14 Μαρ 2015

Οι φωτογραφίες με τα κομμένα κεφάλια που ξετρέλαναν τους Βρετανούς της βικτοριανής εποχής

Μόδα που έκανε θραύση!

Τον 19ο αιώνα στη Βρετανία βασίλευε η βασίλισσα Βικτόρια και η περίοδος αυτή είναι γνωστή για το ...συντηρητικό καθεστώς που επικρατούσε, καθώς όλοι έπρατταν με βάση το τι ήταν «καθώς πρέπει» και με τους τύπους.

Παράλληλα όμως, η βικτοριανή εποχή περιλαμβάνει και πολλές τεχνολογικές ανακαλύψεις που έγιναν, όπως για παράδειγμα η φωτογραφία, η οποία κατάφερε να γίνει γρήγορα αρκετά δημοφιλής.

Πολλοί Βρετανοί συνήθιζαν να φωτογραφίζονται για τα οικογενειακά, αλλά και προσωπικά τους πορτρέτα, μιας και η μέθοδος αυτή ήταν αρκετά φτηνή και τα αποτελέσματά της ήταν εκπληκτικά. Προκειμένου όμως τα φωτογραφεία να μαζέψουν πελατεία, σκαρφίζονταν διάφορους τρόπους για να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κόσμου και έτσι, ένα πρώιμο... Photoshop με τα μέσα της εποχής έκανε την εμφάνισή του. Περισσότερο περιζήτητες βέβαια ήταν οι μακάβριες, αλλά ταυτόχρονα χιουμοριστικές φωτογραφίες, που απεικόνιζαν ακέφαλους ανθρώπους να κρατούν τα πρόσωπά τους, τα οποία είχαν μια σοβαρότατη και ήρεμη έκφραση, παρά την αποκοπή τους από το υπόλοιπο κορμί.

Μάλιστα, κάποιες πόζες ήταν τόσο φυσικές, σαν να μην γνώριζαν τα μοντέλα, ότι τους έχουν κόψει το κεφάλι, ενώ οι πιο τολμηροί έπαιρναν και τις αντίστοιχες στάσεις, ώστε να φαίνεται ότι κρατούν το κεφάλι τους, έχοντας επίγνωση της μορφής τους. Αυτοί κιόλας ήταν εκείνοι που κρατούσαν και δολοφονικά αντικείμενα, όπως σπαθιά ή τσεκούρια, για ένα πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Φυσικά, όλο αυτό εντάσσεται στη σφαίρα του βρετανικού χιούμορ, που, όπως γνωρίζουμε, δεν είναι και το πιο ξεκαρδιστικό.

Δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν και θα καταλάβετε.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο