1 Μαρ 2015

Πέθανε ο Τούρκος συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ

Γεννημένος το 1923, τη χρονιά που η Τουρκία έγινε εθνικό κράτος, ο Γιασάρ Κεμάλ μεγάλωσε μαζί με τη νέα κοινωνία που οικοδομήθηκε πάνω στα ...ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι γονείς του ήταν Κούρδοι εγκατεστημένοι σ” ένα χωριό κοντά στα Άδανα.

Εκεί έζησε τα πρώτα χρόνια μέσα σε διττή πολιτισμική παράδοση: κουρδική στο σπίτι, τουρκική στο χωριό. Μαθητής ακόμα σκάρωνε διηγήσεις και τραγούδια για τα παιδιά του χωριού και παραλίγο να γίνει επαγγελματίας τραγουδιστής, απ” αυτούς που γυρνούσαν τα χωριά της Ανατολής απαγγέλλοντας ποιήματα και ιστορίες. Τελικά τον κέρδισε η λογοτεχνία, όπου διαμόρφωσε μια νέα γραφή στον πεζό λόγο.

Συγγραφέας στρατευμένος στην Αριστερά, ανδρώθηκε μέσα από τους αγώνες για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και πάντοτε τάχθηκε στο πλευρό των αδυνάτων, γι” αυτό δεν έπαψε να καταδιώκεται. Κουρδικής καταγωγής, διεκδικούσε την κουρδική του ταυτότητα και βρέθηκε στο πλευρό των Κούρδων στον αγώνα τους για ίσα δικαιώματα. Επίσης, υπήρξε συγγραφέας με διεθνή αναγνώριση (ένα Νομπέλ Λογοτεχνίας για την Τουρκία που δεν δόθηκε ποτέ) του οποίου τα βιβλία μεταφράστηκαν στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και απέκτησαν το δικό τους κοινό, πολύ πέρα από τα σύνορα. Τα περισσότερα βιβλία του κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις «Θεμέλιο», αλλά και από τους εκδοτικούς οίκους «Κέδρος» και «Άγρα»

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο