Γιουρτσίχιν (ο πρώτος Έλληνας κοσμοναύτης).

Υπενθυμίζεται πως ο «Φάρος Ποντίων Πατρών» πρωτοστατεί πάντοτε σε εκδηλώσεις που προωθούν τον ποντιακό ελληνισμό και συντελούν στην διάσωση και διάδοση των ηθών, των εθίμων και του πολιτισμού του. Από την άλλη το «Πλήρωμα 94» έχει μία μακρά παράδοση στη διοργάνωση εκδηλώσεων μνήμης, αφιερώματα σε προσωπικότητες που έχουν αφήσει το ίχνος τους στην ιστορία και δεν έχουν τιμηθεί όσο εκτιμάται πως θα έπρεπε. Η πλούσια εμπειρία των δύο δραστήριων συλλόγων της πόλης και η κοινή τους αντίληψη για την πολιτιστική προβολή ζητημάτων που αφορούν την Ιστορία, προετοίμασε το έδαφος για την συγκεκριμένη σύμπραξη.

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο