16 Μαρ 2015

Στην Αθήνα το «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα»

Ξεκινά στην Αθήνα το «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα» με επισκέψεις, ομιλίες και δράσεις στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Πλάκα, αλλά και στους... αρχαιολογικούς χώρους της Ερέτριας και των Δελφών.

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας ιδρύθηκε ως μια διδακτική και εποικοδομητική εμπειρία που καλεί τους συμμετέχοντες να πραγματοποιήσουν μια εσωτερική και εξωτερική φιλοσοφική διαδρομή σε μια περιοχή – σύμβολο της δυτικής φιλοσοφίας, στην αρχαία Ελέα. Από το 2012 περιοδεύει προτείνοντας και προωθώντας τις δραστηριότητες σε μερικούς από τους επιβλητικότερους τόπους-σύμβολα του μεσογειακού πολιτισμού (Client, Velia, Metapontum, Matera, Otranto, Lecce) και φέτος στην Αθήνα, την Ερέτρια και τους Δελφούς, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε ένα δρόμο για να βγούμε από την Ευρωπαϊκή κρίση αυτό θα γίνει μέσα από τη γνώση, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό» είπε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου της Νάπολης, Τζετάνο Ντανιέλε, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Φεστιβάλ και τόνισε: «εμείς αισθανόμαστε εδώ στην Ελλάδα ότι υπάρχει πολλή ελπίδα, πολλή θέληση να βγούμε από αυτή τη δύσκολη περίσταση και αισθανόμαστε ιδιαίτερα κοντά από την άποψη αυτή για τα προβλήματα που υπάρχουν, για τις δυσκολίες και τους ορίζοντες που πρέπει να ανοίξουμε. Η φιλοσοφία είναι σημαντικότατο εργαλείο, δεν είναι κάτι θεωρητικό, ανιαρό και δύσκολο. Η φιλοσοφία σε αυτή την εποχή των θλιβερών παθών, είναι το πάθος της γνώσης του εαυτού μας και των άλλων».

Ο Γιάννης Παπανικολάου σύμβουλος για τον Τουρισμό στο Δήμο Ερέτριας αναφερόμενος στο φεστιβάλ είπε ότι «πρόκειται για μία πρωτοβουλία ιδιαίτερα σημαντική γιατί κρατάει ζωντανή την ιστορική σχέση που ενώνει τις περιοχές μας εδώ και 3000 χρόνια».


Το Φεστιβάλ γεννήθηκε, σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε από την Τζουζεπίνα Ρούσο και από την Ιριάνα Μαρίνι, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο αντίστοιχα του Σωματείου “Festival della Filosofia in Magna Grecia” μαζί με την οργανωτική επιτροπή που αποτελείται από τον Σαλβατόρε Φεράρα, υπεύθυνο για την διαλογική ανάλυση, την Αναλίζα Ντι Νούτσο, υπεύθυνη μεθοδολογίας, και τον Βιντσέντσο Μαρία Σατζέζε, υπεύθυνο του καλλιτεχνικού-δημιουργικού τομέα.

“Η Ιταλία και η Ελλάδα υπήρξαν οι χώρες που ίδρυσαν την Ευρώπη και έχουν αδελφικές σχέσεις. Μέσα από την ανάκτηση των ριζών μας, που είναι η δύναμη και η ισχύς αυτών των λαών, μπορούν με το δίαυλο της φιλοσοφίας να δώσουν φωνή για να ακουστούμε όλοι εμείς” είπε η κ. Ρούσο.

Το φεστιβάλ που πραγματοποιείται με την αιγίδα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, και έχει καθοδηγήσει, στο πέρασμα των χρόνων, χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ιταλία, στον διαλογισμό και την φιλοσοφική πρακτική.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο