10 Μαρ 2015

Μάινας: «Υπάρχουν λαοί που πλουτίζουν από τη δική μας φτώχεια»

«Τι πάει στραβά σε αυτή τη χώρα;» όπως αναρωτιέται ένας από τους ήρωες της ταινίας στην οποία πρωταγωνιστεί ο Στέλιος Μάινας;

«Η δική μας κατάντια είναι αποτέλεσμα... μιας επιπολαιότητας πολλών δεκαετιών. Πιστέψαμε σε δυνατότητες που δεν είχαμε. Τρέχαμε να προλάβουμε κάτι χωρίς να κατοχυρώσουμε τα βασικά της εξέλιξης και της προόδου. Βέβαια, σήμερα πληρώνουμε την κατάσταση αυτή. Δυσανάλογα ακριβά από αυτό που μας άξιζε. Είναι άδικο που το σχολείο-Ευρώπη μας έχει βάλει στη γωνία. Υπάρχουν λαοί που πλουτίζουν από τη δική μας φτώχεια» τόνισε στο ένθετο Τέχνες.

-Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, μπορεί ο πολιτισμός να αναπτυχθεί;

«Το χρήμα είναι ένα εισιτήριο που διευκολύνει τη ζωή σε θέματα επιβίωσης. Όταν δεν έχεις χρήματα δεν μπορείς να ασχοληθείς με άλλα πράγματα που σε εμπλουτίζουν ως άνθρωπο. Η φτώχεια είναι το στοιχείο που διαποτίζει την προσωπικότητα και την αναγκάζει να ασχολείται αποκλειστικά με τα επουσιώδη που σε απομακρύνουν από αυτό που σε κάνει καλύτερο, την Παιδεία. Ένας άνθρωπος που αναγκάζεται να σκεφτεί πως θα βγάζει τα προς το ζην, δεν έχει μυαλό για κάτι άλλο. Επομένως, η ταυτότητα του θα είναι ελλιπές. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει για μια χώρα. Όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική ανέχεια, δεν την αφήνουν να μετέχει του πολιτισμού.»

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο