6 Μαρ 2015

ΣΕΑ: Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για υποβάθμιση του υπουργείου Πολιτισμού

Διάλογο με τον πρωθυπουργό με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ο ΣΕΑ με αφορμή... τόσο τη συνένωση του υπουργείου Πολιτισμού με το υπουργείο Παιδείας, όσο κυρίως με τον ορισμό των αρμοδιοτήτων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παραθέτουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Παρά τις ελπιδοφόρες στο παρελθόν υποσχέσεις από τα κόμματα της κυβέρνησης, οι οποίες είχαν εκφραστεί άλλοτε με την απερίφραστη συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και άλλοτε με επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, παρακολουθούμε -ήδη από τις παραμονές των εθνικών εκλογών του Ιανουαρίου- τις οβιδιακές μεταμορφώσεις των επιλογών της Κυβέρνησης, που κατά την αντίληψή μας κατατείνουν στην υποβάθμιση των δομών που διαχειρίζονται την Πολιτισμική Κληρονομιά και βεβαίως στη ματαίωση των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν.

Από την πρόσφατη Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νικόλαο Ξυδάκη (ΦΕΚ τ. Β΄/299/27.2.2015) είναι προφανές ότι αφαιρείται από τον τομέα Πολιτισμού κάθε δυνατότητα διοικητικής, διαχειριστικής και οικονομικής αυτοτέλειας. Οι σχετικές αρμοδιότητες (αρμοδιότητες Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικού και Οικονομικού) υπάγονται απευθείας στον Υπουργό ΠΟΠΑΙΘ, κο Α. Μπαλτά.

Οι υπόλοιπες κρίσιμες αρμοδιότητες -μεταξύ αυτών η νομοθετική πρωτοβουλία και ο διορισμός των διοικήσεων των εποπτευόμενων Νομικών προσώπων και των αποκεντρωμένων Δημοσίων Υπηρεσιών- ασκούνται από κοινού με τον Υπουργό και γι’ αυτό το λόγο καθίστανται δυστυχώς υπουργοκεντρικές. Τέλος, ο Υπουργός κρατά τον “προσδιορισμό της πολιτικής του Υπουργείου” (άρα και της πολιτικής για τον πολιτισμό) “στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των λοιπών συλλογικών κυβερνητικών οργάνων αυτής”, καθώς και την “εκπροσώπηση του Υπουργείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς”.

Η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση για «ψαλίδισμα» των αρμοδιοτήτων του πρώην ΥΠΠΟ θα αποτελέσει μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των δημόσιων πολιτικών για τον πολιτισμό στη χώρα μας. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού για 10 ενιαίους Οργανισμούς Υπουργείων (προγραμματικές δηλώσεις) και της επιστολής Βαρουφάκη στην οποία αναφέρεται ότι εντός τεσσάρων μηνών θα προωθηθεί η συγχώνευση των 10 Υπουργείων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα αντισταθεί με κάθε μέσο στην υποβάθμιση του πολιτισμού και θα αγωνιστεί, όπως και στο παρελθόν, για τη ανασύσταση του αυτόνομου Υπουργείου και για τη ριζική αναδιοργάνωσή του με έναν νέο σύγχρονο Οργανισμό που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτισμού.

Ένα αυτόνομο Υπουργείο Πολιτισμού με στοχευμένο πλαίσιο δράσεων -που δεν θα τεθούν στη σκιά άλλων προτεραιοτήτων- πρόκειται να αποδείξει πρώτα απ’ όλα την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης.

Έστω και αυτή την ώρα καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και του ΥΔΜΗΔ καθώς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε έναν γόνιμο διάλογο. Η αποθησαυρισμένη εμπειρία των θεσμικών συνομιλητών από την πλευρά των εργαζομένων είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί πρώτα απ’ όλα το όραμα για την επόμενη ημέρα του Πολιτισμού και στη συνέχεια να σχεδιαστούν τα σύγχρονα μέσα υλοποίησης των δράσεων για τα μνημεία, την κοινωνία και τους εργαζόμενους.»

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο